Ugrás a fő tartalomra

Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: május, 2013

Sajtos-Sonkás Szendvics Kenyér (Pull Apart Bread)

Pull apart  bread - azaz szétszedhető kenyér. Olyan furcsán hangzott. Szinonima még a téphető, közösségi, illetve a zsebes kenyér ami a legtöbb blog találaton pita lepényt hozott fel. Egyik sem. Pedig valóban szétszedhető, majdnem téphető, ízes, önmagában is komplett, sajtos-sonkás kenyér. Méghozzá a dagasztás nélküliek, a türelmes kenyerek táborából. Kicsit tovább tart, kicsit többet dolgozunk vele, mint a klasszikus 5 perces (valós idő ráfordítást alapul véve). Az alap tésztát már ismerhetitek a blogról, az volt az úgynevezett európai paraszt kenyér . Ez a recept azért hasznos, mert a bekevert tészta mennyiség akár egy hétig is elüldögél a hűtőben. Kisebb darabokat lecsipkedünk belőle és készülhet is mondjuk mini baguette. Hát így. Ajánlom. Source/Forrás: Artisan Bread in Five  . Hozzávalók - 710 ml langyos víz - 7 gr szárított élesztő -  1 zacskó - 1,5 ek só - 700 gr kenyérliszt (BL80) vagy sima fehér finom liszt - 120 gr teljes kiörlésű liszt (GL-200) - 10 szelet so

Banánkenyér, Túró, Zabpehely

A banán régen nem déli gyümölcs volt a szememben, hanem téli gyümölcs. A szocializmus vége felé egyértelműen a tél néha elérhető, kiegészítő gyümölcse volt. Tehát idény gyümölcsnek nem ismerném fel. Az ajándék banán, hiába kerül uzsonnás táskába is, keksz és joghurt mellé, ellensúlyozandó a Delmás, Ligás iskolai menzát, marad bőven. Adja magát, hogy legyen muffin, de az banán takarékos. A fagyasztás rövid ideig ad gusztusos végeredményt, a fagyi most nem játszik. Még túró is van. Legyen világosság, legyen banánkenyér, zabpehellyel, túróval. A recept a Kate in the Kitchen oldalról, felezve. Mercy.  Hozzávalók: 3 érett banán, összetörve 100 gr túró 80 ml tej 50 gr barna cukor 2 ek semleges olaj (szőlőmag, stb) 1 tojás 80 gr zabpehely (nagyszemű) Az összetevőket alaposan elkeverjük és 15 percig állni hagyjuk, hogy a zabpehely is megpuhulhasson.  Száraz hozzávalók: 130 gr teljes kiörlésű liszt 65 gr sima, fehér liszt 1 tk só 1 tk szódabi

New York Cheesecake - A Sajttorta

Nagy dolgoknak nagy kezdőbetű jár. Születésnapra a Bisztróban  nagyság készült. A meglévő egyszerű és finom, de bonyolult sütemények közül Timi a Felhőszeletet választotta, ami a blog önbizalom próbája is, a házi cukrászkodás egyik rákfenéje. De csak akkor, ha éppen tapasztalat nélkül s először készül. A kísérletezésre néha kész belső hang viszont mást mondott. Legyen krémes, legyen lágy, egyszerű, amilyen még nem volt, legyen benne friss, szezonális eper. És jött a találkozás mindezek egyik nagyságával: a new york style cheesecake egyik, amerikai receptjével, ami már maga is több verzió szintetizált eredménye.  Hozzávalók a keksz alaphoz 10 db teljes kiőrlésű keksz (Zabfalat) 1 ek barna cukor 70 gr olvasztott vaj Hozzávalók a sajttortához 1 kg mascarpone (cream cheese hiányában) 1 ek reszelt citrom héj (vegyszermentes) 2 tk citromlé 2 tk vanília kivonat 250 gr barna cukor 2 csipet só 2 tojás sárgája 6 egész tojás (héj nélkül) 80 ml sűrű tejföl 1 tk olvaszto