Ugrás a fő tartalomra

"Kézműves Kenyér"

A legjobb kenyereket kézzel készítik :) Ez evidens, ugye? Ez is egy nagyon jó kenyér, ez a mostani kedvenc. Egyszerűen nem tudtam elrontani. Az arányok rendben vannak, a technológia hibátlan. Egyszerű, kiszámítható, van hozzá minden otthon. Nevezzük el bolondbiztos kézműves kenyérnek. Egy malom honlapján - King Artur Flour -  találtam a receptet, csak magyarítani és kipróbálni kellett. Könnyű kézzel. 



Hozzávalók 2 kenyérhez:

- 710 ml langyos víz
- 907 gr fehér finom liszt
- 1 ek. (tengeri) só
- 4 gr instant élesztő



Elkészítés:

Nagy, 5-6 literes keverőtálba öntjük először a vizet, majd a só és az élesztőt. Kicsit elkeverjük. Hozzáadjuk 3 részletben a lisztet és fakanállal addig keverjük, amíg homogén, egynemű nem lesz. Nem dagasztjuk, nem gyúrjuk. 

Fóliával letakarjuk és a konyhapulton hagyva, szobahőmérsékleten kelesztjük. A keverőtál nagysága a kelt tészta növekedése miatt szükséges. Ha magas keverőtálunk van (30 cm) simán kitölti a tészta a belsejét. Sőt, tovább is kelne. A kelesztés ennél a receptél 2 órát kelesztjük, majd hűtőszekrénybe tesszük a tésztát. Én ez utóbbit kihagytam, éjszaka csak emiatt senki nem fog felkelni, működik szobahőmérsékleten. Ha hűtőbe tesszük a tésztát, még 7 napig felhasználhatjuk.

Tehát nálunk 8-10 órát kelt a tészta. Az egészet kiborítjuk egy lisztes felületre és kicsit megforgatjuk benne a tésztát, mert ragacsos, úgy nehéz formázni. Egy nagy, éles késsel ketté vágjuk, két cipót készítünk. A másodikat akár be is tehetjük a hűtőbe, fóliával letakarva. 

A lisztes kenyértésztát a tenyerünkkel óvatosan lelapítjuk. A két szélét jobbról, illetve balról megfogjuk és behajtjuk középre. Ezt követően felülről lefelé feltekerjük a tésztát, majd a kész cipót kicsit gömbölyítjük az oldalánál. Egy lisztezett, megfelelő méretű sütőpapírra tesszük és szobahőmérsékleten 45 -60 percig hagyjuk újra kelesztjük. Felfelé, látványosan már nem fog nőni. 


Az újra kelesztés utolsó 15 percében bekapcsoljuk, elő melegítjük a sütőt 230 C-ra. Az aljába beteszünk egy üres , lapos tepsit, ez a gőzöléshez kell. Egy másik lapos tepsit vagy sütőlapot együtt melegítünk a sütővel, ezen fogjuk a kenyerünket megsütni. 

A kenyéren, mielőtt berakjuk a sütőbe, egy éles késsel (pengével)  a tetején két bemetszést ejtünk. Ezek sütés közben szépen szétnyílnak. Akkor tudjuk ezeket a vágásokat szépen megejteni, ha kicsit lisztes a kenyerünk felülete, így nem ragad bele az eszköz. 

Közvetlenül mielőtt berakjuk a kenyeret a sütőbe, középre, az alsó üres tepsibe beleöntünk egy nagy pohár forró, lobogó vizet. Gyorsan berakjuk a kenyeret a saját tepsijére és zsupsz, bezárjuk az ajtót. A forró tepsiben a forró víz rögtön gőzzé válik, ami nagy segítség a kenyér sütés közbeni szép fejlődéséhez. Nézzük az óránkat, a kenyerünk 30-35 perc múlva elkészül. 

Mindegyik sütő más és más hőleadás, sütési intenzitás, egyenletesség szempontjából. A kenyerünk akkor jó, ha mint a képen, arany barna, kopogós, ropogós nem lesz. Ez itt fenn, elektromos, légkeveréses üzemmódban 35 perc volt. 

Kivesszük, csodáljuk, örülünk neki. Rácsra téve, kicsit hagyjuk hűlni. Jó étvággyal megesszük vagy elajándékozzuk :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke