Ugrás a fő tartalomra

Világbajnok Tortilla (300!)

Na végre, eljött az idő a legnagyobb és abszolút kedvenc bisztró törzsvendégek által nagyra tartott és sokszor méltatott tortilla recept megosztásához. Kellően felcsigáztam az érdeklődést? :)  Remélem, a lenti kép magáért beszél. A tortilla nálunk akkor világbajnok, ha lágy, puha, könnyen hajtható, csomagolható, hamar elkészül és három darabbal jól is lehet lakni. Persze, ha megfelelően ütős töltelék van hozzá, benne. Ötlet és adaptáció a Cafe Sucre Farine oldaláról. Respect! és jobb, mint a bolti. 


Hozzávalók 15-16 darabhoz
- 360 gr fehér liszt
- 5 gr tengeri só, apró szemű
- 5 gr sütőpor
- 65 ml olívaolaj
- 220 ml langyos víz


Elkészítés

A sót, lisztet és sütőport összekeverjük. Hozzáöntjük az olajat és a langyos vizet is. Fakanállal alaposan összekeverjük, majd enyhén lisztes felületen 1 percig gyúrjuk. Rugalmas, szép tésztát kapunk.

Elosztjuk 14-16 felé. Ez nem egyszerű, de nem is ördöngösség. Nálunk a teljes, begyúrt tészta súlya: 660 gr (digi mérlegen) abból készül 15 tortilla, tehát egy adag súlya kb. 41 gr. Kis darabot levágok, rádobom a mérlegre, megmérem, pont annyi, a többit pedig ugyanígy. A darabka tésztákat gombóc formára gömbölyítem és 15 percet hagyom pihenni. Ezalatt a tészta kicsit szárazabb lesz és a sütőpor is elkezd benne dolgozni, lazítani a tésztát. 

Bekapcsoljuk a tűzhelyt és közepes hőfokra állítva előmelegítünk egy nagyobb serpenyőt. Szárazon.



A gombócokat ha szükséges, enyhén lisztes felületen, nyújtófa segítségével 20-22 cm átmérőjű, nagyjából kör alakúra nyújtjuk. Óvatos, rövid, egyirányú, kifelé tartó mozdulatokkal nyújtunk. A tészta rugalmas, hogy megkapjuk a kellő méretet (nagy serpenyőbe való, vékony, puhaság). Ha nagyon lisztes lesz a lepényünk, a serpenyőt érdemes néha papírtörővel kitörölni, odaéghet a lepergett liszt. 

Vigyázva, hogy ne szakadjon el a tészta, beletesszük a közepesen forró serpenyőbe. Addig sütjük (egy perc megfelelő forróság esetén) amíg a felszínén kis hólyagok nem lesznek. Alánézünk és ha kicsit barna foltokat is látunk, akkor több, mint tökéletes. Lehetne tovább is sütni, de ezzel elveszítjük azt az előnyt, amiről az egész szól, a lágy, puha, könnyed szerkezetet.

Ügyesen megfordítjuk és fél percig sütjük. A második oldal mindig hamarabb elkészül. Nagy tányérra tesszük és alacsony hőfokra tekert sütőbe tesszük vagy betakargatva melegen tartjuk.

Egyesével megsütjük a többi tortilla lepényt is. Közben, fél kézzel összedobunk egy hagymán, babon és csirkén alapuló, közepesen csípő "csilit". Itt nincs recept, ízlés és kreativitás elő a fiókból, jó lesz, kb egyszerre készülnek el.



Megtöltjük a tortillákat, szósz, babos finomság vagy saláta és robbantott hús, minden jöhet.

Ja és ez a 300 (!) bejegyzés, örüljünk együtt, hogy szép és finom az élet :)



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke