Ez egy csodálatos és egyszerű olasz lepénykenyér. Első találkozásunk története: kiházasodott egyik legjobb barátom Olaszországba, ott is egész pontosan Faenzába, Emilia-Romagna tartományba. Két éve nyáron, mikor hozzájuk látogattunk, nagy vendéglátást, amolyan pót lagzit csaptak nekünk. (mert az eredetiről korábban a távolság és a gyerekek életkora miatt - lemaradtunk). Ott volt Piadina és sok grillezett zöldség, csirke csíkok, miegymás. És aztán, panna cotta torta. Végünk volt. Szóval, ebből a menüsorból a legegyszerűbbet hoztam most el. Amire, mióta rátaláltunk, gyakran esszük, mert gyors, finom és "emlékekkel teli". A receptet Dalla Cucina jegyezte le - a Kifőztük 2011 augusztusi Kenyeres Különszámában.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 10 dkg kacsazsír (másféle is lehet)
- nagy csipet só
- 2.5 dl meleg tej
Elkészítés
A meleg tejbe morzsoljuk az élesztőt és kicsit hagyjuk felfutni. Közben a zsírt folyósra olvasztjuk. A liszttel összekeverjük a zsírt, élesztős tejet és hozzáadjuk a sót. Alaposan meggyúrjuk. Lágy, jó zsíros (szó szerint) tésztát kapunk. Letakarva, meleg helyen egy órán át kelesztjük. Nem nő duplájára, de igyekszik. Éled.
És szinte bármivel megtölthetjük. Timi forrón, vajjal megkenve szereti legjobban. A Nutellásra a lányok nem voltak kíváncsiak, én ettem meg, finom volt az is. A fenti képen saját ízlés szerint, extrázva. De ez sem autentikus olasz, érlelt sonkával, mortadellával, rukkolával. Hanem bazsalikomos friss sajt krém, friss retek, illetve napraforgó csíra, sonka, jégsaláta, lila hagyma, csípős paprika. Összetekerve. Hamm.
Az alábbi kép volt a legnépszerűbb: sonka, sajt, jégsaláta, összeteker, elvág középen ketté és mindkét lánykának oda ad. Megesz nagy örömmel.
Nagyon ötletes, és igen jól néz ki...:)
VálaszTörlésNa ezt vittem is, nagyon megtetszett:) Köszi
VálaszTörlésAz utolsó képnél majdnem beleharaptam a monitorba. Ezt mentettem, vittem, elkészítem!!!
VálaszTörlésJelentkeznék harmadiknak!!
VálaszTörlésEz már csak azért is tetszik,mert előfordul,hogy kifogyunk a kenyérből.Az ízéről csak sejtésem van,de tesztelem hamarosan:))
Köszi, köszi, köszi.
VálaszTörlésLátom, erre a finomságra ráharapnátok. Igazán érdemes vele foglalkozni. A töltelék meg szabad fogású. Legutoljára reggel gyúrtam be, majd szépen kinyújtottam a lepényeket, de csak délben lettek kisütve. Ebédnek. Mert úgy az igazi :) Frissen.
Nyamiiii, kérek én is egyet :D
VálaszTörlésMost rögtön bele is harapnék ;)
VálaszTörlésRögvest ki is próbálom! :)
VálaszTörlés