Ugrás a fő tartalomra

Erdei gyümölcsös pite varázslat

Be kell látnom, hogy a kelt tésztákkal nincs (mindig) szerencsém. Sorra bukom a békebeli kiflit, kakaós csigát, kalácsot, beiglit. De van egy piteformám. És vannak olyan receptek, amiket elsőre. Mert olyan jók. Édesek, finomak és hívogatóak.  A felhőszelet is innen van, szóval a léc és az önmagamhoz intézett elvárás magasra lett téve. Látogassátok ezt a blogot gyakran, mert kettőből kettő tutto bella találat. Édes illatok a konyhából. Most egy csodás, gyümölcsös pitét készítettem, családom nagy nagy örömére, Húsvétra. Valaki a bővebb családomban el is nevezett "sütis Gergőnek" :) Büszke, büszke. 
Hozzávalók a tésztához                              Hozzávalók a töltelékhez
- 50 dkg liszt                                                   - 1000 gr gyümölcs (fagyasztott)
- 25 dkg margarin                                              (szilva, meggy, szeder, ribizli)
- 10dkg porcukor                                            - 12 dkg liszt
- 1 vaníliás cukor                                            - 60 ml tej
- 1 sütőpor                                                       - 10 dkg cukor
- 3 tojás és 1 fehérje
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítés
A margarint hagyjuk szoba hőmérsékletűre melegedni. Mert el kell morzsolni a liszttel. Hozzáadjuk a cukrokat (por és vaníliás), majd a sütőport, tojásokat és jól meggyúrjuk. Letakarva betesszük a hűtőbe, akár egész éjszakára. Nekem ez csak 2 óra hossza volt. Addig dolgozott a sütőpor. Kivéve 2 felé osztom, majd azokat ismét két felé vágom. Én még mind a négy darabot kicsit átgyúrtam. 2 pitét tudunk így készíteni, ne aprózzuk el :)
Elkészítjük a tölteléket is. A fagyasztott gyümölcsöt (persze frissel is készíthető) felolvasztjuk és apróra vágjuk.Nagy darab szilvákkal nem lett volna ilyen jó. Ha van leve, leöntjük, összekeverjük tejjel és liszttel. Simára keverjük. Nálam nem keletkezett elég lé, így egy kis vizet (fél pohár) öntöttem rá, máris kész a gyümölcslé. Egy fazékban a gyümölcsöt és a cukrot felforraltam, majd hozzáöntöttem a lisztes, gyümölcsleves keveréket. Besűrítettem.
dráma
A piteformát (vagy tepsit) sütőpapírral kibélelem. Mivel egy formám van, így bevárják egymást a piték. Kiválasztok két kis darab tésztát. Pite forma nagyságúra lapogatom kézzel, ha kell nyújtóval. Beleteszem a formába, szépen eligazítom. A gyümölcsös töltelék felét belerakom. (a másikfelét gyorsan megesszük). Ismét formára nyújtok egy másik tésztát a három közül. Befedem vele a pitét, a széleket összedolgozom, nyomkodom. Villával megszurkálom, megkenem lazán felvert tojással (csak sárgáját írt az eredeti, azzal nem boldogultam, kevés lett). Közepes fokozaton, kb. fél óra alatt megsütöttem. Aztán ugyanezt még egyszer. Ha elsőre nem sikerülne. Pedig fog. Nagyon finom. Jégkrémet is ettünk hozzá. És nincs benne medvehagyma. 

Megjegyzések

  1. Á, ez jóó, jól is néz ki, és erdei gyümölcsös is (kedvenc)! :))

    "sütis Gergő". :D

    VálaszTörlés
  2. Ezt is felveszem az elkészítendők sorába, persze felezve az adagot. :) Almásat csináltam hasonlót, de ez jobb. :)

    VálaszTörlés
  3. Köszi :) az a legcsodálatosabb benne, hogy a gyümölcsös rész ott marad egyben, rezgőn, ha óvatosan szeljük és gyorsan megesszük :)

    VálaszTörlés
  4. Finom lehet ez a pite!A gyümölcs sűrítésének van egy egyszerűbb módja is, a vaníliás pudinggal való sűrítés.
    Nem próbáltad még?

    VálaszTörlés
  5. Szia Nelli! Amennyiben a cukrot csökkenthetem (és a lisztet elhagyhatom) a vaníliás puding használatával, lehet hogy megpróbálom. köszi.

    VálaszTörlés
  6. Húúú,oda vagyok és vissza ezért a pitéért!

    VálaszTörlés
  7. Hihihi! A NINCS BENNE MEDVEHAGYMA.....nagyon tetszett!!! Meg a pite is!

    VálaszTörlés
  8. Ahogy jön a tavasz, egyre inkább kívánja az ember a könnyed, habos, gyümölcsös étkeket:P Biztosan olyan finom volt, mint amilyen gyönyörűre sikerült.

    VálaszTörlés
  9. Finoman gyönyörű! Közben rájöttem, hogy a fagyasztott "erdei" gyümölcs nem éppen pénztárca barát megoldás - mert ezért az árért - egy kg 1200 Ft (!) már extra, szabadföldi epret is vehettem volna. Na, de legközelebb :) sőt, almásan is lehet...... de a piros, bogyós az igazi. Szerintem

    VálaszTörlés
  10. Nincs benne medvehagyma??? Egye fene, megenném úgy is! ;-)
    Irtó jól néz ki!

    VálaszTörlés
  11. Látom, megy Neked az édes pite is! Nagyon guszta! Legközelebb quiche helyett ilyent gyártok. A sűrítéshez én is hozzászólnék: ha nincs pudingporod, az étkezési keményítő is tökugyanaz (és azzal sós kaját is sűríthetsz).

    VálaszTörlés
  12. Köszönöm a receptet, isteni finom lett! Most olvasva a kommenteket látom a vanília puding sűrítést, legközelebb én is azzal próbálom!
    Felraktam én is, ha nem baj, mert olyan tökéletes lett! Köszi mégegyszer!!! :D

    VálaszTörlés
  13. Köszönöm szépen :)

    át szeretném adni a dicséreteteket a recept igazi gazdájának, ahonnan én is merítettem az inspirációt - feketepillangónak, az Édes illatok a konyhából bloggerinájának. Köszönöm, mindenki nevében :) és veletek örülök. Meg sajnálom, hogy már elfogyott

    VálaszTörlés
  14. Köszönöm a receptet! Én ugyan Barbi konyhájában találtam rá, de ide is jár a dicséret!!!!

    Elkészítettem! Íme: http://kreativkonyha.blogspot.com/2011/04/erdei-gyumolcsos-pite-barbitol.html#axzz1KwgTgTMF

    Üdvözlet

    VálaszTörlés
  15. Sziasztok!!
    Látom futótűzként terjed az erdei piteőrület:) aminek nagyon örülök!!!!

    Beastie!
    Ha kevés a sárgája tudod hígítani egy korty tejjel!
    A gyümölcs a tescóban a legolcsóbb 400 grammos kiszerelésben veszem egy adaghoz kettő csomaggal kb 900 ft-ért és bőséges a gyümölcs benne, lédus így elég szokott lenni a leve is:)

    Aztán meg tudom hogy nem épp gazdaságos de ha már a tescoba vagytok csak egyszer vegyetek egy kis üveges áfonya öntetet rá 400-500 ft és próbáljátok ki vele. Bele fogtok szerelmesedni! Csak egy teáskanálnyi kell rá...
    GASZTRO SOKK!!!!!

    VálaszTörlés
  16. Elkészült, elfogyott! Nagyon finom volt! Köszi Neked, Feketepillangónak, Barbinak! :D Én már pudinggal sűrítettem. ;) Ízlett a családnak.:)

    VálaszTörlés
  17. Azért ez nagyon jó! köszönöm :)

    VálaszTörlés
  18. Nagyon guszta, biztos ellenállhatatlanul finom is!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke