Ugrás a fő tartalomra

Brownie gyömbérrel, citrommal

A brownie számomra egyidős az aktív gasztro bloggolással, olvasgatással. Lehet hogy egy divatos sütiről van szó, ellenben végtelenül egyszerű, variálható, csodás finomság. Ezt, a fenti képen látható sütit, elneveztem ragacsos sütinek, mert olyan. Pontosan. Van brownie készre kevert por alakban (dr.ötker) is, amihez tej, víz és talán tojás kell hozzáadni, s magad hajtogathatod meg kartonpapírból a kis brownie sütőt. De az nem olyan. Egyáltalán nem. Ez a recept a brownie-k egyik koronázatlan királynőjétől van, megtalálhatjátok itt. Köszi Puffin. Harmadszorra készítem, majdnem akkora király, mint a kedvenc amerikai palacsinta. Ragacsos.

Hozzávalók: 
- 140 gr vaj
- 280 gr cukor
- 30 gr holland kakaópor
- 50 gr étcsoki (féltábla)
- 2 tojás
- nagy csipet só
- 65 gr liszt
- 2 ek reszelt. szárított citromhéj
- 1 tk reszelt, szárított gyömbér
Elkészítés
Vaj és étcsoki lassú tűzön, kis lábasban, kavargatva megolvad. Összekeverjük ezt követően a cukorral, kakaóporral és a nagy csipet sóval. Összefőzzük, olvasszuk. Ezt követően kicsit hagyni kell kihűlni.

Közben a sütőt alaposan elő melegítjük és a megfelelő sütő formánkat kibéleljük sütőpapírral. A kihűlt csokis masszához óvatosan hozzákeverjük a lisztet, a lazán felvert tojásokat (ezek nagyon nehezen olvadtak bele a tésztába, sokáig kevertem őket, kitartás) a citrom és gyömbér. 

Ezekből mehet bele több is, mert akkor még erősebb, intenzívebb az íz. Ezzel a fenti menyiséggel könnyű, aromás finomság a végeredmény. A sütőformába öntve, 35 perc alatt, közepes lángon, megsütjük. Kicsit célszerű hagyni kihűlni a formában, majd hamm, gyorsan megenni az egészet. Jó étvágyat. Fagyival a tetején. De úgy még gyorsabban elfogy.

Megjegyzések

  1. Nagyon jól hangzik! Ragacsosan. Mentve, köszi :)

    VálaszTörlés
  2. Köszi lányok - ez itt inspiráció, Puffintól, de valóban, a család egyik nagy kedvence - igazi különleges csemege :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke