Az édes zöldségekből lehet édességet készíteni. Hívjuk őket egészséges édességeknek. Milyen édességnek alkalmas zöldséget ismerünk? Cukkini, répa, cékla, sütőtök......
Most jött el az ideje és a szezonja a sütőtöknek és a sütőtök lekvárnak. Sokféle sütőtök kapható mostanában, én a legegyszerűbbet használtam, amit "orange" vagy kanadai névvel is szoktak illetni. Vékony héjú, viszonylag könnyen tisztítható, édes, krémes belsejű. Jöhet a lekvár? Grazie Guilia :)
Hozzávalók 4 kisebb üveghez
- 1 kg sütőtök, héj és magok nélkül mérve
- 1 citrom leve
- 300 ml víz
- 1 rúd vanília magja
- 250 gr nádcukor
- 40 gr hámozott, szeletelt mandula
Elkészítés
- A tököt megpucoljuk, magjait kiszedjük és kockákra vágjuk. Egy nagy edényben feltesszük főzni. Hozzáadjuk a citrom levet és a vizet. 35 percig, teljes puhaságig főzzük alacsony hőfokon. Gyakran kell keverni, hogy ne égjen oda. A sütőtök fajtájától függően több vagy kevesebb vízre lehet szükség.
- Lehúzzuk a tűzről és botmixerrel pürésítjük.
- Hozzáadjuk a cukrot és a vanília rúd kikapart magjait. és visszatesszük főni.
- Folyamatosan kevergetjük. Forrást követően elkezd sűrűsödni, kezd lekvárrá összeállni. Közben mennyei illatok mindenfelé a lakásban :)
- Amikor már majdnem készen van a lekvár állag, beleszórjuk a tisztított, aprított mandulát és további öt percet főzzük.
- Csírátlanított, tiszta üvegekbe tesszük, lezárjuk, majd fejjel lefelé fordítva hagyjuk kihűlni.
Jó étvágyat hozzá, jó kóstolást később, nagyszerű és különleges karácsonyi ajándék is lehet belőle.
Megvan az ajándék Nagymamámnak, köszi! :) *
VálaszTörlés* Megvan az ajándék Nagymamámnak, köszi! :) *
VálaszTörlés