Ugrás a fő tartalomra

Come Cook And Eat - Egyél helyit, főzz nemzetközit

Az internet csodálatos világában bukkantunk rá a ComeCookAnd Eat.org "hálózat" honlapjára. Olasz ismerőseink találták ki, s immár több, mint 2000 taggal működik. 

A képlet roppant egyszerű, egy közös, biztonságos oldalon regisztrálnak (pl.mint a www.couchsurfing.org) a jövendő vendéglátók és a vendégek. A kapcsolatfelvétel a neten, a rendszeren belül történik meg, kölcsönös szimpátia, kérdések megbeszélése után (időpont egyeztetés természetesen), megállapodnak a főzésben, illetve a vendégeskedésben. Jönnek a vendégek, beszélgetnek, barátkoznak s ha kíváncsiak és beengedik őket a konyhába, még kulináris élvezetekben is lehet részük. Hozott recept, a vendéglátók kedvence, bármi jó kisülhet belőle. A Beastie's Bistro több külföldi Couchsurfing vendége volt már a konyhánk időszakos chefje így. Általában nagyszerű eredménnyel. Mindenki örült, a vendégek viszonoztak valamit a kedves vendéglátásból, közösen ettünk, jól laktunk, tanultunk is valamit. Az ilyen közös élmények nagyon emlékezetesek, az ízek megmaradnak. Innen  indul a ComeCookAndEat ötlete is. 


A közös étkezés összehoz, a receptek, ötletek élményeket, baráti beszélgetéseket és emlékezetes estéket hoznak magukkal. Nyitottan a másik felé, tanítani és tanulni, megismerkedni s egy jót enni. Nem étteremben, nem az utcán, hanem a régi korok igazi szokása szerint, vendégül látva a másikat. Nos, röviden erről szól. Come. Cook. &  Eat. Fordítsam? :)

Nos, az alapok rendelkezésre állnak. A vendéglátás, a bizalom, a barátságos, nyitott hozzáállás. És a közös étkezés, a kedvencek megosztása, együtt főzés. Nekünk több, általunk vendégül látott utazóval megmaradt, sőt barátivá vált a kapcsolat, sőt néha az évek elteltével sem szakad meg, ezért ha tehetjük, újralátogatjuk a barátainkat.

Így történt idén júliusban is, amikor az egész Beastie's Bistro (3 gyerek, 2 felnőtt képezi az állandó vendég sereget) autóba pattant és meg sem állt Sassoleone-ig , ami Észak-Olaszország, Bologna közelében, Emiglia-Romagna tartomány, Toscana szomszédsága. 4 éve találkoztunk utoljára vendéglátó olasz barátainkkal. Ott is három gyerek, itt is, falusi majorságban bérelt lakás, óriási, organikus kert, házi állatok, jó levegő, come cook and eat.

Ha már ott voltunk, meg is tartottuk az első ComeCookAndEat estét, aminek mi is aktív résztvevői lettünk. Érkezett még egy olasz, gyerekkel utazós blogot író blogger anyuka a családjával, illetve a vendéglátók barátai Bologna-ból, két gyerekkel. Ők csak vendégek voltak, nem főztek. Ám bezzeg mi.

Természetesen kenyér félével indultunk, amihez minden összetevőt vittük. 5 perces, dagasztás nélküli parasztkenyér készült. Cukkinit a kertből vettünk, friss fűszerekkel fokhagymával együtt. Kitalálhatjátok : fűszeres cukkinikrém készült a kenyér mellé. Néhány kép itt is van a Facebookon.

Az utazós blogger egy csokoládé szalámi családi receptjét hozta, a gyerekek készítették el, majdnem egyedül.

A házigazdáink vegetáriánus pizzával és kerti zöldség krémlevessel, valamint sült cukkini virággal készültek.

Pár üveg bor és szörp került az asztalra, majd közös, ujjongó kóstolás, kicsit egymás dicsérgetése és kellemes, ejtőzős beszélgetés a vége. Közben besötétedett, s a gyerekek az éjszakai homokozást meg kutya kergetést választották szórakozásnak.

Még sok ilyet, hozzuk össze a kellemest, a finomat a hasznossal, legyünk barátságosak, nyitottak, jókedvűek, nemzetköziek, de egyben helyiek is! S nem árt, ha éhesek is vagyunk :)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke