Ugrás a fő tartalomra

Paradicsomleves télire :-)


Paradicsomrajongó vagyok. Télen-nyáron. Télen azt várom, hogy mikor lesz már érett paradicsom, hogy főzhessem végre az imádott lecsót, nap-mint-nap. Télen sajnos nem jó ízű a paradicsom, se a paprika. Így más után kell nézni. Véletlenül fedeztem fel a Piazza paradicsomlevesét, melyet nem kevés mozzarella-golyóval tálalnak-egyszerűen isteni. Harmadik hete rendelem minden nap, s ne tudom megunni. Hétvégén megfőzöm itthon magamnak, bár nem ugyanolyan, mégis az inspirált.

Hozzávalók:

-legalább 2x1/2 l paszírozott paradicsom (papír dobozos, általában)
-jót tesz egy konzervnyi hámozott paradicsom, amit fel kell egy kissé vagdosni, ki mekkora darabokat szeretne a levesbe
-só, bors, oregano rengeteg, petrezselyem rengeteg, metélőhagyma rengeteg és cukor (barnacukor kiváló!!) ízlés szerint
-mozzarellagolyó, ízlés szerint, én ehhez a mennyiséghez legalább 2 zacskót beleteszek.

Az edénybe beleteszek egy kis olívaolajat, amit kissé megmelegítek, majd rögtön megy rá a sűrített paradicsom. Amint kezd forrósodni, mehetnek bele a fűszerek. Először a só-nem kell túl sok, 2-3 csipet!!-mellé rögtön a bors-szintén épphogy csak, s ezeket keverjük is el. Aztán jöhet a többi fűszer, én az oregánóból és a petrezselyemből rakom a legtöbbet, nagyon jó ízt ad neki. Ezzel kell főzni, közepes lángon, s többször kavargatni, nehogy lekozmáljon. Egyszer csak elkezd bugyogni-kezd forrni. Ha megkóstoltuk, s úgy érezzük, hogy remek az íze, mehet bele a cukor, annyit rakjunk, hogy számunkra, ízlésünknek megfelelően édes legyen. Ha így is rotyogtattuk egy kicsit, feloldódott a cukor, akkor mehet bele a lecsöpögtetett mozarella. Nem szabad vele tovább főzni, itt le is kapcsoljuk a levest! Lefedve hagyhatjuk 5-10 percig, s ehetjük rögtön. Frissen a legjobb. A leves elkészítése talán 20 percet igényel. Pikkpakk megvan és mindenki imádja-még a végletekig válogatós gyerekek is.  :-)

A Piazza egyébként tesz bele más zöldségeket is és szerintem csak egész paradicsommal dolgoznak. Felfedezni véltem fehérrépát, sárgarépát, talán zellert is, oregánó legalább egy tonna van benne. És leturmixolják az egészet, isteni!!!

Jó étvágyat!!  :-)

{A cikket a feleség posztolta  :-)}

Megjegyzések

  1. Nagyon guszta!!! Egy dolgot nem tudok megszokni ittlétem óta...azt, hogy cukrosan eszitek a paradicsomlevest, no meg a borsófőzeléket :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tetszik.. a 7en meg is csináljuk. van épp itthon minimozzarella is. De ugye nem sűrített az a 2szer fél liter paradicsom?

    VálaszTörlés
  3. A főzött paradicsomot én is csak sós, fűszeres formában tudom megenni. Úgy viszont jöhet akármekkora mennyiségben:) Valószínűleg meglepem magunkat a héten a recepted cukormentes, fűszeres formájával. A mozzarella nagyon tetszik!!!

    VálaszTörlés
  4. Nohát pont fel kéne valamire használnom a darab paradicsomkonzervet :) Ez nagyon jól hangzik! Bár lehet, hogy mozzarella helyett mondjuk parmezánnal szórom meg, mert az is van darabban :)

    VálaszTörlés
  5. Lehet, hogy nem volt elég feltűnő, de a bejegyzést a Timi készítette, saját receptje, átadom az összes "tósztot" neki. :)

    Kevesebb cukorral is nagyon jó. És a zsíros kenyeret is van, aki cukorral eszi, persze nem a mi családunkban.

    A paradicsom nem sűrített, csak paszírozott, jó sűrű, nem a kis konzerv, aranyfácános vadság. Abból kemény lenne 2 x fél liter :)

    Köszönjük a látogatást és a méltatást. Jó étvágyat mindenkinek.

    VálaszTörlés
  6. Orvendek hogy ratok talaltam en is. Nagyon gusztusos, szep szine van ennek a paradicsom levesnek. En is feltettem par nappal ezelott paradicsom levest a blogomra.
    Erdekes hogy mozzarella gombot raknak a levesbe...nem rossz otlet.
    Az elotti postodon a hagymas lepeny is nagyon finomnak nez ki!

    VálaszTörlés
  7. Szia Elisabeth, megtisztelő egy igazi szakács figyelme :) A mozzarellát, ha forró levesbe tesszük, kicsit megolvad, úgy még pikánsabb. A hagymás lepényen még kicsit csiszolni kell, hogy harmonikusabb, érettebb legyen az íze. Köszi a látogatást.

    VálaszTörlés
  8. Én is paradicsom (és lecsó és paradicsom leves) imádó vagyok! Még most is pedig pocsék a paradicsom - ennem kell legalább naponta 1-et, különben meghalnék! A leves mentve!:)

    VálaszTörlés
  9. Ja, a darolyás sütihez-szerintem-mindenképpen kell valami. Ha fagyit nem akartok a gyerekeknek adni, akkor tejszínhab. (És a karamell öntet sem rontja el!)

    VálaszTörlés
  10. Hey, a paradicsom és mozzarella nyersen és levesben is, kicsi fűszerrel, isteni! De csak a napon érlelt, zamatos paradicsom. A vízízű még levesbe se jó.

    A datolyás sütihez meg akkor lesz valami finom banános tejszínhab :) mondjuk.

    tegnap is volt kis polgári fagyizás-sütizés :)

    VálaszTörlés
  11. Nézz be hozzám, vár egy kis meglepi:)

    VálaszTörlés
  12. Próbálok felzárkózni... Paradicsomlevest pedig nagyon szeretem! Köszi!

    VálaszTörlés
  13. Hey, olvasatlan blog bejegyzések száma 1000+ :) és valóban nagyon fini, csak ajánlhatom.

    VálaszTörlés
  14. Jelentem megcsináltam a ízbéli tapasztalataid és általatok keltett inspirációk alapján.
    Oliván megdinszteltem az apróra vágottakat (hagyma, fokhagyma, 1 db s.répa, 1 db f.répa). Aztán zutty bele a hámozott paradicsom konzerv. Só, bors, oregánó, bazsalikom, szerecsendió, faháj (igen fahéj, de csak kicsi). Mikor nagyjából megpuhult, lebotturmixoltam, s beleöntöttem másfél üveg paszírozott paradicsomot, vizet, cukrot. Majd a végén a sajtgolyókat. Kenyérkockát meg lusta voltam pirítani, de még az jó vón.
    Köszönjük a receptet, inspirációt.

    VálaszTörlés
  15. Bálint, hát ez nagyszerű, örülök, hogy jól sikerült. Nekünk szükséges, hogy kis paradicsom darabok úszkáljanak benne, ezért nincs botmixer. A recept, a bejegyzés a Timié, a fahéj meg trendi, az igazi ínyencek kolbászba is teszik. Jó étvágyat. Ha kinyitom az ablakot, szinte érzem is az illatot, felőletek :)

    VálaszTörlés
  16. Nagyon jó ez a recept, ki fogom próbálni.Zellert én is teszek bele mindig, jó ízt ad neki.Viszont eddig oreganot nem tettem bele.Nálam is cukrosan készül.:-)

    VálaszTörlés
  17. Köszi - most hogy hazatértünk (a szülészetről) a kímélő és tartalmas kategóriába ez a leves megint el fog készülni, minimál cukorral. Mert szeretjük. És köszi az emlékeztetést.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke