Ugrás a fő tartalomra

Briós és Blogszülinap

Van két "B" betűs témánk. Az egyik érdekes, a másik egy létállapot. Kezdjük a rövidebbel. November 9-én volt 4 éves a blog. Elfelejtettem, rohan az idő, a méltó bejegyzés eddig váratott. Köszönöm mindenkinek, hogy van élet a melegszendvicsen túl, lassan építgethettem tovább a "sütit sütő férfi" imidzsét. Sokat dolgoztam a kenyerekkel, az ötperces témát gyúrtam, kísérleteztem. Jól haladok, sokan láttátok is az eredményt. Köszönet érte. Remélem inspirálok. 


Hekvanc blogján érkezett még szeptemberben egy passz, egy amolyan bloggeresen célzott bejegyzés. 
A szülinap alkalmas is erre röviden. Kaptam egy sor kérdést, amire mégsem válaszolnék, mert túl intimek :)
Ellenben elképzelek egy laza interjút. Magammal. Inkább.
- Hogy bírod, mikor van erre a sok mindenre időd? 
- Ötkor kelek, pont kényelmes az idő egy jó kenyér kisütéséhez. 
- Irigylem a családodat, annyi finomságot sütsz mindig nekik. 
- Tudod, kényelmes vagyok, inkább megcsinálom magam, mintsem random csalódjak a bolti árúban. 
- Hová helyeznéd el magad, a blogodat? 
- Háromgyerekes apaként, munka mellett, megoldható sütni, főzni. A blogírásra viszont alig marad már idő :)
- És a blogot, mi a specialitásod? 
- A blogot pedig cukkini és kenyér vonalra. 
- Honnan ez a sok ötlet, ezek a furcsa sütik? 
- Sok angol és amerikai receptet olvasok, adaptálok. Illetve ránézésre is kiválasztok dolgokat. Aztán megsütöm. 


És most jöhet a másik "B", a Briós, dagasztás nélkül. Bizony. A recept a Pinterest weekendbakery oldaláról van. Perfekt! 

Hozzávalók 6 brióshoz:
- 250 gr BL-55 finomliszt
- 100 gr friss vaj, megolvasztva (mi jófajta margarinnal helyettesítettük, tejmentes diétánk miatt
- 70 gr szoba hőmérsékletű víz
- 2 tanyasi tojás (közepes, kb. 110 gr)
- 50 gr méz (vegyes virág vagy akác
- 1 tk vagy 5.5 gr só
- 1 tk vagy 3 gr porélesztő

Elkészítés
  • Egy nagy tálba összekeverjük a tojásokat, a sót, a mézet, vizet, olvasztott vajat és krémesre, egyneműre keverjük. Ez kb. 30 másodperc munka.
  • A lisztet és a porélesztőt elkeverjük és hozzá szitáljuk a fenti mixhez. Ismét, legalább 30 mp keverés jön.
  • Letakarjuk a tálat fóliával (én konyharuhával) és szobahőmérsékleten 2 órát pihentetjük.
  • Lisztezett felületre borítjuk a tésztát, párszor átforgatva, mintegy hajtogatva megmozgatjuk a tésztát. (Itt egy videó a recept lépéseiről.) Még mindig nincs dagasztás, gyúrás.
  • Visszatesszük a tálba, letakarjuk és mehet is a hűtőbe 24-48 órára. 
  • A hűtőből kivéve a még hideg tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, gombócot formázunk belőlük. Gyorsan kell dolgozni, mert a kezünk melegétől hamar ragacsos lesz a tésztánk. 
  • Kisebb, sütőpapírral bélelt formába, mondjuk jénaiba tesszük a gombócokat, szorosan egymás mellé. A kelesztéshez használt tállal letakarjuk és szobahőmérsékleten hagyjuk kelni még 2-3 órát.                 (Én elkövettem azt a hibát, hogy egy nagy serpenyőbe pakoltam őket, ahol eléggé ellapultak a kis brióskák.... Kisebb, szűkebb sütő formát javaslok.) 

  • A sütőt 190 C-ra előmelegítjük. Kevés vízzel felvert tojással megkenjük a briósok felületét.
  • 10 percig sütjük. Ezt követően levesszük a hőmérsékletet 160 C-ra, s még 15 percig sütjük. Ha túl hamar elkezd megégni, bebarnulni a briós felszíne, alufóliával takarjuk le. 
  • A sütőből kivéve, tetszőlegesen megkenhetjük a tetejüket olvasztott vajjal. 
  • Célszerű teljesen hagyni őket kihűlni, mert a szeletelés úgy lesz a legegyszerűbb, különben a belső forró tészta vágás közben összeragadhat. Éles késsel, nem túl sok nyomást gyakorolva vágjuk.
A briós kifejezés úgy tűnik mindenhol kicsit mást takar. Nálunk talán a bolti, csavart, kristálycukorral megszórt pékárúra gondol a többség. Hívjuk ezt is briósnak. Van némi köze a kalácshoz is. Mindazonáltal nagyszerű! Szülinapra való!






Megjegyzések

  1. Boldog blogszülinapot! Én is előszeretettel használok egy csak a hűtőben kelt csodatésztát, ami bármihez alkalmas. Ennek is megvan az az előnye, hogy egyik nap előkészítem, másnap vagy harmadnap frissen kisütöm- csodás!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke