Ugrás a fő tartalomra

Duplán Sült Csokoládé Torta

Ez egy hibátlan és nagyon látványos torta. Főleg, amikor az első szeletet vágjuk. Ragacsosan, gyönyörűen folyik róla a csokoládé krém. Ráadásul igazán egyszerű elkészíteni. Van ahol bolondbiztosnak mondanák, mi inkább csokiban tocsogónak. Villára tűzve fogyasztjuk. Recept a Food52-ről


Hozzávalók:
- 225 gr étcsokoládé, legalább 60 %-os
- 225 gr nem sós vaj
- 90 gr nem édesített holland kakaópor
- 1 csipet só
- 7 nagy tojás
- 250 gr (barna) cukor

Elkészítés
  1. A sütőnket előmelegítjük 175 C-ra.  Egy 22-es, kapcsos tortaformát alját kibéleljük sütő papírral és az oldalát is kikenjük kevés vajjal. Félretesszük.
  2. Nagy serpenyőben, alacsony hőfokon megolvasztjuk a darabokra vágott csokoládét és a vajat. Hozzáadjuk a sót és a kakaóport, alaposan elkeverjük.
  3. Két külön tálba tesszük a 7 tojás sárgáját és fehérjét. A sárgáját 150 gr cukor hozzáadásával krémesre keverjük elektromos mixer segítségével. Ez kb. 3 perc. 
  4. Tiszta keverővel , a fehérjét is kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a fennmaradó 100 gr cukrot és egyenletesen eldolgozzuk. 
  5. A csokoládé keveréket beleöntjük a tojás sárgájába és összekeverjük. Hozzátesszük a kemény fehérjét és addig keverjük óvatosan, amíg még fehér darabokat látunk benne. Szigorúan kézzel, spatulával összeforgatva őket. 
  6. 330 gr-ot külön veszünk a krémtől és beteszünk a hűtőbe. Ebből lesz a folyós teteje.
  7. A maradék, még mindig nagyon sok krémet beleöntjük a kivajazott formába és elsimítjuk.
  8. 25 percig sütjük vagy addig amíg a fogpiszkáló teszt (a közepébe szúrva szárazon jön ki) nem jó. A torta szépen feljön sütés közben.
  9. Kivesszük a sütőből és teljesen kihűtjük egy rácson. Semmi gond, ha a széle kicsit elválik a forma oldalától és a közepe pedig beesik. Pont erre a kráterre van szükség a következőkben. Ha itt abbahagyjuk a torta készítést, letakarva 2 napig tárolhatjuk a hűtőben. De nem. 
  10. Miután kihűlt, levesszük a kapcsos formát a tortáról és elővesszük a behűtött krémet. Egy spatula segítségével a torta közepére, a kráterbe kenjük a behűtött krémet. A krém besűrűsödött, óvatosan kenjük. A széleken hagyjuk 2,5 cm csíkot szabadon. A többi részére halmozhatjuk. Bőven. Berakjuk a hűtőbe minimum 1 órára. 
  11. Előmelegítjük újból a sütőt 200 C-ra. Berakjuk sülni a tortát 10-15 percre, pontosabban addig amíg a tetején egyenletes kéreg nem képződik.
  12. A sütőből kivéve nem esszük meg azonnal, mert megégetnék a szánkat, hanem 10 perc önuralmat gyakorlunk. Ezt követően jön az attrakció - tortakéssel ügyesen kis szeletekre vágjuk és jön, jön, jön, a csokiban tocsogó, olvadó, lefolyós csoda. 
Portói vörösborral kiváló, gyerekek is bírják (nem a bort persze), szuper gusztusos finomság. Ha még marad belőle, fóliával letakarva pár napot kihúz még a hűtőben. Ekkor a krém kicsit mousse jellegű lesz. Saját titkos fejlesztés: a tortaszelet a hűtőből 10 másodpercre beugrik a micróba, ismét folyik rajta a krém és isteni!!

Jó étvágyat hedonistás és csoki rajongók!

Megjegyzések

  1. hát ez gyilkos. Semmiképp nem kétszemélyes adag. Emberem igazi csokihóhér, de egy szelet után ő is feladta :D most jön a teszt, hogy hány napot bír ki a hűtőben, illetve hogy milyen hamar múlik el belőlünk a túltelítettségi állapot és kívánunk rá újra (de amúgy nagyon finom, tényleg)

    VálaszTörlés
  2. A csokiszuflé után, ez tökéletes lesz :D Főleg, mert csokiból van és gluténmentes :) Akkor most petíciót nyujtok be, hogy még több ilyen recept legyen a nyáron :D

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke