Kedvenc alap kenyér receptem a türelmes kenyér, leánykori néven DNK kenyér. Anno próbálkoztam kifli recept és kenyér alap házasításával, kevés sikerrel. Eddig a türelmes kenyér úgy készült, hogy este 8 felé összeraktam a tésztát, s reggel 5-től kezdve formázás, még egy kis kelesztés és sütés. Általában szép lukacsos végeredménnyel. Most először reggeli tészta mix és esti sütés. Megvolt a 12 óra. Nem hiába. Nagyfel!
Hozzávalók (kis ismétlés):
- 2 pohár (3 dl) BL 80 kenyérliszt
- 1 pohár (3 dl) teljes kiőrlésű tönkölyliszt (TK-300)
- 1 kiskanál élesztő por
- 2 kiskanál só
- 1 és fél pohár (3 dl) langyos víz
Elkészítés:
Az összetevőket egy kelesztő tálba összekeverem, ragacsos massza a vége. De ez így jó. Indulhat a 12 órás pihentetés, dagasztás nélküli kelesztés. Nem kerestem neki semmi extra meleg helyet. Szobahőmérséklet. Télen. 17 C. Mondjuk estére ezzel megvagyunk. Még mindig ragacsos. Lisztezett deszkára borítom, mindkét felét megszórom liszttel. Mint egy lepény, szépen, egyenletesen szétnyomkodom, tele van levegővel. Masszív, ruganyos masszát kaptam. 10 kockára szétvágtam a tésztát, s mindegyiket kis gombóccá gyúrtam, valahogy összehajtogattam őket. Sütőpapírral bélelt tepsibe kerültek, s további fél órát üldögéltek, most már jó melegben, mert a sütőt begyújtottam alattuk. Szépen növekedtek is.
Gőzfürdőt csináltam a sütőben (viráglocsoló spray, vízzel feltöltve). Megpermezettem kis zsemléim felszínét is, majd szép pirosra, ropogósra sütöttem őket. Kb. 30-40 perc alatt, nem mértem. Viszont néha pótoltam a gőzt a sütőben. Az eredmény nem hagy kívánni valót maga után. Más mint a bolti. Sokkal jobb :)
Hozzávalók (kis ismétlés):
- 2 pohár (3 dl) BL 80 kenyérliszt
- 1 pohár (3 dl) teljes kiőrlésű tönkölyliszt (TK-300)
- 1 kiskanál élesztő por
- 2 kiskanál só
- 1 és fél pohár (3 dl) langyos víz
Elkészítés:
Az összetevőket egy kelesztő tálba összekeverem, ragacsos massza a vége. De ez így jó. Indulhat a 12 órás pihentetés, dagasztás nélküli kelesztés. Nem kerestem neki semmi extra meleg helyet. Szobahőmérséklet. Télen. 17 C. Mondjuk estére ezzel megvagyunk. Még mindig ragacsos. Lisztezett deszkára borítom, mindkét felét megszórom liszttel. Mint egy lepény, szépen, egyenletesen szétnyomkodom, tele van levegővel. Masszív, ruganyos masszát kaptam. 10 kockára szétvágtam a tésztát, s mindegyiket kis gombóccá gyúrtam, valahogy összehajtogattam őket. Sütőpapírral bélelt tepsibe kerültek, s további fél órát üldögéltek, most már jó melegben, mert a sütőt begyújtottam alattuk. Szépen növekedtek is.
Gőzfürdőt csináltam a sütőben (viráglocsoló spray, vízzel feltöltve). Megpermezettem kis zsemléim felszínét is, majd szép pirosra, ropogósra sütöttem őket. Kb. 30-40 perc alatt, nem mértem. Viszont néha pótoltam a gőzt a sütőben. Az eredmény nem hagy kívánni valót maga után. Más mint a bolti. Sokkal jobb :)
Ilyet én is sütöttem kenyérben, anno, imádom.
VálaszTörlésNagyon guszta lett, csodás lyukacsos, szaftos:-))
Ha esetleg meg akarod nézni:-))
http://gesztenye.blogol.hu/?tag_id=10519
Hello Gesztenye! Úgy látom egy tonna kenyér recepttel bírsz. Érdemes lesz körülnézni Nálad :)
VálaszTörlésDe szép likacsosak lettek :-)
VálaszTörlésNézd meg Max Barátom DNK recijeit - őrült jók!
http://maxkonyhaja.blogspot.com/2010/03/bagett-dnk-dagasztas-nelkul-keszult-no.html
http://maxkonyhaja.blogspot.com/2010/03/bagett-dnk-dagasztas-nelkul-keszult-2.html
http://maxkonyhaja.blogspot.com/2010/03/ciabatta-dnk-dagasztas-nelkul-keszult.html
Maxkonyháját és Maxot is szeretjük, viszont ez a recept is jónak tűnik, kipróbáljuk!
TörlésViki, megfejtettem ám a legutolsó FB jelölést, hogy kitől is jött. Éljen a Chef!
VálaszTörlésHú, nagyon szépek, már csak egy szelet szaftos husi hiányzik mellőlük:)
VálaszTörlésKöszi - Iskolai uzsonna lett belőle ma reggel, szépen felszeletelt fasírttal. Tegnap este pedig vajas-mézes zsemle. Mind elfogyott :)
VálaszTörlésHú, ezt én is kipróbálom.
VálaszTörlésHajrá, Névtelen :) csak bátoríthatlak! Pofon egyszerű.
VálaszTörlésHehe :-) Így álcázom magam :-DD
VálaszTörlés