Sült máj egyszerűen - via Timi

History repeating. Korai gasztro probálkozásaim egy nyomára bukkantam nemrég. Van egy olyan  játék, hogy az ember beírja a teljes nevét a google-ba s milyen találatok vannak rá, mint netes jelenlétre. Így futottam bele egy elfeledettnek hitt, korai zsengémre, egy Esti Iskola (Szőke-Hegyi) által meghirdetett recept versenybe. Timi akkori, saját, friss receptjét küldtem be (2007. november 30.) majd jól is el feledtem. Szintén most láttam, hogy ezen a recept versenyen egy oldalon (nem kategória) szerepelek Fűszeres Eszter marrokkói csirkéjével is. Ez a heti Blogger Bazár pályázatom, bár a napot nem sikerült tartanom. Tehát, most jól újrafőztem. A kép kb. 2 percnél készült, azért a rózsaszín máj dominancia. Amúgy sült, barna.
Hozzávalók:
- fél kg pulyka máj
- 1-1 fej lila és vörös hagyma (minél több lila az igazi)
- 1,5 csípős zöld parika
- só, bors, majoranna
- 2 kanál Édes Rózsa (bio,darált nyers, sós paprika)
- 2 kanál olíva olaj
- 30 dkg barna csiperke

Az olíva olajat kicsit megforrósítom, majd ráteszem a közepes darabokra vágott májat. Korábbi tapasztalatomat csak megerősíthetem most is, ilyenkor nekiáll fröcsögni, hamar fedőt rá. Kicsit megpirítom. Mehet rá a karikára vágott zöld paprika, majd a szintén karikázott 2 féle hagyma. Ha több lila lett volna otthon , akkor csak abból még belefért volna 2 fej. Kis só (az eredeti blogbejegyzéshez fűzött szakértői komment - bede- alapján a szárnyas máj főzés közben is sózható). Nem ártott neki. Kis bors, kis majoranna, ízlés szerint. Rátettem a négyfelé vágott, szép nagy gomba darabokat, s lefedve legalább 20 percig, alacsony lángon pároltam, főztem. Félidőben került hozzá a 2 kanál Édes Rózsa. Erős, karakteres ízt adott neki, bár akinek nincs ilyen otthon, az se bánja. Mert nem tudja mi hiányzik belőle :)

Készítettem hozzá, az eredeti recept szerint petrezselymes krumplit. Hámozott, 4-be vágott krumplit éppen hogy megfőztem, majd kis olíva olajon megpirítottam s közben bőven szórtam szárított petrezselyemmel.

Elcsomagoltam Timinek (mert ugye én a maradék juhtúrós lepényt nyomom ma) 2 dobozkába, jelentősen túlszárnyalva a fogyasztási kapacitását. Majd este jut a madárlátta májból nekem is .

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések