A múlt hétvégét Réka Alakreform újságjának nyári kiadásából főzve töltöttük. Legalábbis az alap ötletet onnan vettük. Meg a salátát is nagyjából. Szóval köszi. Viszont, mivel két kisgyerekkel bírunk, így a felnőtt adagokat csökkenteni kellett gyerek méretre. Ehhez volt nagy segítség Dalla Cucina inspirációja, és a Praktikák sok gyerekhez blogon található megfejtés. Kiegészítve Réka salátájával. Multikulturális ebéd. Yee!
Hozzávalók a zsemlékhez: Hozzávalók a hamburgerekhez:
- 2 dl tej - 25 dkg darált marhahús
- 2 dkg élesztő - 25 dkg darált sertéshús
- 2 teáskanál cukor - 5 ek zsemlemorzsa
- 60 dkg liszt - 1 tojás
- 2 evőkanál olíva olaj - 2 tk mustár
- 1 dl tejföl - 1 ek szárított petrezselyem
- 1 evőkanál só - só, bors
- szezám mag a tetejére
- 1 tojás a kenéshez
A zsemlék elkészítéseA lisztet egy nagy tálba tesszük, közepébe kis lukat fúrunk, beleszórjuk az élesztőt és cukrot, valamint ráöntjük a meleg tejet. 10 perc alatt szépen felfut az élesztő. Hozzáadjuk a többi összetevőt, alaposan ruganyos tésztává gyúrjuk. Egy konyharuhával lefedjük s meleg helyen, egy órán át hagyjuk kelni. Duplájára. Lisztezett deszkán még egyszer átgyúrjuk, majd kinyújtjuk. Ujjnyi vastagságúra. Kis vizes pohárral szaggassuk ki a zsemléket, bár így nem lesznek olyan minik, mint az eredetiek. Ebből a tészta mennyiségből minimum 30-at sikerült kiszaggatni. A kis korongokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A sütőt begyújtjuk, s legalacsonyabb fokozatra kapcsoljuk. A sütőben, ezen a legalacsonyabb fokozaton, kitámasztott ajtóval, egy gyors kelesztést még elvégzünk - 10-15 perc alatt. Szépen feljönnek a zsemlék. Megkenjük felvert tojással, megszórjuk szezám maggal. Ezt követően 200 C-on, 13 perc alatt, ropogósra sütjük.
Az összes összetevőt alaposan elkeverjük. Vastag serpenyőben kis olajat hevítünk, s a vizes kézzel, az evőkanálnyi méretű húsból formázott hamburgereket, lassú tűzön, pirosra sütjük. Sütés közben, mint az a filmeken is láthatjuk, néha húslapáttal kicsit lenyomjuk a burgert, hogy még jobban megsüljön. Ebből a hús mennyiségből kis családunknak 14 hamburgert sikerült előállítani. A zsemlék duplázódtak, azokhoz rendeltem még hozzá húst, a fentiek szerint. Másnap ebédre. Mindenki örült.
Káposzta saláta RékátólLereszelünk egy kis fej fehér káposztát. Megsózzuk, 20 percig állni hagyjuk. Majd kinyomkodjuk belőle a levet. Meghámozunk és lereszelünk 2 répát. Kis fej lila hagymát vékony karikákra vágunk. Opcionálisan ananász is adható hozzá. Az egészet 5 evőkanál majonézzel elkeverjük, sóval, borssal ízesítjük. Kicsit hűtőben érleljük.
És a végső lépés - a do it yourself - magad uram, ha (sz)olgád nincs :)
Zsemlék félbevágva. Húsik még frissek. Jégsaláta paradicsom, majonéz, lila hagyma, kígyó uborka, ketchup, kinek mi. Így nincs nyavalygás, hogy ezt nem szeretem, nincs kipiszkálás, hogy jó ez a süti, de az almát kiszedem belőle. Olyat készít, amit meg is eszik. Azt viszont nagyon eszi. És dicsér. Jól esik. Jól eszik. Ámen.
kedvem lett hozzá
VálaszTörlésKicsiknek és nagyoknak - ajánlom. Kicsit éhesek 2-öt, nagyon éhesek 4-et tudnak enni :)
TörlésA káposzta salátára voksolnék most, mert fogyózom. Persze normális esetben a hamburger is szóba jöhet, sőt!! Guszta!!
VálaszTörlésKöszi. Itt az ív a fogyókúrás, Réka féle káposzta salátától, a mini, nem annyira fogyis burgerekig. Ebből lehet keveset is enni, tehát be is tudhatjuk az önuralom próbájának :)
Törléshmm..de jól néz ki:)ezt tuti kipróbálom,de nálunk mindig mindenki nagyon éhes:))))
VálaszTörlésNagyon guszta! :) Nemrég én is csináltam hamburgert, jó gyorsan el is fogyott! :)
VálaszTörlésEz igen jó párosítás, tetszik!
VálaszTörlésMa jött el az ideje a hambiknak, már sütöttem szezámos bucikat, és épp ott tartok, hogy a negyed sertés és negyed marha fűszerezve, mikor megálltam, és azon agyaltam, hogy most hogyan tovább. Akkor jutottál eszembe, hogy nálad is láttam valami hamburgert, és örömmel látom, hogy Te is a fele-fele sertés-marha egyveleget ajánlod. A "tudjukhol" színmarha sül két vasplatni közt, én inkább disznóságos vagyok, ezért kevertem, de nem akartam tojást bele, viszont nincs két vasplatnim. :D Innentől rád hagyatkozom, majd jövök az eredménnyel. (ja, egyelőre csak annyi a különbség, hogy a foszlós kalácsot sütöttem meg bucinak, persze csak kevés cukorral az élesztőnek, és mennyei finom)
VálaszTörlésA leghosszabb szakmai komment címét már meg is nyerted. :) Ezek a tovább gondolások nagyon tetszenek, az meg pláne ha valakinek az eszébe jutok. Örülök neki. Jó étvágyat!
TörlésMajd szólj, ha más sok vagyok! :D Megsütöttem a Te módszereddel, tök jó lett!! Finom! :) Viszont sütöttem hagymát (az az apró, amit amcsi hot-dogokba tesznek), meg kevertem ilyen ezersziget szerű szószt, meg kígyóubi is ment bele, meg ki mit talált még. Jó kis kajcsi. :)
VálaszTörlés