Ugrás a fő tartalomra

Bodzás alma kompót

Ritka befőzéseink egyike következik, életünk első kompótja. Rögtön egy kis extra illat, íz hozzáadásával. Bodza virágzás van, s ennek kapcsán befészkelte a fejembe, hogy milyen lenne a piacon vett 3 kg vegyszermentes, őstermelői, apró szemű alma és a bodza találkozása. Sok munkával, finom végeredmény született. Bár Kamilla nyersen is örömmel nyammogta az amúgy könnyen kézreálló apró szeműt. A kompót is. 
 Hozzávalók:
- 15 közepes tányér bodza virág
- 2,5 liter víz
- 2,5 kg alma (tisztítva 2 kg) 
- 1 citrom kifacsart leve
- 2 tk citromsav
- csipet fahéj, csipet szegfűszeg
- 25 dkg barna cukor

 Elkészítés
A bodza virágokat alaposan megmossuk, egy bogarat se jó érzés beáztatni. Senkinek. Felöntjük vízzel,  hozzáadjuk a citromot és a citromsavat, majd letakarva legalább 24 órát a hűtőben érleljük. Lehet persze több is. 

Az almák magházát eltávolítjuk, majd teljesen meghámozzuk. Apró, könnyen falható darabokra vágjuk. Miután a bodzánk össze érett, leszűrjük a virágokat és az illatos levet, egy nagy fazékba töltjük. Hozzáadjuk az almákat és a cukrot, fahéjat, szegfűszeget. Felforraljuk. A forrást követően még 5 percig főzzük, az almák ez idő alatt könnyedén megpuhulnak. Tiszta befőttes üvegekbe töltjük, melyeket szorosan lezárva, fejre fordítva hagyunk kihűlni. Lehet, ennek semmiféle hatása nincs a kompótra, ám nálunk így készült :) 

A végeredmény nagyon finom lett, illatos bodzával fűszerezett almakompót. Következőnek jöhet a bodza ecet.  Vagy a bodza pezsgő. 

Megjegyzések

  1. Jó ötlet! El tudom képzelni, milyen jó páros. Nagy kedvenceim a kompótok egyébként, szinte mindig van a hűtőben. Édesség helyett. Vagy pörkölthöz, sülthúshoz savanyúság helyett. De még sosem tettem el. Mindig frissen készítem, és el is fogy. Az alma mellett nagy kedvencem télen a kiwikompót, isteni. Egy kis kardamommaggal ízesítve. :) De isteni nyáron cseresznyéből, meggyből, őszibarackból, sárgadinnyéből, szilvából, eperből is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kompótok stabilan csücsülnek a hűtőben egyéb tartósítási eljárás hiányában, remélem üvegen belül maradnak....... a többi nyári gyümölcs pedig az eddigi lekvár - frissen - palacsintán helyett, lehet hogy elkezd majd kompótosodni :)

      Törlés
  2. Jajj de jó! Annyira szeretem az almakompòtot!!! Bodzával is jöhet....az idén én is megpróbálok végre bodzavirágot szüretelni, az ötlet nagyon jó.. :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Finom a bodza, de ha minden virágot leszedünk, nem lesz bogyó, ami szintén nagyon finom :) hajrá - készítsd el Te is :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke