Ugrás a fő tartalomra

Különleges Őszi Leves

A sütőtök adja magát. Olyan édes, olyan krémes. Olyan téli hangulata van. De a krémlevesek legtöbbje megáll egy-két összetevőnél, nálunk is van medvehagymával, almával. Persze van mandulás sütőtök lekvár is a tarisznyában, de az inkább a karácsonyi ajándék kategória, nem a szombati húsleves alternatívája. Ami most jön, az elsőre ránézésre érdekes, másodjára viszont kalandra és kipróbálásra fel, olyan tutti jó, finom és különleges, szívet melengető finomság. Sütve és főzve. A karakteres, telt ízekért.  Source: Eating Well

Hozzávalók

  • 2 érett körte, hámozva, magozva, negyedelve
  • 900 gr orange sütőtök, hámozva, magozva, 5 cm-es darabokra vágva
  • 2 közepes paradicsom, magozva, negyedelve
  • 1 nagy szál póréhagyma, a világoszöld és fehér része, alaposan megmosva, hosszanti irányban felezve és darabolva
  • 2 gerezd fokhagyma, hámozva, össze törve
  • 2 ek olívaolaj
  • 1/2 tk só
  • frissen őrölt bors, ízlés szerint
  • 1 liter zöldség vagy csirkehús leves alaplé, két részbe mérve
  • 15-20 dkg kék sajt morzsolva vagy más, apóra vágott aromás sajt
  • 1 ek apróra vágott metélő hagyma vagy újhagyma zöldje



















Elkészítés
  1. Bekapcsoljuk a sütőt 205 C-ra. Már, ha van hőfokszabályzónk, akkor. 
  2. Egy nagy sütőt kibélelünk sütőpapírral, de még jobb ha szilikon sütőlap. 
  3. Elhelyezzük rajta a körtét, paradicsomot, sütőtök darabokat, pórét, fokhagymát. Megöntözzük olajjal, a sót felét rászórjuk és ízlés szerint borsozzuk. Kicsit átforgatjuk. Mehet a sütőbe 40-55 percre. Puhára sütjük a zöldségeket. Sütés közben néha megforgatjuk. Hagyjuk kihűlni. 
  4. A sült zöldségek felét áttesszük egy nagyobb fazékba és felöntjük a leves alaplé felével. Kézi mixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a zöldségek és a leves másik felét és ismét pürésítjük. 
  5. Jöhet a maradék sót és közepes lángon, néha kevergetve, 10 percig főzzük. 
  6. Hat tányérba merjük és sajt darabokkal valamint metélő hagymával díszítjük. 

Jó étvágyat, szép őszi napsütéses időt ! 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke