Ugrás a fő tartalomra

"mac and cheese" karfiol (lowcarb)

A "mac and cheese" egy tipikus, amerikai komfort food. Kényelmes, gyors, tápláló, nevezhetjük sajtos tésztának is. 2013-ban már volt róla szó itt a blogon is. Meg a világhálón. 

Mac = macaroni, rövid csőtészta,  cheese = sajt. Ha ebből kihagyjuk a tésztát, akkor mi lesz? Hogyan oldjuk meg ezt a népszerű ételt egészségesebben? A titkot csak az étel jóízű elfogyasztását követően mondhatod el. Addig bírd ki. Utána meg úgyis mindegy, csak szeretni fognak érte :) Amúgy ez is a delish.com-ról van. 

Hozzávalók 6 főre:
- 2 kisebb fej karfiol ( nem több mint 1,5 kg összesen)
- 100 gr vaj
- 62 gr liszt (kicsi szénhidrát)
- 720 ml zsíros tej
- 1 tk. csípős szósz (opcionális)
- 1 tk. só
- 1 tk. (magos) mustár
- frissen őrölt fekete bors
- 200 gr reszelt mozzarella
- 200 gr reszelt (vörös) cheddar vagy más zsíros sajt
- metélőhagyma

Elkészítés 

  1. A karfiolokat megpucoljuk, megmossuk és kis rózsákra szedjük. Minél kisebb, annál jobb. Nagy edénybe vizet forralunk, enyhén megsózva. Beletesszük a karfiol darabokat és a lobogó vízben főzzük 5-7 percig, villa puhaságúra (ha könnyedén beleszúrjuk a villát, akkor jó).                                                                                                                                                                     
  2. Egy nagy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, 2-3 percet pirítjuk. Hozzáadjuk a tejet, alaposan elkeverjük, mehet bele a magos mustár, csípős szósz, só, bors. 5 percig főzzük, kevergetjük, jól be fog sűrűsödni.                                                                                       
  3. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a reszelt sajtokat, kevergetjük, amíg el nem olvadnak. Beleforgatjuk a leszűrt karfiol rózsákat, hogy mindenhol sajtszósz borítsa. Ha szükséges, kicsit összemelegítjük. Ízlés szerint sóval és borssal fűszerezzük, megszórjuk aprított metélőhagymával. Frissen tálaljuk. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke