Folytassuk még egy kis Meyer citrommal. Ha már kifogyott, felvásárolták az ügyesek, akkor "hagyományos" citrommal is érdemes. Ez a keksz habos, könnyű, ropogós , pohár tejjel tökéletes. Az eredeti recept - for the Love of Cooking - with respect - szerint cserkész lányok árulták ezt nagy sikerrel. A lányaink és a siker megvan, az árusítás a magyar cserkészetnél nem menő, pedig jó a modell. Folytassa, Meyer!
- 75 gr sótlan, puha vaj
- 215 gr fehér cukor
- 1 tk vanília kivonat
- 1 tojás
- 3 ek friss citrom lé (1/2 Meyer)
- 1 ek friss reszelt citrom héj
- 220 gr liszt
- 1/4 tk só
- 1/4 tk sütőpor
- 1/8 tk szódabikarbóna
- 110 gr porcukor
Elkészítés
A puha vajat és a cukrot krémesre keverjük. Hozzáadjuk a vaníliát, tojás, citrom levet és héjat. Alaposan elkeverjük. Külön tálba mérjük a lisztet, sót, sütőport, szódabikarbónát és összekeverjük. A lisztes keveréket, lassan, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a krémhez. Sűrű krémet kapunk. 15 percre betesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen.
Közben a sütőt előmelegítjük 180 C-ra. Sütőlemezt bélelünk sütőpapírral. A behűtött krémet elővesszük, majd evőkanálnyi adagokból, vizes kézzel, kis gombócokat formázunk, a tenyerünkben forgatva. A golyókat ezt követően megforgatjuk porcukorban, majd elhelyezzük a sütőpapíron.
Vigyázat! A golyók megnőnek és teljesen el fognak lapulni, amolyan keksz formát vesznek fel. Aki nem akarja a mi hibánkat elkövetni (egymásra nőttek-sültek a kekszek) azoknak javaslat: a golyók között legalább 4 ujjnyi hely maradjon. Akkor szabályos kekszek sülnek majd.
Tehát, valószínű, hogy ezt a mennyiséget, kényelmesen 2 részletben kellett volna megsütni. A golyókat betesszük a sütőbe, s 9-11 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve, még a tepsiben/lapon hagyjuk 10 percet hűlni, majd egyenként mehet a rácsra, hogy ott hűljön tovább. Frissen, melegen ajánlom. A porcukortól kívül ropogós, belül puha, kellemesen citrom aromájú, habos keksz a végeredmény.
Citromos keksz? Imádom!!! Recept mentve!
VálaszTörlésEjha - köszi a látogatást. Lemon curd a tetején - eszméletlen :)
TörlésA cserkészsütiről mindig az Adam's Family jut eszembe :-) És mondjátok csak, igazi cserkészből készült a keksz? :-DD
VálaszTörlésA cucc egyébként pazar!
Ja, cserkész kolbász, meg paraszt kolbász a másik véglet, illetve babaolaj :) a cucc pedig ilyen - még, kérek még megevős - legalábbis nálunk.
TörlésNagyon guszta! Máris tervbe véve :)
VálaszTörlésSzia Édeskonyha! Annyi a jó recept, benyomás, hogy az ember évekre előre beoszthatná minden napra az odavaló sütnivaló sütit. Én már csak hetente egyszer süthetek:)vigyázni kell a vonalakra. Este szerintem megint csinálok egy kalácsot :)
TörlésThey look great! Thanks for the shout out and link back to my site.
VálaszTörlésHey Pam. Jsut a simple apprectaion to your fine cookies :) we love them and eat them all! Put some Meyer lemon in it, for extra favour and spice. Thnaks, anyway.
TörlésMesésen néz ki :) Főleg a tejes bögre tetején :)
VálaszTörlésAz eredeti receptnél volt szó a pohár tejről, s milyen igazuk volt. Együtt, mesés :) Akár mártogatva is.
TörlésDe jó, hogy van még vagy 1 1/2 kg Meyer citromom:-)) Nagyon jó recept:-))
VálaszTörlésMásfél kg... hát abból sok minden kijön :) ha van rendes citromhéj reszelőd - nekünk nincs - lemon curdot azért javasolnám...... a keksz mellé!
Törlés9 év.. És még mindig ez a recept minden kekszem alapja! Ma mákos-mandarinost sütöttem meglepetés csokival a közepén. Köszönöm:-)
VálaszTörlésDeregen sütöttem. Köszi hogy emlékeztetsz 😉
Törlés9 év.. És még mindig ez a recept minden kekszem alapja! Ma mákos-mandarinost sütöttem meglepetés csokival a közepén. Köszönöm:-)
VálaszTörlés