Ugrás a fő tartalomra

Zsidó tojás

Olyan egzotikus volt a neve, olyan érdekes és talányos, hogy vajh, mi is lehet ez?
Van ahol lengyel tojásként ismerik, de hiába kérdeztem a bisztró mindkét nemzetbéli látogatóit, nem ugrott be nekik. A zsidó sabbath szombati ünnepi ebéd előétele, de hogy mi is elkészíthessük, különösebb alkalom nem kell hozzá, bár egy munkanap reggelijét követően megnő a hagymás illat impact a szánk körül. Még ez is megéri, vágjunk bele. A lenti recept családi adag, 4 fő részére, reggelire, friss kenyérrel menő. Köszönöm az inspirációt :)



Hozzávalók:

- 10 tojás
- 10 szál újhagyma
- 5 ek libazsír vagy kacsazsír (én ez utóbbival készítettem)
- 2-4 ek mustár
- só
- bors ízlés szerint

Elkészítés

A tojásokat keményre fűzzük. Miután kihűltek, megpucoljuk.
Az újhagymát a zöldjével együtt apróra vágjuk.
A tojásokat tojás szeletelővel többszörösen felvágjuk, egyszer keresztbe téve a tojást, egyszer hosszába. Többször cserélgetve szép apró kockákat kapunk. Vagy nagy lukú reszelőn lereszeljük.
A mustárt, zsírt, sót és borsot hozzákeverjük, majd a hagymával együtt készre keverjük, de nem törjük össze. Fél óra alatt szobahőmérsékleten összeérnek az ízek. És az ízek egymás mellett érvényesülnek, nem túl dominálva egymást.

Friss kenyérrel, zöldség félékkel irány a reggeliző asztal, jöhetnek a családtagok :)



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke