Ugrás a fő tartalomra

Tortilla - 45 perc

Caramba, szerda este van, éhesek a gyerekek, mindjárt kezdődik a meccs, oh puta mare, mit csináljak ? :) Tortilla, tortilla! Gyorsan, gyorsan, még akár sikerülhet is. Fogjunk is neki, minek a szócséplés az eredet történettel, a különböző típusokkal, a wikipédia szócikkel. 45 perc az egész. 


Hozzávalók 12 tortilla lepényhez
- 375 gr fehér liszt
- 1 tk. só
- 1 tk. sütőpor
- 63 ml olívaolaj
- 130 ml langyos víz 
- 100 ml író (vagy ugyanennyi víz, de íróval jobb)

  1. A lisztet, sót és sütőport kimérjük és egy nagy tálban összekeverjük.
  2. Hozzáadjuk az olajat, vizet, írót és alaposan eldolgozzuk. 
  3. Ruganyos tésztát kapunk, csak győzzük jól meggyúrni. 5 percnél járunk 
  4. 12 egyenlő részre osztjuk , majd enyhén lisztes felületre téve őket, 10 percre letakarjuk.
  5. Vastag aljú, száraz serpenyőt melegítünk közepes lángon a tűzhelyen.
  6. Egy nyújtófa segítségével a kis gombócokat laposra nyújtjuk, 18-20 cm átmérőjű körökre.
  7. Kevés liszt használata a nyújtáshoz jó ötlet lehet, mert a rugalmas tészta ekkora nyomóerőnél simán letapad a deszkára, így ezt jobb megelőzni.  
  8. A forró, de zsiradék mentes serpenyőbe helyezzük a lepényünket, majd kb. 1 percig sütjük.
  9. Akkor lehet megfordítani, amikor a lenti felület szépen hólyagos nem lesz.
  10. Megfordítjuk, majd ezt az oldalát is sütjük, fél percig. Hamar megsül, de ne égessük.
  11. Egy idő után a kis lepényekre tapadt liszt elkezd megégni a serpenyőnkben. Ne hagyjuk, száraz papírtörlővel töröljük tisztára. 
  12. Közben gyorsan nyújtjuk a következő tortillát is, hamar, hamar. 
  13. Ne süssük őket teljesen szárazra, különben nehéz lesz a hajtogatás.
  14. Érdemes a kész tortillát melegen tartani, konyharuhával betakarni, amíg elkészül a többi. 


Vajjal megkenjük a felületét, aprított salátát teszünk a közepére, sült bacon darabkákkal szórjuk meg, sajtot reszelünk rá, majonézt a tetejére és aztán feltekerjük, jól megesszük. Mindezt megismételjük tonhallal, uborkával, jalapeno paprikával és paradicsom darabkákkal. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke