Ugrás a fő tartalomra

Lisztmentes Csokoládé Torta

A lisztmentességnek aktuálisan nincs különösebb oka, indoka. Gluténmentesen, kevesebb szénhidráttal is tökéletes, durva, csokis tortánk lesz :) Ez is a kedvenc amerikai malom  - King Arthur Flour - oldaláról van, respect. Egy malom lisztmentes tortát ajánl. Nagyszerű, jöhet a recept? Felnőtt tartalom, csak szülői felügyelettel vagy megfelelően előkészített gyerek anyaggal.

Hozzávalók a 12 szeletes tortához
A torta
- 170 gr apróra vágott étcsokoládé
- 113 gr sótlan, puha vaj
- 150 gr barna cukor
- 1/4 tk só - mondjuk egy csipet
- 1-2 tk instant espresso por vagy főzött kávé
- 1 tk vanília kivonat
- 3 nagy tojás héja nélkül
- 43 gr holland kakaó por, édesítés nélkül
A máz
- 170 gr apróra vágott étcsokoládé
- 120 gr mascarpone krém

Elkészítés 
  1. A sütőnket előmelegítjük 190 C-ra. Egy 20 cm-es kapcsos tortaformát kikenünk puha vajjal. Szilikonos sütőpapírból a tortaforma alját teljesen befedő lapot vágunk ki és a kapcsos oldala segítségével rögzítjük benne. 
  2. Megfelelő méretű edénybe beletesszük az apróra vágott csokoládét és a vajat. Alacsony hőfokon, gyakran kevergetve addig melegítjük, amíg mindkét anyag teljesen össze nem olvad. Nem forraljuk. Közepes méretű keverő tálba öntjük.
  3. Hozzáadjuk a cukrot, sót, espresso port vagy kávét, vaníliát. Az espresso felerősíti, gazdagítja a csokoládé ízét. Ne féljünk tőle. 
  4. A 3 tojást enyhén verjük fel, majd adjuk hozzá a csokoládés keverékhez.  Alaposan keverjük el. Adjuk hozzá a kakaóport és keverjük el. 
  5. Öntsük a tésztát az előkészített kapcsos, bélelt, kivajazott tortaformába.
  6. Süssük 25 percig a sütő közepére helyezett formában. Akkor kész, ha a tetején már egy vékony, kemény csokoládé réteg jön létre.
  7. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk 5 percet hűlni. Egy kés segítségével válasszuk el az oldalát a tortaformától és kapcsoljuk is le róla. 
  8. Egy megfelelő méretű torta tálra fordítsuk a tortát, fejjel lefelé. Semmi gond, pont így akartuk. Hagyjuk teljesen kihűlni mielőtt beborítjuk a mázzal.
  9. A mázhoz az apróra vágott étcsokoládét és a mascarpone-t feltesszük a tűzhelyre alacsony hőfokon, s gyakran kevergetjük amíg teljesen fel nem oldódnak egymásban. Itt sem forralunk. 
  10. Spatula segítségével a torta tetején egyenletesen elosztatjuk a krémet, s az oldalát is bekenjük. Elég sűrű a krém, sikerülni fog, nem folyik le róla. Pár órát hagyjuk szikkadni, hűlni konyhapulton.
  11. Forró vízbe mártott késsel, kis, barátságos szeleteket vágva tálaljuk. Tejszínhabbal (is) jó lehet.
Tipp: ez a torta nem fog öt perc alatt elfogyni, olyan intenzíven finom és csokis. Ha a vágott szelet 10 másodpercet tölt a mikróban, a krém máz a tetején kicsit meglágyul, még jobban fog csúszni. 

Ajánlom, mert őrült jó!






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke