Ugrás a fő tartalomra

Spanyol Croquetas (Krokett)

Mit tudunk Davy Crockett-ről? Hogy nem volt spanyol. Nehéz gyerekkora volt. Viszont harcos és vadász volt. Gondolom, szabad idejében nagy szakács is. Találtam a neten egy finom névrokont. Távoli, s elég friss, mert most sült ki. A forrás egyik kedvelt tengerentúli lelőhelyem, a simplebites.net. Real food for the family table. Pár napja már nem főztem, vártam az ihletet, hogy ne legyen bonyolult, hanem inkább újdonság. S jött Davy Crockett. S velünk is maradt. Örökre.
Hozzávalók:                                      
- 2 fej hagyma  
- 2 ek teljes kiőrlésű liszt
- 15 dkg olvasztott vaj vagy zsír
- csipet szerecsendió
- 1 tk só
- 40 dkg apróra tépkedett (vágott) csirkehús
- 3 dl magas zsírtartalmú tej (házi)
- 2 tojás
- zsemlemorzsa
- olíva olaj a sütéshez
Elkészítés
Az olvasztott vajon jól megpároljuk az apróra vágott (nálunk 90 %-ban géppel is aprított - a gyerekeknek) hagymát. Kb. 5 perc. Megszórjuk teljes kiőrlésű liszttel és tovább kevergetjük., amíg szépen le nem barnul. Hozzáadjuk a tejet és a szerecsendiót meg a sót és jó sűrű besamel mártást főzünk. Ha már jó sűrű és homogén, hozzáadjuk a hús darabokat. Minél apróbb cafatok legyenek. Addig főzzük közepes lángon, amíg szépen még sűrűbb lesz, a hús pedig már kifehéredik. Ez mondjuk 10 perc. Majd lezárjuk a gázt, nagy levegő, mert a végeredményt egy éjszakára pihentetjük a hűtőben. Szép ragacsos lesz.
Reggel aztán felverjük a két tojást (és a szomszédot). Tálkába szórjuk a zsemlemorzsát. A behűlt, ragacsos masszából kis rudacskákat formázunk. (Ha akarjuk, ekkor mehet a kaja egy része be a mélyhűtőbe.) Javasolnám, hogy vizes kézzel. Belemártjuk a tojásba és meghempergetjük a zsemlemorzsában. Nálam jót tett, hogy az így előkészített rudak kicsit szikkadhattak (10 perc) mert elég lágy volt a massza még panírozás után is. Mert hát a tojás kívül van s nem belül. Pihenést követően közepes lángon, olíva vagy bármilyen olajban mindkét oldalát barna ropogósra sütjük.  Nyers, vegyes salátával tálaltam magamnak, mert azt halkan is el tudtam készíteni. A végeredmény egy olyan gyors kaja, ami lassan készül el. Kívül ropogós, belül omlós, lemossa a máshol nugettnak hívott előre formázott készítményeket. A családi ratingre még várok. Nyami. 






Megjegyzések

  1. WOW!
    Nagyon jól néz ki! :)

    VálaszTörlés
  2. Kicsoda ? Davy Crockett ? Jól néz ki és finom. Nah meg híres is. Mi kell még ? :)

    Köszi köszi.

    VálaszTörlés
  3. Szeretem mikor egy étellel előre lehet dolgozni.
    Ez pedig még jól is hangzik.Engem megfőzött:))

    VálaszTörlés
  4. nagyon finom lehet, ki fogom próbálni

    VálaszTörlés
  5. Fú, köszi, köszi, nagyon finom lett, sok friss salátát hozzá :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke