Úgy volt, hogy ezt nem írom meg. Mert vendég poszt, Szamoca recept-oldaláról. De. Annyira jól sikerült, s végül is egy picit alakítottam rajta, tehát büszkeség van és egy fenomenális, szuper krém, reggelire. Természetesen az egész alapja a vörös lencse, ami vagy van, vagy nincs. Aki ezért hajlandó elmenni egy megfelelő (bio) boltba, annak már megérte elolvasni a receptet. Aki meg nem, az irigykedhet. Mert valóban isteni lett. Jöjjön most az egyes számú reggeli krém. Jelenleg. Utolsó napsugárnál fotózva.
Hozzávalók:
- 20 dkg vörös lencse (bioboltban kapható)
- 2 közepes paradicsom
- 1 kápia paprika
- 1 piros lecsó parika
- 5 karika cukkini
- 1 nagy fej vörös hagyma
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál olívaolaj
- só, bors
- petrezselyem, oregano, bazsalikom, zöldfűszer
Elkészítés
A vörös lencsét fél liter vízben sóval, borssal és a többi fűszerrel feltesszük főzni. Nekem 5 perc alatt lefőtt róla a víz, így kicsit utána pótoltam. 10 perc alatt puhára (szét) fő. Közben egy serpenyőben, olíva olajon az apróra vágott hagymához adtam
- a kimagozott, apróra vágott paradicsomokat
- a kimagozott, apróra vágott 2 féle paprikát
- az 5 karika, felaprított cukkinit
- sót, borsot és 10 perc alatt, közepes lángon jól összepárolom. Közben megfőtt a lencse a fűszeres lében. Nagyjából elfőztem a levét. A lencsét és a zöldségeket mind beleöntöttem egy nagy késes mixerbe (a botmixer rég bedöglött) és alaposan pépesítettem. Még egy kis sót, borsot elbírt a végén. Belereszeltem egy gerezd fokhagymát. Már melegen nyalogattam az ujjaimat, meg a mixer fedelét. Friss, tönköly kenyéren ez volt a vacsorám. Aztán még három kanállal ettem. Csak úgy magában. Állagát tekintve kicsit mint a sárgaborsó püré, de annál sokkal jobb. Legyőzte az előző krémet, a cukkinisat.
Nagyon szeretem a vörös lencsét, levest készítettem belőle.
VálaszTörlésAzt hiszem ezt is kipróbálom, van is itthon egy kis zacsival:-))
Nagyon jól hangzik. Éppen a napokban gondolkodtam, hogy a spájzban maradt fél csomag vörös lencséből mit készítsek. Köszi az ötletet. :)))
VálaszTörlésNekem első találkozásom, bár úgy vettem, hogy kolléganőm dicsérgette, milyen jól felhasználható mindenre :) És szerintem még egyéb zöldségekkel is turbózható a krém, amit ki is fogok próbálni, mint padlizsán, gomba.
VálaszTörlésKöszi, s remélem ízleni fog Nektek is :)
elmentve, mert ez nekem is ehető :)
VálaszTörlésDe kár, hogy nincs mixerem! (A botmixer nálam se nagyon szuperál). Mindenesetre mentve, hátha jézuska megértő lesz:)
VálaszTörlésEz remekül hangzik!! Pompás mediterrán vagy indiai reggeli-kiegészítő ;-)
VálaszTörlésNagyon finom, ki fogom próbálni
VálaszTörlésAz egyszerűség (és a jófajta fűszerezés) hatása - egészségetekre. Örülök, hogy tetszik :)
VálaszTörlésIrigykedem :) De már keresem a guglin az új otthon környéki bioboltokat. Amúgy is állandó kérdés, hogy mi kerüljön a kenyérre.
VálaszTörlésMa kipróbáltam ezt a krémet. Isteni lett! Csak ajánlani tudom mindenkinek.
VálaszTörlés