Ugrás a fő tartalomra

Túró Rudi Torta Duplán

Teónak készült születésnapi torta után evidens volt, hogy a következő ünnepre is én sütök és nem a cukrászda. Az ötlet adta magát, 2 hete láttam s most eljött az ideje.
hideg hegy
Csak tiszta forrásból. Bartók Béla
Túró Rudi Torta. 
Doctor Pepper
Inspired by
Strawberry

Kezdés előtt persze bemelegítő részlet kérdések online a folyamattal kapcsolatban. Ha mondjuk a recept nagyanyáink szakácskönyvéből lett volna, mennyivel nehezebben puhatolom ki az apró trükköket? Így az alap recept és a kiegészítő, részecske-gyorsítós tapasztalat ismeretében már neki is állhattam. A végeredményben, ízben, harmóniában nem csalódtak azok, akik megérintették, illetve azok akiket megérintett.  2 torta készült. Itthonra és az ünnepelt osztályába. 4, illetve 29 fővel számolva. A torta méretét vegyük állandónak :)

Hozzávalók 1 tortához:
a brownie alaphoz                                                            a túró rudihoz
- 70 gr étcsokoládé                                                           - 500 gr félzsíros túró
- 70 gr olvasztott vaj                                                         - 1 zacskó zselatinfix
- 80 gr cukor                                                                     - 2 dl tejszín
- 36 gr liszt                                                                        - 50 gr cukor
- 1 tojás                                                                              - reszelt citromhéj
- kis reszelt citromhéj (ide is)

torták egymás között
- 150 gr tejcsokoládé
- 2 ek holland kakaópor
- tejszín ízlés szerint

Elkészítés
A csokit vízgőz fölött megolvasztottam. Az olvasztott vajat, cukrot és tojást (meg a csipet kis citromhéjat) jól összekevertem és beleforgattam a lisztet is. Majd az olvasztott csokit.    A sütő előmelegítve. Az egyedül rendelkezésre álló 20 cm-es kocka minitepsit sütőpapírral kibéleltem, s elkenegettem benne a torta alapját adó krémet. Valahogy mindig vastagabb alapokra számítok. Nálam 15 perc alatt megsült, vigyáztam, hogy még puha legyen, mert az a jó. Papírostól kivettem a tepsiből, kicsit hagytam kihűlni.

A marcipán lovacska Timi kézügyessége
A túrót, tejszín, zselatinfixet, citromhéjat kézi mixerrel eldolgoztam, majd hozzáadtam a cukrot is. A krém felével megkentem a brownie alapot, igyekeztem, hogy az oldalsó falak mindenhol egyenesek, egyenletesek, vízmértékkel értékelhetőek legyenek. Nem lennék jó kőműves, azt hiszem.

Ismét olvasztottam csokit, de most már tejcsokit, s adtam hozzá tejszínt, és holland kakaóport, súlyosítani a jelenlévő kakaó szárazanyag tartalmat. Mert úgy tapasztalom, ha csak magában csokit olvasztok, az ilyen lágy felszínen nehezen kenhető, illetve ha megszilárdul, törik. Tehát az olvasztott csoki felével meglocsolgattam. S ment is ki az ablak párkányra, ahol a kutyák nem érik el. Pihent fél órát.

Ezt követően ismét megtettem ugyanezt a kört. Túrókrém második fele, majd a maradék csokimáz teljes körű ráhordása. Sőt, igazából az egész folyamatot megismételtem, hogy két torta legyen. Mindezt real-time, egy időben készítettem el, igazi négykezes versenymű volt. Bartók féle. Csak tiszta forrásból. Respect!
run chocho run

Megjegyzések

  1. Beastie! Online vacsoracsatát indítok, lenne kedved benevezni? Kérlek nézz be hozzám....
    Húú, ez a túró rudi torta.....

    VálaszTörlés
  2. de jó fej az a ló! bár először azt hittem, kutya :)

    VálaszTörlés
  3. :)) jó lett! én is megcsináltam hétvégén a brownies verziót, el is rontottam :)) Nézz be hozzánk sztm ez jár neked! :)

    VálaszTörlés
  4. WOW WOW WOW!
    Felfalnám, annyira guszta!

    VálaszTörlés
  5. Doctor, a kezelés jól sikerült, gondolom a páciensek is életben maradtak :) köszi a receptet..... kis update: egy napot töltött a torta negyede a hűtőben. reggelire szeleteltem belőle, s akkor már nem akart együtt maradni az, ami össze tartozik, a brownie és a túró. De íz íze: továbbra is: TÖBB, MINT KIVÁLÓ!

    VálaszTörlés
  6. Beastie! Tessék leadni a jelentkezésedet!!!!! Légysziiiiiiiii! Az erősebbik nem becsületének megőrzéséért!

    VálaszTörlés
  7. nagyoooon jól néz kis a hideg hegyed)))

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm mindenkinek, aki erre járt :) Úgy tűnik, kedden újra fogom sütni, mert német barátaink szülinapja lesz s éppen Budapesten s tőlünk mindig túró rudit kapnak ajándékba, szóval nem idegenkednek az ötlettől :)

    VálaszTörlés
  9. kis túró rudi tortánk felküzdötte magát a legjobbak közé: 100 oldal megjelenítés kicsit több mint egy nap alatt :) respect mindenkinek!

    VálaszTörlés
  10. Nagyon jó!!!!!! És még a lovat is Ti csináltátok!

    VálaszTörlés
  11. Megsütöttem harmadszorra is német barátainknak szülinapi tortának. Most tökéletes csoki réteg került a tetejére :) Mivel a Túró Rudi függőséget már elültettük bennük, így a torta is nagy sikert aratott . Most már csak az a kérdés, hogyan lehet ugyanezt vagy hasonlót előállítani Bécsben, mondjuk ricottából ? Várom az építő jellegű javaslatokat......

    VálaszTörlés
  12. 3 éves unokaöcsém szülinapjára ezt kapta. Nagy sikere volt! :) Köszi!

    VálaszTörlés
  13. Woho, egy hivatkozás :) szívesen :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke