Ugrás a fő tartalomra

Fazzoletti Dolci - olasz reggeli

Persze, a klasszikus reggeli az a ristretto, de magyarok vagyunk, tudunk enni, nem csak rántottát :) Elnézést a sztereotip bevezetés kapcsán. Gyorsan elkészíthető, reggelinek kiváló, könnyű finomság. Az elkészítéshez pizza vágó is fog kelleni. Mondtam, hogy olasz. Az ötlet és az inspiráció (food52).


Hozzávalók (12 darab) :
- 1 csomag friss leveles tészta (230 gr, bolti verzió is megfelel)
- 200 gr apró szemű vagy áttört, zsíros túró (eredetiben ricotta) 
- 1 tojás, fehérje külön választva
- 65 gr cukor
- 1 citrom vagy narancs (kezeletlen) héja reszelve 
- 1 kis rum
- 30 gr kandírozott narancs apróra vágva (opcionális) 

Elkészítés


  1. Előmelegítjük a sütőt 180 C-ra.
  2. Sütőlemezt vagy nagy tepsit kibélelünk papírral. Célszerű nem a leveles tészta csomagoló papírját használni, nem éppen a célnak megfelelő, ám kéznél van.
  3. A leveles tésztát kitekerjük a csomagolásából és ügyesen 12 egyenlő részre, kockákra vágjuk. Ha tudjuk. Ez a legnehezebb rész az egészben, ugyanis a legtöbb tészta téglalap alakúra van elkészítve, s abból takarékosan kockákat vágni, nem egyszerű. Egy téglalapot ha a hosszú oldala mentén keresztbe elvágunk, két háromszöget kapunk. Abba már egészen jól lehet csomagolni a tölteléket. Bár nem kocka.
  4. A túrót áttörjük és elkeverjük a cukorral, kevés rummal és a tojás sárgájával. Hozzáadjuk a reszelt citrus héjat és ha van, a kandírozott gyümölcsöt. Összekeverjük.
  5. Ebből a krémből a kis tészta háromszögek közepébe teszünk csapott evőkanállal kis adagokat.
  6. A tojás fehérjét kicsit felverjük és lekenjük vele a tészta darabok széleit, hogy jobban, egybe tudjon megsülni. 
  7. A téglalapból kivágott háromszögeket félbehajtjuk, vigyázva, hogy ne nagyon lapítsuk ki a tölteléket. A széleket villával óvatosan lenyomkodjuk.
  8. A bélelt sütőlemezre helyezzük őket, nem túl szorosan. 15 percig sütjük. 
  9. Kivesszük, és frissen tálaljuk. 
  10. Megszórhatjuk porcukorral és előkészíthetünk egy kis házi lekvárt, ha esetleg a süteményünk sarkát mártogatnánk valamibe. 




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke