Csokoládé Depresszió Torta

Már a név is elkápráztat, ugye? Hát mivel lehet a depressziót kúrálni, időszakosan, tünetileg? Egy kis csokival. Vagy egy kicsit több csokival. Ha nincs depresszió, akkor csak úgy csokival. 

Ennek a tortának a története valahogyan visszanyúlik a Nagy Gazdasági Világválsághoz, Egyesült Államok, 30-as évek. Nincs benne tojás és a pár kanál tejet is kicserélhetjük mandulatejre. A mostani verzióban. A recept egy nagyon csokis oldalról van, kicsit alakítva. Thanks a lot. 

Augusztusban készült először ez a torta, couchsurfing nyaraláskor, épp kifogyott otthon a tojás. 
Hozzávalók: 
    • 190 gr fehér liszt
    • 200 gr cukor (barna vagy fehér, akár eritrit is lehet, azzal is próbáltam)
    • 30 gr 20-22%-os holland kakaópor
    • 1/2 teáskanál só
    • 1 teáskanál szódabikarbóna
    • 1 teáskanál sütőpor
    • 1 teáskanál vanília esszencia
    • 1 teáskanál fehér ecet
    • 70 ml növényi olaj (kevésbé aromás étolaj is jó)
    • 240 ml víz                                                                                                                              a mázhoz
    • 30 gr olvasztott vaj
    • 35 gr 20-22%-os holland kakaópor
    • 125 gr porcukor (vagy eritrit)
    • 2 evőkanál tej vagy mandulatej
    • 1/4 teáskanál vanília esszencia


Elkészítés

Összekeverjük a lisztet, sót, cukrot, kakaóport, szódabikarbónát, sütőport egy keverőtálban. 

Egy másik tálban a vaníliát, ecetet, vizet és olajat. Hozzáadjuk a száraz összetevőkhöz és gépi mixer segítségével alaposan elkeverjük. Csomómentesre. 

20 x 20-as tepsit vagy kerek, csatos tortaformát veszünk, az alját kibéleljük papírral, az oldalát vajjal kenjük. Beleöntjük a tésztánkat . 

A sütőnket, ha légkeveréses, 175 C-ra állítjuk, tűpróbáig, 30-35 percig sütjük. Ha nem légkeveréses, akkor is megsütjük, de lehet kicsit rövidebben, mert az alja ilyenkor könnyebben odaéghet. 


A sütőből kivesszük és hagyjuk teljesen kihűlni.

A mázt nagyon egyszerűen elkészíthetjük. A vajat kis serpenyőben megolvasztjuk. Hozzáadjuk a kakaóport. Közepes keverőtálba tesszük a krémet, hozzáadjuk a porcukrot, vaníliát és tejet. Közepes sebességgel, kézi mixerrel krémesre, homogénre keverjük. 

Megkenjük a tortánk tetejét . Ha ezt követően a torta hűtőbe kerül, az sem gond, így is jól szeletelhető marad a behűtött mázzal a tetején. Megosztjuk szeretteinkkel, barátainkkal. És ha számít, elmondhatjuk, hogy figyu, ebben nincs tojás és mégis süti :)



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések