Ugrás a fő tartalomra

Lassú zsemlék

Kedvenc alap kenyér receptem a türelmes kenyér, leánykori néven DNK kenyér. Anno próbálkoztam kifli recept és kenyér alap házasításával, kevés sikerrel. Eddig a türelmes kenyér úgy készült, hogy este 8 felé összeraktam a tésztát, s reggel 5-től kezdve formázás, még egy kis kelesztés és sütés. Általában szép lukacsos végeredménnyel. Most először reggeli tészta mix és esti sütés. Megvolt a 12 óra. Nem hiába. Nagyfel!
Hozzávalók (kis ismétlés): 
- 2 pohár (3 dl) BL 80 kenyérliszt
- 1 pohár (3 dl) teljes kiőrlésű tönkölyliszt (TK-300)
- 1 kiskanál élesztő por
- 2 kiskanál só
- 1 és fél pohár (3 dl) langyos víz

Elkészítés:
Az összetevőket egy kelesztő tálba összekeverem, ragacsos massza a vége. De ez így jó. Indulhat a 12 órás pihentetés, dagasztás nélküli kelesztés. Nem kerestem neki semmi extra meleg helyet. Szobahőmérséklet. Télen. 17 C. Mondjuk estére ezzel megvagyunk. Még mindig ragacsos. Lisztezett deszkára borítom, mindkét felét megszórom liszttel. Mint egy lepény, szépen, egyenletesen szétnyomkodom, tele van levegővel. Masszív, ruganyos masszát kaptam. 10 kockára szétvágtam a tésztát, s mindegyiket kis gombóccá gyúrtam, valahogy összehajtogattam őket. Sütőpapírral bélelt tepsibe kerültek, s további fél órát üldögéltek, most már jó melegben, mert a sütőt begyújtottam alattuk. Szépen növekedtek is.
Gőzfürdőt csináltam a sütőben (viráglocsoló spray, vízzel feltöltve). Megpermezettem kis zsemléim felszínét is, majd szép pirosra, ropogósra sütöttem őket. Kb. 30-40 perc alatt, nem mértem. Viszont néha pótoltam a gőzt a sütőben. Az eredmény nem hagy kívánni valót maga után. Más mint a bolti. Sokkal jobb :)

Megjegyzések

  1. Ilyet én is sütöttem kenyérben, anno, imádom.
    Nagyon guszta lett, csodás lyukacsos, szaftos:-))
    Ha esetleg meg akarod nézni:-))
    http://gesztenye.blogol.hu/?tag_id=10519

    VálaszTörlés
  2. Hello Gesztenye! Úgy látom egy tonna kenyér recepttel bírsz. Érdemes lesz körülnézni Nálad :)

    VálaszTörlés
  3. De szép likacsosak lettek :-)

    Nézd meg Max Barátom DNK recijeit - őrült jók!

    http://maxkonyhaja.blogspot.com/2010/03/bagett-dnk-dagasztas-nelkul-keszult-no.html

    http://maxkonyhaja.blogspot.com/2010/03/bagett-dnk-dagasztas-nelkul-keszult-2.html

    http://maxkonyhaja.blogspot.com/2010/03/ciabatta-dnk-dagasztas-nelkul-keszult.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Maxkonyháját és Maxot is szeretjük, viszont ez a recept is jónak tűnik, kipróbáljuk!

      Törlés
  4. Viki, megfejtettem ám a legutolsó FB jelölést, hogy kitől is jött. Éljen a Chef!

    VálaszTörlés
  5. Hú, nagyon szépek, már csak egy szelet szaftos husi hiányzik mellőlük:)

    VálaszTörlés
  6. Köszi - Iskolai uzsonna lett belőle ma reggel, szépen felszeletelt fasírttal. Tegnap este pedig vajas-mézes zsemle. Mind elfogyott :)

    VálaszTörlés
  7. Hú, ezt én is kipróbálom.

    VálaszTörlés
  8. Hajrá, Névtelen :) csak bátoríthatlak! Pofon egyszerű.

    VálaszTörlés
  9. Hehe :-) Így álcázom magam :-DD

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke