Minden a szokásos módon történt. A figyelemfelkeltés 3 évvel ezelőtt kezdődött, amikor Timi meglátott egy nyúlfarknyi receptet valamelyik Praktika magazinban. Kivágta, kitűzte a falra. Azóta lakás festés, helyiségek újra osztása, új konyha, volt minden. De a recept újból és újból előkerült. Vettem hozzá diót. Kandírozott narancshéj persze nem volt. Vettem bionarancsot. Nekiálltunk kandírozni. Ragacs mindenütt. Jöhet a süti?
Hozzávalók - 50/60 darabhoz
- 20 dkg dió
- 10 dkg kandírozott narancshéj (bio narancs, saját kandírozás)
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 10 ek. tejszín (nyers tejről legyűjtött finomság)
- 4 ek. liszt
- 10 dkg étcsokoládé (fog maradni)
- 2 ek. olaj
Elkészítés
A diót apróra daráljuk (késes mixer). A kandírozott narancshéjat szintén apróra vágjuk. Ragacsos meló, ha háziból készül. A tejszín, vajat és cukrot egy lábasban felforraljuk, majd levesszük a tűzről. Hozzáadjuk a diót és narancshéjat, elkeverjük.
Hozzáadjuk a lisztet, folytatjuk a keverést. Készen is vagyunk.
Begyújtjuk a sütőt, 170 C-ra. Több tepsit előkészítünk, kibélelve sütőpapírral. Már csak egy kiskanálra van szükségünk. A kiskanállal apró gombócokat szedünk a masszából és a sütőpapírra halmozzuk. Egymáshoz nem túl közel. Ezért is kell a három tepsi. 10-12 percig sütjük, addig, míg a kis sütik alján már látszik, hogy megsültek, a tetejük ránézésre szilárd.
Ekkor még ne szedjük le őket a tepsiről, mert még nem elég kemények, összetörhetnek. Pár perc hűlést követően, hasukra fordítva kerültek a rácsra. Míg a harmadik tálca kisült, elkészítjük a csoki mázat.
Edénybe vizet forralunk. Tetejére került kis jénai üveg teteje, abba a 10 dkg csoki, apróra törve. Gőz fölött megolvasztottuk a csokit, majd hozzákevertük az olajat is.
A sütik talpát lekenjük csoki mázzal, majd vissza a tálcára, száradhatnak reggelig. Aztán, pofás celofán csomagolást kapnak, mondjuk 10-esével és készen is van a karácsonyi finomság - szigorúan ajándékba.
Én ezt mennyire imádom!
VálaszTörlésÉn még csak meg sem kóstoltam a készterméket, mert valóban ajándék lesz. Nyersen, sütés előtt -kiváló volt :)
TörlésMég sosem ettem, de most NAGYON megkóstolnám, különösen hogy saját kandírozású narancshéj van benne. Izgalmasan hangzik. Jó dolga van felétek a megajándékozottaknak, remélem tudják :)
VálaszTörlésKöszi :) az ajándékozottak egy része biztosan olvassa, aztán remélem nem lesz csalódás, ha tényleg megkapják :)
TörlésSzemezek vele, nagyon guszták! Hogy tudod megállni, hogy ne kapkodd be?:-) A kandírozáson átestem, az már adott:-)
VálaszTörlésBöjt van ugye, meg hát tényleg ajándékok lesznek.... nem könnyű kibírni.... a nyers tészta is bajnok volt :)
TörlésMár majdnem megfeledkeztem erről a csodafinomságról! :) Anno, mikor ment fölfelé, Büdipest felé a busz, mindig megállt Érden a Csókolom bácsinál, ahol felszerelkeztünk belőle. :)
VálaszTörlésCsókolom, Moszkauer van ? :)Én eddig csak a nevét hallottam. De most már nem feledem.
Törlés