Ugrás a fő tartalomra

Habos Meyer Keksz

Folytassuk még egy kis Meyer citrommal. Ha már kifogyott, felvásárolták az ügyesek, akkor "hagyományos" citrommal is érdemes. Ez a keksz habos, könnyű, ropogós , pohár tejjel tökéletes. Az eredeti recept - for the Love of Cooking - with respect - szerint cserkész lányok árulták ezt nagy sikerrel. A lányaink és a siker megvan, az árusítás a magyar cserkészetnél nem menő, pedig jó a modell. Folytassa, Meyer! 


Hozzávalók 18 kekszhez
- 75 gr sótlan, puha vaj
- 215 gr fehér cukor
- 1 tk vanília kivonat
- 1 tojás
- 3 ek friss citrom lé (1/2 Meyer)
- 1 ek friss reszelt citrom héj
- 220 gr liszt
- 1/4 tk só
- 1/4 tk sütőpor
- 1/8 tk szódabikarbóna
- 110 gr porcukor
Elkészítés
A puha vajat és a cukrot krémesre keverjük. Hozzáadjuk a vaníliát, tojás, citrom levet és héjat. Alaposan elkeverjük. Külön tálba mérjük a lisztet, sót, sütőport, szódabikarbónát és összekeverjük. A lisztes keveréket, lassan, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a krémhez. Sűrű krémet kapunk. 15 percre betesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen. 


Közben a sütőt előmelegítjük 180 C-ra. Sütőlemezt bélelünk sütőpapírral. A behűtött krémet elővesszük, majd evőkanálnyi adagokból, vizes kézzel, kis gombócokat formázunk, a tenyerünkben forgatva. A golyókat ezt követően megforgatjuk porcukorban, majd elhelyezzük a sütőpapíron. 

Vigyázat! A golyók megnőnek és teljesen el fognak lapulni, amolyan keksz formát vesznek fel. Aki nem akarja a mi hibánkat elkövetni (egymásra nőttek-sültek a kekszek) azoknak javaslat: a golyók között legalább 4 ujjnyi hely maradjon. Akkor szabályos kekszek sülnek majd. 


Tehát, valószínű, hogy ezt a mennyiséget, kényelmesen 2 részletben kellett volna megsütni. A golyókat betesszük a sütőbe, s 9-11 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve, még a tepsiben/lapon hagyjuk 10 percet hűlni, majd egyenként mehet a rácsra, hogy ott hűljön tovább. Frissen, melegen ajánlom. A porcukortól kívül ropogós, belül puha, kellemesen citrom aromájú, habos keksz a végeredmény. 

Megjegyzések

  1. Citromos keksz? Imádom!!! Recept mentve!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ejha - köszi a látogatást. Lemon curd a tetején - eszméletlen :)

      Törlés
  2. A cserkészsütiről mindig az Adam's Family jut eszembe :-) És mondjátok csak, igazi cserkészből készült a keksz? :-DD

    A cucc egyébként pazar!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja, cserkész kolbász, meg paraszt kolbász a másik véglet, illetve babaolaj :) a cucc pedig ilyen - még, kérek még megevős - legalábbis nálunk.

      Törlés
  3. Nagyon guszta! Máris tervbe véve :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Édeskonyha! Annyi a jó recept, benyomás, hogy az ember évekre előre beoszthatná minden napra az odavaló sütnivaló sütit. Én már csak hetente egyszer süthetek:)vigyázni kell a vonalakra. Este szerintem megint csinálok egy kalácsot :)

      Törlés
  4. They look great! Thanks for the shout out and link back to my site.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hey Pam. Jsut a simple apprectaion to your fine cookies :) we love them and eat them all! Put some Meyer lemon in it, for extra favour and spice. Thnaks, anyway.

      Törlés
  5. Mesésen néz ki :) Főleg a tejes bögre tetején :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az eredeti receptnél volt szó a pohár tejről, s milyen igazuk volt. Együtt, mesés :) Akár mártogatva is.

      Törlés
  6. De jó, hogy van még vagy 1 1/2 kg Meyer citromom:-)) Nagyon jó recept:-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Másfél kg... hát abból sok minden kijön :) ha van rendes citromhéj reszelőd - nekünk nincs - lemon curdot azért javasolnám...... a keksz mellé!

      Törlés
  7. 9 év.. És még mindig ez a recept minden kekszem alapja! Ma mákos-mandarinost sütöttem meglepetés csokival a közepén. Köszönöm:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Deregen sütöttem. Köszi hogy emlékeztetsz 😉

      Törlés
  8. 9 év.. És még mindig ez a recept minden kekszem alapja! Ma mákos-mandarinost sütöttem meglepetés csokival a közepén. Köszönöm:-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke