Ugrás a fő tartalomra

Nan-e Barbari, Perzsa Lepénykenyér

Hát ez nem az indiai Naan. Bár ez is lepénykenyér, lapos, ropogós, de a szó jelentése (Nan vagy Naan) a perzsában általában kenyeret jelent. A Barbárok kenyere. A recept a Hot Bread Kitchen (New York City) pékiskola egyik legnépszerűbb receptje, akik támogatják, segítik és fejlesztik harmadik világbeli nők képességét és tudását, hogy aztán a legjobb pékségeknél helyezkedhessenek el. A kenyér maga a csoda, frissen feta sajttal, vagy csak úgy magában, nem lehet abba hagyni. A King Artur Flour oldaláról, sok szeretettel és jó étvággyal olvassátok, készítsétek Ti is el. 


Tészta
- 380 - 400 ml kéz meleg víz (nyáron kevesebb víz kell, télen több, páratartalom függvénye)
- 4 gr szárított élesztő
- 510 gr fehér kenyér liszt (BL 80)
- 2 tk (kóser) só vagy 1,5 tk parajdi só

Máz (Roomal) 
- 2 tk fehér liszt
- 0,5 tk cukor
- 0,5 tk növényi olaj
- 75 ml hideg víz

Feltét
- 1 tk szezám mag
- 1 tk nigella mag (fekete hagyma) vagy mák

Elkészítés 

Először a tésztát: Összekeverjük egy nagy tálban a vizet, sót, élesztőt majd hozzáadjuk folyamatos keverés közben a lisztet is. Kézzel meggyúrjuk. Lisztezett deszkára kerül a tészta, addig gyúrjuk, míg egynemű, feszes, nem túl lágy tésztát nem kapunk. 8 percnél nem sokkal több az egész.Visszatesszük a tiszta keverőtálba és fóliával lefedve, meleg helyen, egy órát hagyjuk kelni, a duplájára. 

Lisztezett deszkára borítjuk és kétfelé vágjuk a tésztát. Két lapos tepsit készítünk elő, sütőpapírral béleljük. Egy kevés olajjal megkenjük a papírt, s erre tesszük rá az egyik tésztánkat. Kézzel hosszúkás, kicsit ovális alakra lapogatjuk, óvatosan, a benne lévő levegőt ne préseljük ki belőle, szükségünk lesz még rá. Olyan hosszú legyen, ami kényelmesen elfér a tepsin. A másik tésztával ugyanezt. 30 percig újra kelesztjük, meleg helyen. 


Elkészítjük a mázat. A máz azért fontos, mert ropogós, fényes felületet ad a kenyerünknek, illetve lehetővé tesz a sütőben egyfajta párásítási folyamatot. A máz nedves felülete befedi a kenyér felszínét, így biztosítva, hogy sütés közben is szépen megemelkedjen a tészta. Ez egy ősrégi trükk. 
Kis lábasban összekeverjük a vizet, olajat, cukrot és lisztet. Közepes hőfokon, állandóan kevergetve felforraljuk, majd félretesszük. Nem több, mint egy perc az egész.

A sütőnket előmelegítjük 230 C-ra. Nálunk elektromos, légkeveréses. 
Egy fakanál nyelével, vagy csak az ujjainkkal öt-hat sorban, óvatosan lenyomjuk a tésztát. Lásd legelső kép. Nem szakítjuk át, csak kicsit nyomjuk meg. Megkenjük a máz felével. Megszórjuk a magok felével. 

Sütőbe tesszük 15-18 percre. A sütő aljába bedobunk pár jégkockát, hiába az ősrégi megoldás, a párásítás rásegítése jó ötlet. Félidőben, ha esetleg a sütőnk belső fele erősebb, megfordítjuk a tepsit. Arany barnára sütjük. Kivesszük a sütőből és rácsra téve hagyjuk kihűlni. A második kenyérrel is ugyanezt a folyamatot hajtjuk végre. 

Frissen, melegen fogyasztjuk friss sajttal, fetával, olívával vagy csak úgy magában. 



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke