Ugrás a fő tartalomra

Banános-Málnás-Brownie Torta Teónak

Mágikus szám. 2005. január 05. Angol, illetve magyar (rövid) dátum sorrend szerint is oda-vissza olvasható, s ugyanaz. Nekem mágikus. Az ünnepeltnek vidám. Tegnap megkapta a 6 éves oltását, mintegy előzetes ajándékként. Bátran, összeszorított foggal kibírta. Hogy fájdalom mentes tű. Persze.
Ez lesz ma. Brownie alapú, banános, málnás torta. Már csak az a kérdés, estig mennyire fog összecsúszni vagy összeérni. Tetejére még marcipán figura, gyertya és kész. Este ünnep. Az ünnepelt nem jut addig net közelbe, meg úgysem olvassa, szóval addig titokban maradhat. A recept nem saját, hanem egy mesteré. A két kép között 36 apró különbség fedezhető fel, a helyes megfejtő kap belőle kóstolót :) 

Hozzávalók a torta alsó részéhez: 
- 100 g étcsoki
- 100 g tejcsoki
- 200 g vaj
- 250 g cukor
- 3 tojás
- 110g liszt
Hozzávalók a torta felső részéhez - ugyanaz negyedelve
- 50 g tejcsoki
- 50 g vaj
- 60 g cukor
- 1 tojás
 -27 g liszt
A lényeg:
- 2 banán felkarikázva
- 2 dl tejszín
- 50 g porcukor
- 30 dkg málna

Elkészítés:
A brownietorta alját és tetejét ugyanúgy készítjük el, de két külön adagban. Tehát. A csokoládét vízgőz felett felolvasztom. Közben a puha vajat habosra keverem a cukorral. Egyenként mennek hozzá a tojások. Szépen simára keverve. Jön hozzá az olvasztott csoki, majd a liszt. Szépen elkeverve. 26 cm-es tortaformát (nincs is másik) kibéleltem sütőpapírral, bele a krém, szépen elkenegetem a tetejét. Előmelegített sütőben, közepes lángon, konyhai óra segítségével, 30 percig sütöttem. Kivettem, megvártam míg teljesen kihűl.

Közben ugyanezt a folyamatot a torta felső részével is végrehajtottam. Kisebb mennyiség, rövidebb sütésidő, ami itt kb. 12 perc volt. Szépen kihűlt. Ez a legnehezebb része, hogy ne együk meg frissiben :)

A lényeg:

A torta alsó részére szépen felkarikázva elhelyezzük a banánt. A tejszínt kemény habbá verjük, majd összekeverjük a porcukorral és a málna pürével. Én géppel kevertem el, valószínű elég lett volna fakanállal összeforgatni, mert így kicsit hazavágtam a hab állagát. Egy órára betettem a mélyhűtőbe.

A behűtött, vissza szilárdított krémet szépen rákenem a banánon torta tetejére, majd ráhelyezem a torta tetejét, a vékonyabb brownie lapot. A tetejére még olvasztottam egy kis csokit, s azzal kentem meg.

Este megkóstoljuk. Bízom benne, hogy jó lesz, s az ünnepelt is örülni fog neki. Ilyenkor ugyanis az összes, általam ismert nagy cukrászda téli szünetet tart (2 hét), mondván az ünnepek alatt úgyis mindenki degeszre ette magát, senki sem kér többet. Pedig dehogynem. Inkább home made. 

Megjegyzések

  1. Köszi, egyszerű almás-kókuszos tortával azért kevesebbet hibázom :)

    VálaszTörlés
  2. Jó kis kombó a csoki és a málna.

    VálaszTörlés
  3. eredetileg csak étcsoki lett volna benne, de változtatnom kellett, nem bírják el a tuti, 86%-os kakaó tartalmat. s hát mégis csak szülinapi torta :)

    VálaszTörlés
  4. :) na remélem, ízleni fog a kicsinek is! Boldog szülinapot neki. sokan születtek január 5-én:)

    VálaszTörlés
  5. Marha jó! A banánt kipiszkálnám, de a málna... Jesszus!

    Isten éltesse a kis hőst! Élménybeszámolót is írj, mit szólt a tortához!

    VálaszTörlés
  6. Élménybe. Számoló.

    Isten éltette a kisebbiket (Teó) jókedvvel és jó étvággyal is. A torta reggel 6-tól este 6-ig a hűtőszekrényünkben csücsült, gondoltam jót tesz majd a krémnek. A krémnek nem is ártott, ellenben a brownie alap jó masszívra hűlt le.Tömbösödött. Tetejére kent olvasztott csoki úgy megkötött, hogy a gyertyáknak úgy kellett kisollóval lukat fúrni. A szeletelésnél kicsit tört a felső réteg a kemény csokibevonat miatt, a krém viszont elég jól tartotta magát. Ahogy vágtam kicsit csordult,ez optikailag sem volt utolsó látvány. Teónak is tetszett, kicsit díszítettem még rajta. NAGYON ÍZLETT MINDENKINEK, tömény csoki és málna. A banán íze is elkülönült. A felét megettük. A legfőbb ellenőr/támogató (Timi)szinte ájuldozott. Az ünnepelt Teó is megette a saját adagjának felét, miután egy pillanat alatt lenyakazta a marcipán cicát. Kis lépés az emberiségnek, nagy lépés az önbecsülésnek. Nagy hála a receptért.

    VálaszTörlés
  7. Különbség: a 2. képem tésztába van sötbe a banán, az 1. képen meg csak a málnás krém alatt, a tésztán vannak a banán szeletek! Ugye?
    Ez azért már kegyetlen; nem elég, hogy brownie, de még málnás és banános is!

    VálaszTörlés
  8. A különbségtétel igazából a kiinduló recepten látható kép és a saját kreáció között keresendő, azaz mennyire jó copy-cat vagyok :) Tésztába sütve is nagyon jó lehet, de a nálam lévő mindkét képen ugyanaz a torta, csak közelről világosabbnak látszik a sütőpapír által jobban védett hely :)

    És igen, kegyetlenül jó kis házasítás. Köszi.

    VálaszTörlés
  9. Rábeszéltél :-)) Jöhet a csak málnás verzió a konyhámban ;-)


    Off: a túrórudi tortámon úgy "beállt" a csokimáz, hogy láng felett kellett a kés élét megforrósítani :-DD Az már vitte, előtte tört, mint a hétszentség :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke