Ugrás a fő tartalomra

Kifőztük Különszám - KENYÉR!!!!!!


Jelen blog szerzője a tegnapi napon jött haza Belgrádból, egy ISO auditról. Volt ott szó természetesen a "mission and vision" kifejezésekről, mely a nagy és multi vállalati minőségügy háza táján bárkinek ismerős lehet. De hogy jön ez ide? Elég egyszerűen. Ennek a blognak a fejlécében van egy angol mondat: 

Home made food for those has a sleeping baker inside

Lefordítva annyit tesz, házilag készült étel azoknak, akiknek lelkük mélyén egy pék szunnyad (magyarul líraibb vagyok :) ...tehát akik mondjuk úgy olvasnak, vagy legalább be be néznek hozzám, azoknak ez egy nagyon hasznos, takaros és professzionális kiadvány. Nem mellesleg én is benne vagyok egy elég egyszerűen süthető, hamar elkészülő Erzsébet jellegű veknivel.

Már belelapoztam, nekem nagyon tetszik. A 80-as évek közepétől kezdve nagyszüleim átálltak (makro) vegetáriánus életmódra, orvosi-természetgyógyászi hatásra. Minket is megcéloztak vele, ha nem is teljes, de jelentős eredménnyel. Teljes kiőrlésű kenyér akkor csak egyféle létezett, a Bakonyi Barna kenyér, az is csak ritkán volt beszerezhető. Nehéz, tömör, nem túl ízletes kenyér volt. Aztán a 90-es évek elején, amikor megláttam az első kenyérsütő gépet - rögtön kapcsoltam, s el kezdtem a családi kampányt, hogy vegyünk már, mert jobb, olcsóbb, egészségesebb, stb. Nagyobb családom, majd amikor függetlenedtem, saját családomat is elláttam kenyérsütővel és a házi alkotás lelkesedésével. 

A kenyérsütőgépen tovább lehetett lépni, nem feltétlen szükséges, de nem is az ördögtől való találmány. a 3 és fél órás program ugyanúgy megoldható kevesebb zajjal, kis kézi dagasztással és valódi, ropogós, belül omlós kenyér végeredménnyel. Egy kis bátorság és jó recept kell hozzá. Eddig nekem volt 4-5 jó receptem, ezeket variáltam, a család szereti, szinte csak ezt eszi. Bagett, kenyér, pizza, néha zsemle szerű, néha lepény. De mindig az izgalom és az isteni illat, ami a végeredményt megelőzi. Mert bár bevett receptek vannak, immár a fejemben, a környezeti hőmérséklet, a tér-idő kontínium, a mátrix szerkezete mind hatással vannak a kész sült kenyérre. Olvassátok el, töltsétek le ezt a szuper kiadványt. Nem azért, mert én is benne vagyok, hanem azért, mert ha ráéreztek, sosem lesz kérdés, hogy süttök vagy vesztek. Bátran kis pékek!

És most nyert pozitív értelmet az a nagyszerű magyar kifejezés, hogy: Na, ezt jól kisütötted! :)



Megjegyzések

  1. És ilyen magazinokhoz hol jutsz hozzá?üdv:Robull

    VálaszTörlés
  2. Kizárolag online, a kifoztuk.hu oldalán, letölthető, lapozható, nyomtatható, finomságok gyűjteménye :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke