A karácsonyi őrület, főzés, rohangálás, megbolondulás ebben az évben kimarad. Korlátozom magam, a családom korlátoz engem. Főztem sokat év közben, most majd mások főznek. Kis mézeskalács, mézes báb, gyümölcs zselé és kis gasztro meglepetések a családnak. Ennyi. Viszont a kekszeket továbbra is, nagyon. Többszöri tökéletes zabkeksz ismétlést követően egy karácsonyi keksz került terítékre, s nem bántuk meg. Arra sajnos még nem jöttem rá, miért "Eggnog" ez a keksz, ám roppantul finom, gyerekek is ehetik. Sőt. Thanks for the cookies to Cheri at Kitchensimplicity.
Hozzávalók:
- 400 gr liszt
- 2 tk sütőpor
- 1/2 tk szerecsendió
- 1 tk őrölt fahéj
- 225 gr vaj vagy margarin
- 150 gr cukor (barna)
- 1 tojás
- 2 tk rum (aroma)
Elkészítés
- Összekeverjük a lisztet, sütőport, szerecsendiót és fahéjat.
- Egy külön tálban a puha margarint, cukrot habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojást és a rum (aromát). Alaposan, krémesre keverjük.
- A liszt keverékhez adjuk a cukros, habos margarin krémet és alaposan összekeverjük.
- A bekevert tésztát két felé vesszük, s lisztezett deszkán többször átgyúrjuk.
- Kinyújtjuk a tésztát és tetszőleges formákat nyomunk ki belőle. A lényeg, hogy szép, karácsonyi motívum legyen.
- A kinyomott formákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 5 percre betesszük a fagyasztóba. Vagy 15 percre a hűtőbe.
- A sütőt közben elő melegítjük. 180 C-on megsütjük a fagyasztóból egyenest a sütőbe betett tepsiket.
- 10-12 percig sütjük. Ha kicsit elkezd barnulni, akkor már jó.
- Pár percig hagyjuk a tepsin hűlni, majd mehet rácsra.
Igazi karácsonyi finomság, reggelire, kakaós mellé, finom, aromás, ropogós keksz. Legújabb kedvenc kekszünk. Közben rájöttem, hogy van olyan "eggnog" recept, ami rummal készül. Hát ezért.
Legyen nektek Szép Karácsonyotok! Ne főzzetek sokat, ne gyújtsátok fel a fenyőt, társasozzatok és beszélgessetek minél többet, és mindig legyen keksz a kezetek ügyében! Béke!
Szép és csendes Karácsonyt kívánok én is Minden Kedves Erre járónak és Olvasónak! Peace!
VálaszTörlés