Eredetileg a túró karácsonyi palacsintához lett véve és félretéve. De food overload, így keletkezett új igény a hasznosításra. De ne legyen túró gombóc, mert az úgyis szét esik, bármit csinálok (cáfoltam volna, de mégse tettem). Ne legyen túrós csusza, mert a csusza vastag szénhidrátban. S egyáltalán, ne legyen édesség. Elkezdődött a random recept research. Túró összetevő begépelve, a keresőként működő google reader-be. Mert a bizalom köre erre épül, nem csak úgy bele a nagyvilágba. 3 oldal scroll down, s lőn világosság.
Második receptem innen, második tuti találat. Ajánlom sok szeretettel.
Hozzávalók az alap tésztához:
- 25 dkg sovány tehéntúró
- 30 dkg liszt (nálam épp csak BL-80 kenyérliszt volt, azzal is finom)
- 1 tojás
- 1 tk só
- 1 tk pizzafűszer keverék
- 6 ek oliva olaj
- 6 ek tej
- 3 tk sütőpor
Hozzávalók a "díszítéshez":
- 4 ek házi ajvár krém (vagy bármiféle sűrű, paradicsomos alap jól fűszerezve - ajánlom az eredeti receptet)
- 1 ek pizzafűszer keverék
- 6 szelet paprikás szalámi szelet
- 1 zacskó mini mozzarella vékonyan felszeletelve
- kis fej hagyma vékonyra szeletelve (opcionális és finom)
- 2 ek fagyasztott zöldség keverék (akár el is hagyható)
Kezdődött az egész a természetes szkepticizmussal.
Túrót pizzába?
Hát hogyne.
Mondom, teszünk csokis sütibe is cukkinit, csak jobb lesz tőle. Jobb híján bólintás, de biztonság esetére s saját magamra gondolva elő sütést végzek magam számára, hétfői munkaebéd gyanánt is.
A túrót jól összenyomkodtam a tojással, pizza fűszerrel, olajjal. Tésztájában is fűszeres az én változatom, szerintem megéri. Belekevertem a lisztet, sót, sütőport majd adagoltam hozzá a tejet. Akár kevesebb is elég lehet, de a liszt nálam ennyit kért. Jól meggyúrtam a tésztát, mely örömömre szépen alakult, kezdett összeállni.Én meg kezdtem bizakodóvá válni. Pizza sütő formánkat (alul lukacsos, 28 cm-es, teflon) szépen kipermeteztem olíva olajjal, s ebbe belenyomkodtam, simítottam a tésztát. Begyújtottam a sütőt, hogy szépen elő melegedjen.
A kinyújtott tésztára kentem rá az ajvár krémet, szépen, egyenletesen. Megszórtam light-osan pizza fűszerrel, majd jöhetett a díszítés. Hagyma, szalámi, zöldségfélék s a tetejére a kis mozzarellák szépen vékonyra vágva. Ilyen kis golyókat nem tudtam jól reszelni. 15 percet sült a sütőben, ismét jól szolgálta karácsonyi gasztro óra.
Szépen felemelkedett a tészta, puha maradt és nagyon finom lett. Már a látvány meggyőző volt, bólintás, így bekeverhettem a családi túlélő adagot, az otthon maradóak részére. Ezt másnap Timi megsütötte s nekik is nagyon ízlett. Éljen, éljen az eredeti megosztó! És a túrós pizza!
Második receptem innen, második tuti találat. Ajánlom sok szeretettel.
Hozzávalók az alap tésztához:
- 25 dkg sovány tehéntúró
- 30 dkg liszt (nálam épp csak BL-80 kenyérliszt volt, azzal is finom)
- 1 tojás
- 1 tk só
- 1 tk pizzafűszer keverék
- 6 ek oliva olaj
- 6 ek tej
- 3 tk sütőpor
Hozzávalók a "díszítéshez":
- 4 ek házi ajvár krém (vagy bármiféle sűrű, paradicsomos alap jól fűszerezve - ajánlom az eredeti receptet)
- 1 ek pizzafűszer keverék
- 6 szelet paprikás szalámi szelet
- 1 zacskó mini mozzarella vékonyan felszeletelve
- kis fej hagyma vékonyra szeletelve (opcionális és finom)
- 2 ek fagyasztott zöldség keverék (akár el is hagyható)
Kezdődött az egész a természetes szkepticizmussal.
Túrót pizzába?
Hát hogyne.
Mondom, teszünk csokis sütibe is cukkinit, csak jobb lesz tőle. Jobb híján bólintás, de biztonság esetére s saját magamra gondolva elő sütést végzek magam számára, hétfői munkaebéd gyanánt is.
A túrót jól összenyomkodtam a tojással, pizza fűszerrel, olajjal. Tésztájában is fűszeres az én változatom, szerintem megéri. Belekevertem a lisztet, sót, sütőport majd adagoltam hozzá a tejet. Akár kevesebb is elég lehet, de a liszt nálam ennyit kért. Jól meggyúrtam a tésztát, mely örömömre szépen alakult, kezdett összeállni.Én meg kezdtem bizakodóvá válni. Pizza sütő formánkat (alul lukacsos, 28 cm-es, teflon) szépen kipermeteztem olíva olajjal, s ebbe belenyomkodtam, simítottam a tésztát. Begyújtottam a sütőt, hogy szépen elő melegedjen.
A kinyújtott tésztára kentem rá az ajvár krémet, szépen, egyenletesen. Megszórtam light-osan pizza fűszerrel, majd jöhetett a díszítés. Hagyma, szalámi, zöldségfélék s a tetejére a kis mozzarellák szépen vékonyra vágva. Ilyen kis golyókat nem tudtam jól reszelni. 15 percet sült a sütőben, ismét jól szolgálta karácsonyi gasztro óra.
Szépen felemelkedett a tészta, puha maradt és nagyon finom lett. Már a látvány meggyőző volt, bólintás, így bekeverhettem a családi túlélő adagot, az otthon maradóak részére. Ezt másnap Timi megsütötte s nekik is nagyon ízlett. Éljen, éljen az eredeti megosztó! És a túrós pizza!
Jól hangzik!!!!
VálaszTörlésés hogy mennyire és tényleg finom. bár aki a vékony, ropogós pizza tésztát szereti, annak ez nem az, ami. ajánlom, elsősorban melegen, bár a hideg pizza is isteni :)
VálaszTörlésJo recept, tele a poci. Annyit viszont megjegyeznek, ha 'nedvesebb' feltet kerul ra, akkor megeri elosutni a vekonyra nyujtott tesztat, hogy rendesen feljojjon.
VálaszTörlésParadicsom szosz ment az alapra, egyik felere bolonyai maradek szoszt raktam, masikra kolbasz kerult, az egeszre pedig hagyma es sajt (podlaski - trapista jellegu). Izre finom lett, csak a bolonyai alatt a teszta elegge gumis lett.
Köszi Péter, jó, hogy újra előkerült ez a recept.....és köszönöm a kiegészítést. Nemsokára újrasütöm magam is, megfogadva a jótanácsot. Egészségedre
Törlés