Nem én találtam ki. De nagyon tetszik. Párszor már csináltam, s mindig sikerül. Mert olyan. Nagyon olyan. Forrás: How to cook like your grandmother. Bíztatok mindenkit, nehéz elrontani. Hamar megvan, hamar elfogy.
Hozzávalók
- 4 érett banán (fejenként legalább egy banán legyen)
- pici tej (elhagyható)
Elkészítés
A banánokat megpucoljuk. Felszeleteljük őket. Bekerülnek a mélyhűtőbe 1 vagy 2 órára. Minél tovább, annál jobb. Most nálunk 2 óra volt. Tovább nem érdemes mert kőkeményre fagy, s nem csúzlizni kell a banán.
A fagyott banánt kivesszük a hűtőből, s beletesszük egy megfelelő aprítóba, mixerbe. Gondolom botmixerrel is mehet a dolog.
A mixerrel elkezdjük aprítani, pürésíteni a banánt. Eddig jó. Nagyon jó. Ha túl sűrűnek érezzük, kis tejet adhatunk hozzá, de tényleg keveset, mert eláztatja a banánt. Mondjuk 1 evőkanál. Én most majdnem egy dcl-t tettem bele, s hát sok lett, túl lágy lett a végeredmény.
Kis tálkákba szedtem, s mivel a tejet túlzásba vittem (lehet hogy egyáltalán nem kellett volna), így még visszament 20 percre a mélyhűtőbe. Isteni finom jégkrém lett. Szórjatok rá csoki darabkákat.
Ha nem tettem volna bele tejet, akkor mindenki ehette volna, mert glutén mentes, vega, hozzáadott cukrot nem tartalmaz, finom és egészséges.
óha! ez igazán jól hangzik!
VálaszTörlésEz tetszik! Fagyasztott gyümölcshöz én nem tejet, hanem tejszínt szoktam önteni és nagyon finom! Ki fogom próbálni! :)
VálaszTörlésEz tényleg pofon egyszerű! Micsoda jó ötlet! Vittem a receptjét, köszönöm!
VálaszTörlésMi is nagyon szeretjük, bár én krémsajttal szoktam készíteni, vagy tejföllel :), de még nagyon finom a kókusztejes (krémes része) verzió is.
VálaszTörlésEgy banán és némi fagyott bogyós gyümölcs (málna, szamóca , szeder ) nálunk így készül. És valóban a legfinomabb.
VálaszTörlésDe jó, ki is próbálom.
VálaszTörlésOlyan jó, hogy az egyszerű és praktikus dolgok sok helyen megvannak, működnek s nem okoznak fejfáját (hú de nehéz fagyit csinálni). Tejföl, tejszín,kókusztej, bogyós gyümölcs, mehet a varia. Köszi az ötleteket :)
VálaszTörlésköszönöm!!!!
VálaszTörlésÉpp azon agyaltam, hogy mit csináljak a banánokkal mielőtt megrohadnak.
meg is van, mindjárt karikázom is!!! :)
Alaposan elfeledkeztem pár banánról, amik a hűtőbe kerültek, már felkarikázva. Immár 3 napja. Remélem a fagyasztás csak jót tehet nekik. Teszek hozzá ha kapok, MÁLNÁT!!
VálaszTörlésSziasztok!
VálaszTörlésMi azt tanultuk az iskolában (Élelmiszertudományi Kar), hogy a banán hidegérzékeny gyümölcs és ezért nem célszerű hűtőben tárolni. 13-12 fok alatt foltosodni, barnulni kezd és az aromája is csökken.
Szia Kedves Névtelen!Elfogadom a tudomány álláspontját ezzel kapcsolatban, de a gyors hűtés/fagyasztás (2 óra, mélyhűtőben) szemmel láthatólag nem ártott a színének (lásd 3. kép a mixerben), illetve az aromáját sem veszítette el. Amúgy, a tartós hűtőben tárolás tényleg barnulást okoz..... de erre, itt, nincs idő. Tehát, a tudomány álláspontját a gyakorlati, gyors hűtés-felhasználás kombóval próbálnám meg cáfolni. Persze nem minden áron :) Küszi az infókat. Azért még ajánlhatom a jégkrémet ? :)
Törlés