Vannak klasszikus ételek. Melyek egyszerűségük vagy olcsóságuk miatt hamar az asztalra kerülnek. Ha mindig ez lenne, annyira nem örülnék. De ez egy klasszikus kaja. Sosem voltam menzás, ha a helyi kifőzdéket egy szinttel feljebb helyezzük. Anno működött egy hely. A Pufi Nyúl. Jól be is zárt.
Google Readerbe beírtam hogy burgonya főzelék. Lett is csomó (62) találat. De semmi extra. Kivéve ezt. Ez világ klasszis. Egy csipet tolmácsolásában, Bede főszakácstól. Csak fotózni nehéz. Kb. lehetetlen. Pedig.
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 1 fej vöröshagyma
- babérlevelek
- só, bors,
- 2 evőkanál olíva olaj
- nagy doboz tejföl
- kis kanál mustár
- víz
Elkészítés:
Az olajon megpároljuk az apró darabokra vágott hagymát. Beleszórjuk a pirospaprikát, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Kicsi vízzel felöntjük, picit összefőzzük. Mehet bele a megpucolt, apró darabokra vágott burgonya és a babér levél. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje és puhára főzzük. Nagyon hamar megvan. És most jön a lényeg, a titok nyitja. Hogy nincs benne liszt. És mégis sűrű. (Dobpergés) .......
3 szedőkanállal kivettem a főtt paprikás krumpli alapból (bőséges lével együtt) egy nagy tálba és botmixerrel jól összeturmixoltam. Nem csak úgy magában, hanem a tejföl és mustár segítségével. Kevesebb is lehet persze a tejföl, de nekem a mustár megszaladt, így ellensúlyoznom kellett. És visszatöltöttem a krumplis másik félre. Valami gyönyörűség volt. Szépen elkevertem, kicsit még főztem.
Egy újabb, alap recepttel gazdagodtam és a családom is. Messze jobban ízlik most, mint a korábbi verzió.
Google Readerbe beírtam hogy burgonya főzelék. Lett is csomó (62) találat. De semmi extra. Kivéve ezt. Ez világ klasszis. Egy csipet tolmácsolásában, Bede főszakácstól. Csak fotózni nehéz. Kb. lehetetlen. Pedig.
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 1 fej vöröshagyma
- babérlevelek
- só, bors,
- 2 evőkanál olíva olaj
- nagy doboz tejföl
- kis kanál mustár
- víz
Elkészítés:
Az olajon megpároljuk az apró darabokra vágott hagymát. Beleszórjuk a pirospaprikát, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Kicsi vízzel felöntjük, picit összefőzzük. Mehet bele a megpucolt, apró darabokra vágott burgonya és a babér levél. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje és puhára főzzük. Nagyon hamar megvan. És most jön a lényeg, a titok nyitja. Hogy nincs benne liszt. És mégis sűrű. (Dobpergés) .......
3 szedőkanállal kivettem a főtt paprikás krumpli alapból (bőséges lével együtt) egy nagy tálba és botmixerrel jól összeturmixoltam. Nem csak úgy magában, hanem a tejföl és mustár segítségével. Kevesebb is lehet persze a tejföl, de nekem a mustár megszaladt, így ellensúlyoznom kellett. És visszatöltöttem a krumplis másik félre. Valami gyönyörűség volt. Szépen elkevertem, kicsit még főztem.
Egy újabb, alap recepttel gazdagodtam és a családom is. Messze jobban ízlik most, mint a korábbi verzió.
Gyerekkoromban szívből utáltam a krumplifőzeléket (főként a menza miatt). A férjem viszont imádja, ő szinte teljesen így csinálja (most már én is), csak mustárt nem szokott bele tenni. Hát ez a verzió tényleg fényévekre van a menzaitól.Ez a turmixolós dolog nagyon tetszik, legközelebb letesztelem. Ja, és a nagy tejföl nálunk kötelező hozzá!...és a fasírt.:)
VálaszTörlésUgye? Ami kell, azt megfőzi magának az ember fia/férje. Nem értek hozzá, de a leturmixolt krumpli - keményítő és tejföl = lisztes habarás helyett - elég jó kis megoldás. Krémes alapozás :) Fasírt megvolt itt is , hát persze, hogy.
VálaszTörlésHát itt van! :))
VálaszTörlésSzerintem is isteni, örülök, hogy ízlett neked is. A mustár kellemesen megbolondítja, én sem szoktam sajnálni belőle. ;)
Te jártál a Pufi Nyúlban? Itt lakom mellette! :-) Egyszer bementünk megnézni, de én nem voltam oda érte, igaz, az nemrégiben volt, amikor az ember már szinte csak a saját főztjét eszi... legalábbis én.
VálaszTörlésMunkahelyem nagyon közel van hozzá...kicsit sétálsz a Tatai úton a Szegedi út felé, jobb oldalon, a Zsinór utca sarkánál. Kék cég logó, D-vel kezdődik és nem a DNB :) Volt anno egy kollégám, aki lelkesedett a Pufi Nyúlért, meg laza volt a főnök..... de alapvetően nagyon gyenge volt... s sokszor hasznosították az előző napi maradékot kreatívan..... főételből levest, stb.
VálaszTörlésSzerintem én minden reggel ennél a cégnél kanyarodom le a Tatairól, de majd megnézem. A kék logo ismerős.
VálaszTörlésIgen, borzalmas volt a kaja, nem sok étterem marad meg emlékeimben, csak a nagyon jók és a nagyon rosszak. Na ez megmaradt. Csak azt nem értem, hogy ha bezárták, mért van kinn a táblája? (Nem kell válaszolj!) Bár lehet, hogy csak nem vettem észre, hogy már nincs is kint.