A mindennapi, dagasztás nélküli kenyeret is fel lehet néha cserélni másra. Lehet egy kicsit több odafigyeléssel, kb. 2 és fél óra alatt csodálatos, puha, sűrű, békebeli zsemlét alkotni. Ami nem csak lekvárral, de kőrözöttel és sajt krémmel is jó. A recept Tücsök és Bogár blogjáról való, hála érte.
Hozzávalók 12 darabhoz
- 50 dkg finomliszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 dl meleg víz
- 3 ek méz
- 2 dl (görög) joghurt
- 1 ek olívaolaj
- 1,5 tk só
- 2 ek tejszín a kenéshez
- 50 dkg finomliszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 dl meleg víz
- 3 ek méz
- 2 dl (görög) joghurt
- 1 ek olívaolaj
- 1,5 tk só
- 2 ek tejszín a kenéshez
Elkészítés
- A lisztet kimérjük egy nagy dagasztó tálba, a közepébe kis mélyedést készítünk.
- Belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a mézet s a meleg tej felével felöntjük. 15 percig futtatjuk.
- Hozzáadjuk a maradék összetevőket a tejszín kivételével s alaposan meggyúrjuk. 10 percig.
- Letakarva, meleg helyen 1 órán át hagyjuk kelni, a duplájára leginkább.
- Lisztezett deszkán még egyszer átgyúrjuk, majd 12 részre osztjuk.
- A tenyerünk között, kis gombócot formálva, zsemléket készítünk. Tepsibe, sütőpapírra tesszük.
- 30 percig, letakarva kelni hagyjuk. Ismét a duplájára, legalább. Megkenjük tejszínnel, vékonyan.
- Előmelegített, légkeveréses sütőbe téve, 200 C-on, 20-25 perc alatt szép barnára sütjük.
Természetesen ez a zsemle egészen más, mint a mostani, bolti, pék ipari. Először is, igazán puha, van súlya és tartalma, még másnap is jó volt fogyasztani. Egészen picit, szinte leheletnyit lehet csak a mézet érezni benne. Az első sütés, ebben az esetben, biztosan nem az utolsó. Kezdődik a suli, valamivel az osztálytársakat is el lehet kápráztatni. Legközelebb teszek bele cukkinit is :)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése