Ugrás a fő tartalomra

Tojáslikőr Keksz (alkoholmentes)

A karácsonyi őrület, főzés, rohangálás, megbolondulás ebben az évben kimarad. Korlátozom magam, a családom korlátoz engem. Főztem sokat év közben, most majd mások főznek. Kis mézeskalács, mézes báb, gyümölcs zselé és kis gasztro meglepetések a családnak. Ennyi. Viszont a kekszeket továbbra is, nagyon. Többszöri tökéletes zabkeksz ismétlést követően egy karácsonyi keksz került terítékre, s nem bántuk meg. Arra sajnos még nem jöttem rá, miért "Eggnog" ez a keksz, ám roppantul finom, gyerekek is ehetik. Sőt. Thanks for the cookies to Cheri at Kitchensimplicity. 
Hozzávalók:
- 400 gr liszt
- 2 tk sütőpor
- 1/2 tk szerecsendió
- 1 tk őrölt fahéj
- 225 gr vaj vagy margarin
- 150 gr cukor (barna)
- 1 tojás
- 2 tk rum (aroma)

Elkészítés
  1. Összekeverjük a lisztet, sütőport, szerecsendiót és fahéjat.
  2. Egy külön tálban a puha margarint, cukrot habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojást és a rum (aromát). Alaposan, krémesre keverjük.
  3. A liszt keverékhez adjuk a cukros, habos margarin krémet és alaposan összekeverjük. 
  4. A bekevert tésztát két felé vesszük, s lisztezett deszkán többször átgyúrjuk.
  5. Kinyújtjuk a tésztát és tetszőleges formákat nyomunk ki belőle. A lényeg, hogy szép, karácsonyi motívum legyen. 
  6. A kinyomott formákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 5 percre betesszük a fagyasztóba. Vagy 15 percre a hűtőbe. 
  7. A sütőt közben elő melegítjük. 180 C-on megsütjük a fagyasztóból egyenest a sütőbe betett tepsiket.
  8. 10-12 percig sütjük. Ha kicsit elkezd barnulni, akkor már jó. 
  9. Pár percig hagyjuk a tepsin hűlni, majd mehet rácsra.
Igazi karácsonyi finomság, reggelire, kakaós mellé, finom, aromás, ropogós keksz. Legújabb kedvenc kekszünk. Közben rájöttem, hogy van olyan "eggnog" recept, ami rummal készül. Hát ezért. 


Legyen nektek Szép Karácsonyotok! Ne főzzetek sokat, ne gyújtsátok fel a fenyőt, társasozzatok és beszélgessetek minél többet, és mindig legyen keksz a kezetek ügyében! Béke!

Megjegyzések

  1. Szép és csendes Karácsonyt kívánok én is Minden Kedves Erre járónak és Olvasónak! Peace!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke