Tejfölös kenyér - beavatás

Elgondolkodtam a "fölös" kifejezésen. Hogy valójában a felesleget jelenti. Tej-fölös kenyér. Ennél tovább nem jutottam. De beavattam kenyérsütésre legutóbbi szerzeményem. Nem bántam meg. A recept kivételesen teljesen sajátom, büszke, büszke, mert sikerült is. Ebben a tálban.
Hozzávalók:
- 50 dkg tönköly liszt (vagy bármilyen más fehér liszt BL 55/BL 80)
- 3 dl víz
- 2,5 dkg  friss élesztő (félkocka)
- 2 tk só
- 1 tk cukor
- 2 ek puha vaj
- 3 ek krumplipüré por (legközelebb friss krumpli lesz inkább)
- 3 ek tejföl

Az összetevőket mind beleraktam egy kenyérsütő gépbe (alul a folyadék, fölé a többi) s a dagaszt-keleszt programmal szépen elindítottam. Másfél óra, szépen megkelt. Lisztezett deszkán szépen szétlapogattam a kenyér tésztát, majd összehajtogattam. Kiliszteztem az új tálat. Beletettem a szépen meghajtogatott cipót, megliszteztem, s konvektorunkra tettem még kelni, kb. háromnegyed órára. Ejtettem a tetején egy éles késsel egy kereszt vágást, hogy sütés közben ne repedjen. Vízzel megpermeteztem, kis víz került a sütő aljára is (segíti a sütést a vízgőz) s be a sütőbe. 25 perc alatt szépen megsült. Olyan finom puha lett, mint egy kalács. Persze azért kenyér. Büszke, büszke. vagy csak szerencsés?


S legyen egy nagyon különleges zene: Hollywood Persuaders: Drums A-Go-Go. 

Megjegyzések

  1. Szia! Megsütöttem, zseniális lett, mindenki imádja, élen az 1 évessel:) Szerinted hogyan kéne változtatnom az összetevőkön, hogy legyen benne teljes kiőrlésű liszt, viszont az állaga ne változzon?

    VálaszTörlés
  2. Szia! Nagyon örülök a jó hírnek. Gratulálok a merészséghez és a sikerhez is. Én a DNK kenyereken kísérleteztem ki a teljes kiőrlésű liszt arányosítását. Úgy gondolom, hogy 1/3-d arányban nyugodtan tehetsz bele teljes kiőrlésű lisztet, lényegesen nem fogja módosítani a kenyér állagát, puhaságát. Viszont a vízből így egy kicsit kevesebb kerüljön bele, ezt szintén DNK tapasztalat. Szerintem sikerülni fog :)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm az útmutatást, jelentem, elkészült, finom lett. Még másnap is puha volt, mint ahogy az az original tejfölöstől egyébként elvárható. Pedig csaltam, mert tejföl hiányában joghurt került bele.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések