Ugrás a fő tartalomra

Sült máj egyszerűen - via Timi

History repeating. Korai gasztro probálkozásaim egy nyomára bukkantam nemrég. Van egy olyan  játék, hogy az ember beírja a teljes nevét a google-ba s milyen találatok vannak rá, mint netes jelenlétre. Így futottam bele egy elfeledettnek hitt, korai zsengémre, egy Esti Iskola (Szőke-Hegyi) által meghirdetett recept versenybe. Timi akkori, saját, friss receptjét küldtem be (2007. november 30.) majd jól is el feledtem. Szintén most láttam, hogy ezen a recept versenyen egy oldalon (nem kategória) szerepelek Fűszeres Eszter marrokkói csirkéjével is. Ez a heti Blogger Bazár pályázatom, bár a napot nem sikerült tartanom. Tehát, most jól újrafőztem. A kép kb. 2 percnél készült, azért a rózsaszín máj dominancia. Amúgy sült, barna.
Hozzávalók:
- fél kg pulyka máj
- 1-1 fej lila és vörös hagyma (minél több lila az igazi)
- 1,5 csípős zöld parika
- só, bors, majoranna
- 2 kanál Édes Rózsa (bio,darált nyers, sós paprika)
- 2 kanál olíva olaj
- 30 dkg barna csiperke

Az olíva olajat kicsit megforrósítom, majd ráteszem a közepes darabokra vágott májat. Korábbi tapasztalatomat csak megerősíthetem most is, ilyenkor nekiáll fröcsögni, hamar fedőt rá. Kicsit megpirítom. Mehet rá a karikára vágott zöld paprika, majd a szintén karikázott 2 féle hagyma. Ha több lila lett volna otthon , akkor csak abból még belefért volna 2 fej. Kis só (az eredeti blogbejegyzéshez fűzött szakértői komment - bede- alapján a szárnyas máj főzés közben is sózható). Nem ártott neki. Kis bors, kis majoranna, ízlés szerint. Rátettem a négyfelé vágott, szép nagy gomba darabokat, s lefedve legalább 20 percig, alacsony lángon pároltam, főztem. Félidőben került hozzá a 2 kanál Édes Rózsa. Erős, karakteres ízt adott neki, bár akinek nincs ilyen otthon, az se bánja. Mert nem tudja mi hiányzik belőle :)

Készítettem hozzá, az eredeti recept szerint petrezselymes krumplit. Hámozott, 4-be vágott krumplit éppen hogy megfőztem, majd kis olíva olajon megpirítottam s közben bőven szórtam szárított petrezselyemmel.

Elcsomagoltam Timinek (mert ugye én a maradék juhtúrós lepényt nyomom ma) 2 dobozkába, jelentősen túlszárnyalva a fogyasztási kapacitását. Majd este jut a madárlátta májból nekem is .

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke