Ugrás a fő tartalomra

Túrós pizza

Eredetileg a túró karácsonyi palacsintához lett véve és félretéve. De food overload, így keletkezett új igény a hasznosításra. De ne legyen túró gombóc, mert az úgyis szét esik, bármit csinálok (cáfoltam volna, de mégse tettem). Ne legyen túrós csusza, mert a csusza vastag szénhidrátban. S egyáltalán, ne legyen édesség. Elkezdődött a random recept research. Túró összetevő begépelve, a keresőként működő google reader-be. Mert a bizalom köre erre épül, nem csak úgy bele a nagyvilágba. 3 oldal scroll down, s lőn világosság.

Második receptem innen, második tuti találat. Ajánlom sok szeretettel.

Hozzávalók az alap tésztához:
- 25 dkg sovány tehéntúró
- 30 dkg liszt (nálam épp csak BL-80 kenyérliszt volt, azzal is finom)
- 1 tojás
- 1 tk só
- 1 tk pizzafűszer keverék
- 6 ek oliva olaj
- 6 ek tej
- 3 tk sütőpor

Hozzávalók a "díszítéshez":
- 4 ek házi ajvár krém (vagy bármiféle sűrű, paradicsomos alap jól fűszerezve - ajánlom az eredeti receptet)
- 1 ek  pizzafűszer keverék
- 6 szelet paprikás szalámi szelet
- 1 zacskó mini mozzarella vékonyan felszeletelve
-  kis fej hagyma vékonyra szeletelve (opcionális és finom)
- 2 ek fagyasztott zöldség keverék (akár el is hagyható)

Kezdődött az egész a természetes szkepticizmussal.

Túrót pizzába?

Hát hogyne.

Mondom, teszünk csokis sütibe is cukkinit, csak jobb lesz tőle. Jobb híján bólintás, de biztonság esetére s saját magamra gondolva elő sütést végzek magam számára, hétfői munkaebéd gyanánt is.

A túrót jól összenyomkodtam a tojással, pizza fűszerrel, olajjal. Tésztájában is fűszeres az én változatom, szerintem megéri. Belekevertem a lisztet, sót, sütőport majd adagoltam hozzá a tejet. Akár kevesebb is elég lehet, de a liszt nálam ennyit kért. Jól meggyúrtam a tésztát, mely örömömre szépen alakult, kezdett összeállni.Én meg kezdtem bizakodóvá válni. Pizza sütő formánkat (alul lukacsos, 28 cm-es, teflon) szépen kipermeteztem olíva olajjal, s ebbe belenyomkodtam, simítottam a tésztát. Begyújtottam a sütőt, hogy szépen elő melegedjen.
A kinyújtott tésztára kentem rá az ajvár krémet, szépen, egyenletesen. Megszórtam light-osan pizza fűszerrel, majd jöhetett a díszítés. Hagyma, szalámi, zöldségfélék s a tetejére a kis mozzarellák szépen vékonyra vágva. Ilyen kis golyókat nem tudtam jól reszelni. 15 percet sült a sütőben, ismét jól szolgálta karácsonyi gasztro óra.

Szépen felemelkedett a tészta, puha maradt és nagyon finom lett. Már a látvány meggyőző volt, bólintás, így bekeverhettem a családi túlélő adagot, az otthon maradóak részére. Ezt másnap Timi megsütötte s nekik is nagyon ízlett. Éljen, éljen az eredeti megosztó! És a túrós pizza!

Megjegyzések

  1. és hogy mennyire és tényleg finom. bár aki a vékony, ropogós pizza tésztát szereti, annak ez nem az, ami. ajánlom, elsősorban melegen, bár a hideg pizza is isteni :)

    VálaszTörlés
  2. Jo recept, tele a poci. Annyit viszont megjegyeznek, ha 'nedvesebb' feltet kerul ra, akkor megeri elosutni a vekonyra nyujtott tesztat, hogy rendesen feljojjon.
    Paradicsom szosz ment az alapra, egyik felere bolonyai maradek szoszt raktam, masikra kolbasz kerult, az egeszre pedig hagyma es sajt (podlaski - trapista jellegu). Izre finom lett, csak a bolonyai alatt a teszta elegge gumis lett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Péter, jó, hogy újra előkerült ez a recept.....és köszönöm a kiegészítést. Nemsokára újrasütöm magam is, megfogadva a jótanácsot. Egészségedre

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke