Vannak olyan receptek, melyek befészkelik magukat a fejembe, egyszer sikerül, könnyű, gyors, én is meg tudom csinálni, kb. csak én fogok belőle enni, s jókedvű leszek tőle. Mert teremtőnek érzem magam. Létrehozok sok kis alapanyagból valami egészet s jót. Itt az eredeti, hamarjában le is főzött "Torta al testo" volt az alap. Amit én tésztájában kicsit sótlannak, natúrnak éreztem. Lőn hát az upgrade. Majdnem copy/paste, de csak majdnem :)
Hozzávalók:
6 lepényhez
- 190 gr teljes kiőrlésű tönköly liszt
- 190 gr fehér finom liszt
- 240 ml víz
- 2 ek oliva olaj
- 18 gr sütőpor (érzésre, nehezen mérek ilyen pontosan)
- 1 tk só (kicsit túllőttem a célon itt)
- 3 csipet szárított bazsalikom - sosincs friss :(
- csipet szárított fokhagyma
Ízlés szerint:
bacon
hagyma
paradicsom
mozzerella
canadai bacon
paprikás kolbász
miegymás
Hozzávalók:
6 lepényhez
- 190 gr teljes kiőrlésű tönköly liszt
- 190 gr fehér finom liszt
- 240 ml víz
- 2 ek oliva olaj
- 18 gr sütőpor (érzésre, nehezen mérek ilyen pontosan)
- 1 tk só (kicsit túllőttem a célon itt)
- 3 csipet szárított bazsalikom - sosincs friss :(
- csipet szárított fokhagyma
Ízlés szerint:
bacon
hagyma
paradicsom
mozzerella
canadai bacon
paprikás kolbász
miegymás
- Sütőt begyújtani, jó meleg legyen. A hőfokokról nem írok, nemértekhozzá, ha tudom, érzem, s nem égetem oda, akkor jó. Mondjuk 180 fok. Sütőlap vagy tepsi elő.
- A össze hozzávaló egybegyúrása, formázgatás, dagasztás. Mikor már nem ragadt és minden egybe, 6 részre szétosztani, ki kis korongokat lapogatni belőle. Ahogy tanultam: 10 cm átmérőjűre.
- Ezeket én már a sütőlapra s a begyújtott sütő tetejére tettem pihenni, 5 percet. Szépen felhozza a sütőpor, de kevésbé, mint a sima lisztes verziót.
- Még egyszer kilapogatom a korongokat, s be a sütőbe. Oldalanként 5 percet sütöm.
- Kiveszem, kicsit hűl. Szétvágom. Mehet bele az alapozás. (Ha van valami házi sajtkrém, azt ajánlom, mert alapjában száraz a lepényke) Most előre lesütöttem a bacont. Azzal ágyaztam meg. Rá a szeletelt mozzarella, majd a kanadai bacon vagy paprikás kolbász.
- 5 percre még visszatettem a sütőben. Megolvadt a saját. Akinek van, ilyenkor kis light grillt nyomjon rá.
- Az átsütött lepénykéket megrakta hagymával és karikázott paradicsommal. A korábbi verzióban ezek is a sütőbe kerültek. Most nem.
- Kicsit hűljenek, mert ráég a sajt az ember szája szélére.
Ez a baconos, hagymás verzió nem túl könnyű táplálék, 4-et elfogyasztva kicsit soknak érzetem a bevitt mennyiséget.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése