Ugrás a fő tartalomra

Hash Brown Waffle - Ropogós Krumpli Waffle

Guess, who's back - kérdezné a művelt olvasó, miközben el sem mentem, ám nagyobb szünetet tartottam. A szünet nem alkotói szünet volt, hanem közlési. Volt mit mondani, de a forma kérette magát. Meg az idő is túl jó volt. 

Először is készült egy olyan finomság, amit waffle/gofri sütőben tudunk elkészíteni, már csak a bordázott sütőforma miatt is. És nem édesség. Viszont egy könnyű vacsorának megteszi. Salátával, mártogatóssal. Ötlet és inspiráció: www.yellowblissroad.com. Több, mint finom. Mégsem tócsni. 


Hozzávalók
- 600 gr krumpli megmosva, hámozva, lereszelve (hámozás után mérve) 
- 3 tojás
- 60 ml tej
- 115 gr reszelt kemény sajt (pl. Cheddar) 
- 10 gr apróra vágott metélőhagyma (lehetőleg friss) 
- só & bors ízlés szerint
- tejföl a mártogatós alapjának
- waffle/gofri sütő - nálunk éppen kör alakú sütőlappal

Elkészítés

Bekapcsoljuk a gofri sütőnket és jól előmelegítjük, üzemi hőmérsékletre. 

A megmosott/meghámozott krumplit lereszeljük, kis lukú reszelőn - robotgép segítségével is mehet. 

Keverő tálban feltörjük a tojásokat, kicsit felverjük és összekeverjük a tejjel. 

Mehet bele a reszelt krumpli (amit összekeverés előtt kicsit megnyomkodunk, kipréselve belőle a folyadék egy részét), a reszelt sajt, az aprított metélőhagyma, 1/4 kiskanál só, 1/4 kiskanál bors. 

A készre kevert masszából kis leveses kanállal egy adagot szedünk a nyitott és előmelegített gofri sütőnkbe, a közepére. (Ha nem bízunk a sütőnk felületének tapadásmentességében, kis zsiradékkal elősegíthetjük a későbbi,  gond nélküli elválást :)

A lényeg, hogy a hagyományos gofriktól eltérően, nem cél, hogy teljes formát süssünk, az összetevők kevéssé homogén formája miatt is nehéz lenne. Illetve az adag egyenletes elrendezése sem túl egyszerű. A széleken, ha nagy adagot szedünk, sajnos nehezebben sül meg. 

Tehát kis szedőkanálnyi adag a közepére és még nem csukjuk rá a tetejét mondjuk két percig. Ilyenkor nem csak az alja szilárdul, hanem a teteje is kezd. Rácsukjuk a tetejét és még további két-három percig sütjük.

Ez az idő természetesen sütőnként változhat. Ropogósra sütjük. És kész. Készíthetjük a mártogatóst, tejfölből, fűszerből. Tálaláskor megszórhatjuk még metélő hagymával. Csak mert jó. Kívül, belül. 


Jó ötlet: ha van sütő a közelben, legalacsonyabb hőfokra kapcsolva, mintegy melegen tarthatjuk a krumpli gofrikat, míg lesütjük az egész adagot. 

Ahogyan fogy a bekevert massza, egyre nagyobb részt fog képezni a folyadék, mert a hozzáadott só a krumplinál kifejti a hatását. Ha ügyesek vagyunk, csökkentjük a sütni való adagokban a folyadék mennyiségét, különben palacsinta szerű - nem gofrit kapunk, legalább is a széleken. 

Jó étvágyat, jó nyaralást! 





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke