Sweet Valentine - kedvenc recept Valentin Napra :)
A nagy szakács, aki sok F betűs szót használ és legendásan főz. A interneten ennek a csodának az egyik receptjét, illetve elkészítési módját ő jegyzi. Lava Cake, Hot Chocolate Fondant, Csoki Láva. Ahogy tetszik. Egyszer ettem, azóta álmodom róla. Várta a megfelelő alkalmat. Most kedden jött el ez. Reggel, frissiben készült volna, de silent mixer hiányában, mégsem úgy lett. Inkább este, fürdés előtt. Szerették a lányok. Recept a La Mia Vita Dolce oldalról, Gordon Ramsay : Make it easy című könyvéből.
A nagy szakács, aki sok F betűs szót használ és legendásan főz. A interneten ennek a csodának az egyik receptjét, illetve elkészítési módját ő jegyzi. Lava Cake, Hot Chocolate Fondant, Csoki Láva. Ahogy tetszik. Egyszer ettem, azóta álmodom róla. Várta a megfelelő alkalmat. Most kedden jött el ez. Reggel, frissiben készült volna, de silent mixer hiányában, mégsem úgy lett. Inkább este, fürdés előtt. Szerették a lányok. Recept a La Mia Vita Dolce oldalról, Gordon Ramsay : Make it easy című könyvéből.
Hozzávalók 4 főre
- 100 gr sótlan vaj + egy kicsi a formákhoz
- 4 csapott evőkanál holland kakaópor
- 100 gr jó minőségű étcsokoládé (nálunk a gyerekekre tekintettel 50% tejcsokival készült)
- 2 nagy tojás
- 2 nagy tojás sárgája
- 120 gr porcukor
- 120 gr liszt
Elkészítés
1. Előmelegítjük a sütőt 170 Celsius fokra. 4 szuflé formát kikenünk vajjal. Sütőpapírból a formák aljával megegyező átmérőjű kis köröket vágunk ki, belehelyezzük a formákba, s azokat is lekenjük vajjal. Evőkanálnyi kakaóport szitálunk mindegyik formába, s úgy forgatjuk, hogy belülről mindenhol kakaós legyen.
2. Vízgőz fölött megolvasztjuk a vajat és a darabokra tört csokoládét. Kavargatjuk, míg teljesen homogén nem lesz. Lehúzzuk a tűzről, 10 percet hagyjuk hűlni.
3. Elektromos robotgéppel habosra keverjük a porcukrot, és a tojásokat, sárgákat. Hozzáadjuk a lehűlt csokoládét és alaposan elkeverjük.
4. Beleszitáljuk a lisztet, s folyamatos kevergetéssel csomómentes, sűrű masszát kapunk. 4 felé osztjuk a tálkákba. A tálkák háromnegyedig teljenek csak meg, sütés közben emelkedni fog a teteje.
5. 12 - 15 percig, illetve addig sütjük, amíg stabil kéreg nem képződik a tetején. Ilyenkor belül még ott a "láva", a lényeg.
6. Kivesszük a sütőből, s óvatosan, előmelegített tányérra fordítjuk ki a csodákat. A kakaópornak köszönhetően könnyedén kijön, nem tapad le.
Tejszínhabbal, de az igazán menők, vanília fagylalttal tálalják, rögtön. Melegen, frissen fogyasztandó, amíg folyik. A képen látható finomság sajnos kicsit túl sült, az esti rutin fürdetés, öltöztetés közbeszólt. Ám így is nagyon ették, akik kapták. Legközelebb csak étcsoki és fagyi. Mert lesz legközelebb. Mindenképp!
Ó, gyönyörűség... de megenném most! :)
VálaszTörlésDe nem szabad, ilyen késő este csak nézni! Nagy szemekkel....esetleg megsimogatni a monitort! :) Köszi.
Törlés:)) Megsimiztem. :)
Törlésde bezzeg a családnak szabad volt tegnap este, ugyi?
VálaszTörlésjólvanna....tudom. febr.14 is 1x van egy évben.
direkt nem valentinoztunk, de azért valami emlékezetes finomságra szükségem volt :)
TörlésHmmm... most is késő van, úgyhogy csak halkan merem megjegyezni, hogy nagyon csokizhatnékom lett a szuper sütidtől. Ha valakinek nincs szufléformája esetleg muffinformában neki merjen állni, vagy az szentségtörés?
VálaszTörlésNem szentségtörés, csupán gyorsabban sül meg a muffin formában, mint kerámiában. Több és kisebb lesz belőle, bár inkább a hasonló méretűt javasolnám, mert különben a kéreg elkészülte után már nem marad semmi, ami Láva! Amúgy hajrá!
TörlésHát mindegy hogy milyen késő van, és hogy minek is nevezik. egyetértek Duendével én is meg tudnám enni. De egye fene kibírom addig amíg magam is elkészítem :)
VálaszTörlésKíváncsian várom, hogy milyen lett a saját verzió. Mert ez a fenti, elsőre is, gyerek öltöztetés miatti csúszásban is - nagyon jó !
TörlésNekem is az jutott eszembe, hogy még ilyen későn is meg tudnám enni, annyira jól néz ki a képen!:)
VálaszTörlésA képen jól néz ki, élőben pedig elég finom. Még a hiányzó fagyi nélkül is :)
TörlésSzeretem G.R.-t, imádom " ami a szívén, az a száján" c. stílusát. Nem csodálom, hogy kedvenc ez a Csokis lávafolyam, nálam is az lenne,....ha itt lenne előttem! :o)
VálaszTörlésEz egy szeretettel teli vulkán, de hogy Gordon ezt milyen szavak kíséretében készíti el, arra a gyerekekre tekintettel - inkább nem tippelnék :)
TörlésHű, istenien néz ki! Szuper dolguk volt a lányoknak ;)
VálaszTörlésNagyon tetszik:D Tervbe véve ezáltal a szuflé forma vásárlása, merthogy az hiányzik sajnos
VálaszTörlésEz nagyon hasonló ahhoz a szufléhoz, amit én szoktam készíteni. :)
VálaszTörlésSzia! Ez igen, csúcs, elkészítettem az első adagot, mindenkinek nagyon ízlett! És megvolt a "láva" is!Kombiban, 13 perc 170C, az utolsó 1 perc 10 %pára és 140 C lineáris hőcsökkenés.
VálaszTörlésLe a kalappal. A 10% pára az miként értendő?
Törlés