Ugrás a fő tartalomra

Legszebb kenyér - első lángos


Legalább 3 helyen előkerült, így én is neki mertem ugrani, mert hiányzott a vacsora, s nem volt kedvem kakaós csigával maszatolni. Jött e sütőben készült kenyérlángos Chef Viki és Közös konyhakert receptjei között ugrálva.







Hozzávalók:
- 55 dkg liszt
- 20 dkg főtt krumpli (csak ezért főztem meg :)
- 2 teáskanál cukor
- 2 mokkáskanál só (kicsit többet is elviselt volna)
- 1/4 kocka friss élesztő
- 2,5 dl víz
- 2 evőkanál olaj



A lángosokra (3 db) rátenni 

- Tejföl + 2 gerezd fokhagyma reszelve+ csipet só 
  összekeverve 
- reszelt sajt







A tésztához a hozzávalók be a kenyérsütőgép dagasztó programjába, nálam ez fél óra, szépen bedagaszt. Lisztezett deszkára kivettem, s kelesztőtálban fél óráig (duplájára) engedtem kelni. Egy kis extra kutyasétáltatás után kész is lett a kelesztés. Két harmadánál elvágtam. Egy harmadból lett a lángos, kétharmadból a kenyér. Legközelebb az egészből lángos lesz :).

A kenyér alapját összehajtogattam, beliszteztem s letakarva még félórát kelesztettem a forró sütő tetején.

A lángosok tésztáját 3 felé választottam, kinyújtom tenyérnyi széles körökre, majd megkentem a fenti kencével és reszelt sajttal. A sütő már lángol, mehet is bele. 20 perc alatt megsül. Kivesz, kicsit hűl s hamar elfogy.

A kenyér szépen megkelt közben, beugrik a lángosok helyére, a sütő aljába ment egy pohárka víz, s a dagi kenyérre is egy pár löketnyi vízpermet (viráglocsoló céleszközből). Sütőpapírral bélelt oldschool tepsin meg is sült, néhányszori víz permet pótlást követően. Ez eddigi legszebb kenyerem, magas, laza, szép és finom (kicsit sótlan).

Szóval, a mai teremtő-öröm dózis megvan.

Készült még első humusz és egy béna kávé is longdrink pohárban Facebook játékra, de takarítanom kell nem írogatni :)

A második sütés még jobb is lett mint az első, nem nyújtottam annyira meg a kis lángos korongokat.

Megjegyzések

  1. Örülök, hogy megcsináltad, nagyon ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  2. De guszták ezek a lángosok!:-)

    VálaszTörlés
  3. A széle ropogós, belül puha, mert a tejföl, a teteje pedig finom sajtos! köszi.

    VálaszTörlés
  4. ezen átsiklottam... pótoltam, gratulálok, kontrollcé itt kontrollvé otthon a konyhában!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke