Ugrás a fő tartalomra

Gyors Almás Süti (alvás előtt)

Természetesen egy héten nem egyszer főzöm, de továbbra is festés, tapétázás, rohanás, fészekrakás van. Egy-egy kép erejéig emlékszem is, hogy mi volt, de inkább túlélés és adott készletek feldolgozása. Vasárnap reggel kértek a lányok, reggelit. Muffin legyen vagy goffri. Mivel a goffri sütő elromlott (elrepedt a burkolat) lett muffin, túrós, csokis. Ebédre, mivel ismét kívántak, pomodoro pizza lett. Vacsorára már én következtem, s lett gyors almás süti. Csak a megfelelő/nem drága alma volt kérdés. Gyönyörű alma. 398 Ft-ért. Simán. 
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 20 dkg margarin
- 10 dkg barna cukor
- csipet só, as always
- 1 tk reszelt citromhéj
- 1 sütőpor
- 1 dl tejföl
a töltelékhez:
- 5 szép nagy alma
- 4 ek cukor
- fahéj, vaníliás cukor, őrölt kardamom mag - vagy fűszerkeverék :)

Elkészítés
Az almákat megtisztítjuk, magházukat kivágjuk (Apukám mindig megette, de nem sikerült ezt átültetni belénk), megpucoljuk, lereszeljük. Reszeljük rögtön egy serpenyőbe, eggyel kevesebb mosatlan. Összekeverjük cukorral, fűszerekkel (vagy fűszerkeverékkel). Pár percig dinszteljük, isteni fahéjas illat a konyhában.

A tésztához valókat összekeverjük, margarint kicsit olvasztottam előtte. Ruganyos tésztává gyúrjuk. Két felé választjuk, s a felhasználni kívánt tepsi vagy pite forma méretére nyújtjuk mind a két lapot. Hiába lisztezem ki a deszkát ilyenkor, a nyújtás alkalmával általában odaragad a tészta. Még több lisztet a deszkára! :)

A tepsi/pite formát kikenem margarinnal, beleteszem az egyik lapot, zsemlemorzsát szórok rá, s beborítom almás, fahéjas töltelékkel. Ráhelyezem a másik lapot, a széleken összedolgoztam a tésztát, s mivel ez szabvány pite forma, jó dagi sütit kaptam . Megszurkáltam a tetejét, s előmelegített sütőben, 200 fokon, 25 perc alatt megsütöttem. Mehetett volna a tetejére tojás, tejjel elkeverve, de elfelejtettem. Ti tegyetek rá, inkább, jót tesz neki, meg a szemnek is.

Ettől függetlenül, amikor kihűlt, kettesével ettem a szeleteket, a pite fele az enyém lett. A másik fele a lányoknak vacsora, reggeli és uzsonna lesz. Mert jó. Egyszerűen. 

Megjegyzések

  1. Na, ezt nem kóstoltam....de most már ideje lenne salátákat készíteni :-)

    VálaszTörlés
  2. Well-ness, az lesz, nemsokára :) köszi. De azért kóstold meg, ha megteheted, hisz csak egy karnyújtásra van Tőled :)

    VálaszTörlés
  3. Most már kóstoltam és nagyon finom...áfonyás joghurttal lekísérve pedig minden igényt kielégít... :-)

    VálaszTörlés
  4. éljen, éljen. egészségedre.

    VálaszTörlés
  5. Annyira régen ettem almás sütit, és annyira nagyon szeretem!!! A hétvégén muszáj leszek sütni:) Irtó guszta!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke