Be kell látnom, hogy a kelt tésztákkal nincs (mindig) szerencsém. Sorra bukom a békebeli kiflit, kakaós csigát, kalácsot, beiglit. De van egy piteformám. És vannak olyan receptek, amiket elsőre. Mert olyan jók. Édesek, finomak és hívogatóak. A felhőszelet is innen van, szóval a léc és az önmagamhoz intézett elvárás magasra lett téve. Látogassátok ezt a blogot gyakran, mert kettőből kettő tutto bella találat. Édes illatok a konyhából. Most egy csodás, gyümölcsös pitét készítettem, családom nagy nagy örömére, Húsvétra. Valaki a bővebb családomban el is nevezett "sütis Gergőnek" :) Büszke, büszke.
Hozzávalók a tésztához Hozzávalók a töltelékhez- 50 dkg liszt - 1000 gr gyümölcs (fagyasztott)
- 25 dkg margarin (szilva, meggy, szeder, ribizli)
- 10dkg porcukor - 12 dkg liszt
- 1 vaníliás cukor - 60 ml tej
- 1 sütőpor - 10 dkg cukor
- 3 tojás és 1 fehérje
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítés
A margarint hagyjuk szoba hőmérsékletűre melegedni. Mert el kell morzsolni a liszttel. Hozzáadjuk a cukrokat (por és vaníliás), majd a sütőport, tojásokat és jól meggyúrjuk. Letakarva betesszük a hűtőbe, akár egész éjszakára. Nekem ez csak 2 óra hossza volt. Addig dolgozott a sütőpor. Kivéve 2 felé osztom, majd azokat ismét két felé vágom. Én még mind a négy darabot kicsit átgyúrtam. 2 pitét tudunk így készíteni, ne aprózzuk el :)
Elkészítjük a tölteléket is. A fagyasztott gyümölcsöt (persze frissel is készíthető) felolvasztjuk és apróra vágjuk.Nagy darab szilvákkal nem lett volna ilyen jó. Ha van leve, leöntjük, összekeverjük tejjel és liszttel. Simára keverjük. Nálam nem keletkezett elég lé, így egy kis vizet (fél pohár) öntöttem rá, máris kész a gyümölcslé. Egy fazékban a gyümölcsöt és a cukrot felforraltam, majd hozzáöntöttem a lisztes, gyümölcsleves keveréket. Besűrítettem.
dráma |
A piteformát (vagy tepsit) sütőpapírral kibélelem. Mivel egy formám van, így bevárják egymást a piték. Kiválasztok két kis darab tésztát. Pite forma nagyságúra lapogatom kézzel, ha kell nyújtóval. Beleteszem a formába, szépen eligazítom. A gyümölcsös töltelék felét belerakom. (a másikfelét gyorsan megesszük). Ismét formára nyújtok egy másik tésztát a három közül. Befedem vele a pitét, a széleket összedolgozom, nyomkodom. Villával megszurkálom, megkenem lazán felvert tojással (csak sárgáját írt az eredeti, azzal nem boldogultam, kevés lett). Közepes fokozaton, kb. fél óra alatt megsütöttem. Aztán ugyanezt még egyszer. Ha elsőre nem sikerülne. Pedig fog. Nagyon finom. Jégkrémet is ettünk hozzá. És nincs benne medvehagyma.
Á, ez jóó, jól is néz ki, és erdei gyümölcsös is (kedvenc)! :))
VálaszTörlés"sütis Gergő". :D
Ezt is felveszem az elkészítendők sorába, persze felezve az adagot. :) Almásat csináltam hasonlót, de ez jobb. :)
VálaszTörlésKöszi :) az a legcsodálatosabb benne, hogy a gyümölcsös rész ott marad egyben, rezgőn, ha óvatosan szeljük és gyorsan megesszük :)
VálaszTörlésFinom lehet ez a pite!A gyümölcs sűrítésének van egy egyszerűbb módja is, a vaníliás pudinggal való sűrítés.
VálaszTörlésNem próbáltad még?
Szia Nelli! Amennyiben a cukrot csökkenthetem (és a lisztet elhagyhatom) a vaníliás puding használatával, lehet hogy megpróbálom. köszi.
VálaszTörlésHúúú,oda vagyok és vissza ezért a pitéért!
VálaszTörlésHihihi! A NINCS BENNE MEDVEHAGYMA.....nagyon tetszett!!! Meg a pite is!
VálaszTörlésAhogy jön a tavasz, egyre inkább kívánja az ember a könnyed, habos, gyümölcsös étkeket:P Biztosan olyan finom volt, mint amilyen gyönyörűre sikerült.
VálaszTörlésFinoman gyönyörű! Közben rájöttem, hogy a fagyasztott "erdei" gyümölcs nem éppen pénztárca barát megoldás - mert ezért az árért - egy kg 1200 Ft (!) már extra, szabadföldi epret is vehettem volna. Na, de legközelebb :) sőt, almásan is lehet...... de a piros, bogyós az igazi. Szerintem
VálaszTörlésNincs benne medvehagyma??? Egye fene, megenném úgy is! ;-)
VálaszTörlésIrtó jól néz ki!
Látom, megy Neked az édes pite is! Nagyon guszta! Legközelebb quiche helyett ilyent gyártok. A sűrítéshez én is hozzászólnék: ha nincs pudingporod, az étkezési keményítő is tökugyanaz (és azzal sós kaját is sűríthetsz).
VálaszTörlésKöszönöm a receptet, isteni finom lett! Most olvasva a kommenteket látom a vanília puding sűrítést, legközelebb én is azzal próbálom!
VálaszTörlésFelraktam én is, ha nem baj, mert olyan tökéletes lett! Köszi mégegyszer!!! :D
Köszönöm szépen :)
VálaszTörlésát szeretném adni a dicséreteteket a recept igazi gazdájának, ahonnan én is merítettem az inspirációt - feketepillangónak, az Édes illatok a konyhából bloggerinájának. Köszönöm, mindenki nevében :) és veletek örülök. Meg sajnálom, hogy már elfogyott
Istenien néz ki
VálaszTörlésGyönyörű!:-)
VálaszTörlésKöszönöm a receptet! Én ugyan Barbi konyhájában találtam rá, de ide is jár a dicséret!!!!
VálaszTörlésElkészítettem! Íme: http://kreativkonyha.blogspot.com/2011/04/erdei-gyumolcsos-pite-barbitol.html#axzz1KwgTgTMF
Üdvözlet
Sziasztok!!
VálaszTörlésLátom futótűzként terjed az erdei piteőrület:) aminek nagyon örülök!!!!
Beastie!
Ha kevés a sárgája tudod hígítani egy korty tejjel!
A gyümölcs a tescóban a legolcsóbb 400 grammos kiszerelésben veszem egy adaghoz kettő csomaggal kb 900 ft-ért és bőséges a gyümölcs benne, lédus így elég szokott lenni a leve is:)
Aztán meg tudom hogy nem épp gazdaságos de ha már a tescoba vagytok csak egyszer vegyetek egy kis üveges áfonya öntetet rá 400-500 ft és próbáljátok ki vele. Bele fogtok szerelmesedni! Csak egy teáskanálnyi kell rá...
GASZTRO SOKK!!!!!
Elkészült, elfogyott! Nagyon finom volt! Köszi Neked, Feketepillangónak, Barbinak! :D Én már pudinggal sűrítettem. ;) Ízlett a családnak.:)
VálaszTörlésAzért ez nagyon jó! köszönöm :)
VálaszTörlésNagyon guszta, biztos ellenállhatatlanul finom is!
VálaszTörlés