Ugrás a fő tartalomra

Böjt - sütőtökleves és alma

Egyszerű, pikáns, zamatos, szép sárga, finom, gyógyító. Ezek jutottak eszembe, miután az egész Bistro vendégsereg (mondjuk másképp -  népes családom) elfogyasztotta, repetázva a fenti levest.

A sütőtök eddig nálunk leves formában sok tejjel, vajjal, rizzsel hasznosult, édes, barna cukros ízesítéssel. Na, eztán másként lesz. Nem csak azért, mert tejfehérje diétát nyomunk, hanem mert így is nagyon finom. Pedig ha megnézzük, mi kerül a fazékba, a felületes szemlélő minimum megütközik egynéhány összetevőn.

Zellerszár, hagyma, répa, alma.... WTF?, ahogy a művelt angolszász mondaná. 
Szóval, félre a szokásos előítéletekkel, íme a telt ízű, sütőtökös leves almával. Forrása: Simplyrecipes blog, thanks.


Hozzávalók
- 170 gr, kis fej vörös hagyma
- 150 gr, apróra vágott zeller szár
- 200 gr, apróra vágott répa
- 50 gr vaj
- 1150 gr tisztított sütőtök
- 400 gr tisztított, magház nélküli alma
- 7 dl hús vagy zöldségleves alaplé
- 240 ml víz
- szerecsendió, fahéj
- só, bors ízlés szerint 


Elkészítés

Egy nagy, vastag aljú fazékban olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá a megtisztított, apróra vágott hagymát, répát, zeller szárat és pároljuk 5 percig. Csökkentsük a főzés hőfokát, ha túl hamar barnulnának a zöldségek.

Adjuk hozzá a kis kockákra vágott sütőtököt, az almát, a zöldség alaplevet és a vizet. Felforraljuk fedő alatt. Lejjebb vesszük a hőfokot és gyakran kavarva, 30 percig főzzük, egészen addig, amíg meg nem puhul a répa és a sütőtök is. 

Botmixerrel vagy turmix géppel egyenletesre pürésítjük. 

Fahéjjal, reszelt szerecsendióval, sóval és borssal ízesítjük.

Hidegen sajtolt tökmag olajjal, sült bacon chipsszel, pirított tökmaggal tálaljuk. 

Húsvétig kibírjuk ilyen finomságokkal. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke