A kenyérre kenhető dolgok tök jók. Amennyiben elfogadjuk, hogy a kenyér jó. S ha a kenyér/bagett a krém alatt is saját, az egy igen kerek és jó érzés. Ha még a tányért is maga korongozta volna alatta, az már self polish. A recept pedig klasszikus, mindig van hely és idő rá, mert olyan egyszerű. Először Duendétől figyeltem ki, aztán öcsém mondta, hogy Palesztinában is. Krémsajt házilag.
Hozzávalók:- 2 nagy doboz tejföl
- 1 kiskanál só
- zöld fűszer tetszés szerint - itt bazsalikom
- nagy, klasszikus textil zsebkendő
- ruhaszárító kötél (ne kender legyen)
- gravitáció
- tálka a csöpögéshez
- 12 egység magyar óra türelem (kicsit sok, nem?)
- szobahőmérséklet
Bagett a krém alá, vele egy időben készíthető, a recept meg akár innen is lehet, bár nekem van bagett sütőformám.
Elkészítése egyszerű, de mint a legtöbb jó dolog, türelmes móka ez is. A 2 doboz tejföl összekeverjük, adunk hozzá sót és bármiféle fűszert, vagy akár reszelt fokhagymát, attól függ, milyen erős íz ízlik nekünk. Kész. Egy mély tálat - lehetőleg magas pereműt - kibélelek a széthajtogatott zsebkendővel.
saját, türelmes bagett |
Beleszedem a tejfölös dolgot, s a zsebkendő sarkait jó szorosan összekötözöm. Vigyázzunk, ne csorogjon ki. A kis csomag nyakára hurkot vetünk (Cserkész korom hasznos tudása. S tűzet rakunk a konyha padlóján nedves fából. Aktív tudás, de nem hasznosítom).
A csomagot felkötjük, mert a sajt készítésének fontos eleme a gravitáció, hogy a só hatására kicsöpög belőle a folyadék (savó?).
A csomag alá kis tálkát teszek, s 12 órára magára hagyom, had csöpögjön. Szerencsére nem olyan hangos, mintha a konyhai csap csepegne, nyugodtan lehet tőle aludni.
Reggel, mialatt a bagettek sülnek, szépen leoldom a csomagot a kötélről, óvatosan kibontom, mert könnyen rátapadhat a krém egy része a textilre. Hűtőben tároljuk, napokig eláll, frissen a legjobb, természetesen. Ma tobzódás van reggeliben, csináltam még mellé egy másfajta sajtkrémet is. Brie sajtból, hagymából, vajból, fűszerezve, Doktor Peppertől. Nem verseny, de nálam a krémsajtom nyerne. :)
Na, ezt a receptet mindenképpen ki fogom próbálni! Nagyon jó és nagyon egyszerű! Szobahőmérsékleten csöpögteted, vagy a hűtőben?
VálaszTörlés:)
VálaszTörlésA bagettjeid gyönyörűek!!
Szia Mézeskalács,
VálaszTörlésHideg, fűtés nélküli konyhában (17 fok).Dolce Vita viszont hűtőben csepegteti le. Ott időben tovább tart.
Köszi :)
Szia Duende,
VálaszTörlésJó, hogy erre jártál :)
A krémsajtod pedig nálunk már klasszikus, köszi itt is.
A bagettek sütőzacskóban készültek (új felfedezés), tönköly és kenyérliszt keverékből. És szépen repedtek.
Készen vagyok a hozzávalók felsorolásától :-DD A kedvencem a gravitáció :-)))
VálaszTörlésMeseszépek a bagettek, na :-)
Hey Chef,
VálaszTörlésKöszi. A felsorolás néha ihletetten jön. Meg kell találni az egyensúlyt a normális recept leírást és a hülyeség között. Ha elbillen, hazavágom a receptet is :)
Mindkettőt kérem szépen még nem is reggeliztem :)
VálaszTörlés:) mindmegette, megfájdult a hasa tőle .
VálaszTörlésHmm! Na ezért a finomságért vár nálam egy meglepi :-)
VálaszTörlésHúúú, házi krémsajt, nem semmi :) Teszek én is egy próbát!
VálaszTörlésEz nekem is tetszik. Én már nagyon régen itthon készítem. S én a konyhában szoktam csöpögtetni, általában 2 nap alatt kész. S natúr krémsajtot csinálok, s csak utána ízesítem, mert a natúrból egyéb másra használok el egy adagot :))
VálaszTörlésA bagett meg tök jó. Képzeld el, hogy én nem merem megcsinálni a dagasztás nélküli kenyeret/- bagettt ? lehet, hogy ez még mumus nálam ?
Na, majd ha megnövök :)))
Köszi. A dagasztás nélküli kenyér, ha betartjuk a pohár alapú liszt és víz adagolást, porélesztővel és sóval, nekem mindig nagyon jóra sikerül. Pláne, mióta sütőzacskósítom a bagettformát, még jobb, így már nem is öntözgetem a sütő alját..... hajrá, mert valóban jó a dnk. Reggel bekever, este megsüt.
VálaszTörlésNálatok mindig nagyon jó ötleteket találok, ez a krémsajt recept is milyen jól hangzik!
VálaszTörlésEddig csak joghurt tortához használtam a lecsöpögtetett natúr tejfölt, de a fűszerezés egészen új távlatokat nyit:-)
Szia Citromhab,
VálaszTörlésKöszi, a recept mástól van, én csak az otthoni készíthetőséget szem előtt tartva bővítem kis családunk repertoárját :) Tejfölből valahol mascarpone szerű krém is csöpög.
Na persze ez is szuper meg minden, de igazából én egy díjjal jöttem :P
VálaszTörléshttp://izmorzsak.blogspot.com/2011/01/dijeso.html
Nagyon jó ötletes házilag készitett krém sajt. Gratulálok a türelmedhez! A bagett is igazán finomnak néz ki. Mindkettőt szivesen elfogadnám!
VálaszTörlésA humorod is nagyon tetszik...gondolom tükrözi a mindennapi természeted!
Szeretném, ha átjönnél hozzám, van ott számodra valami!:)
VálaszTörlésSzia Elisabeth,
VálaszTörlésköszi, jó érzés ilyen házi dolgokat enni, még ha más ízű is, mint az iparilag gyártott. A hétköznapi természetem valóban hasonló, bár élőben néha könnyen túl lövök a célon :)
Én is akaroook! Csodás!
VálaszTörlésSzia Eszter, még maradt egy kicsi :)
VálaszTörlés