Ugrás a fő tartalomra

Zsemle joghurttal és mézzel

A mindennapi, dagasztás nélküli kenyeret is fel lehet néha cserélni másra. Lehet egy kicsit több odafigyeléssel, kb. 2 és fél óra alatt csodálatos, puha, sűrű, békebeli zsemlét alkotni. Ami nem csak lekvárral, de kőrözöttel és sajt krémmel is jó. A recept Tücsök és Bogár blogjáról való, hála érte. 

Hozzávalók 12 darabhoz
- 50 dkg finomliszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 dl meleg víz
- 3 ek méz
- 2 dl (görög) joghurt
- 1 ek olívaolaj
- 1,5 tk só
- 2 ek tejszín a kenéshez
Elkészítés


  1. A lisztet kimérjük egy nagy dagasztó tálba, a közepébe kis mélyedést készítünk.
  2. Belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a mézet s a meleg tej felével felöntjük. 15 percig futtatjuk.
  3. Hozzáadjuk a maradék összetevőket a tejszín kivételével s alaposan meggyúrjuk. 10 percig.
  4. Letakarva, meleg helyen 1 órán át hagyjuk kelni, a duplájára leginkább. 
  5. Lisztezett deszkán még egyszer átgyúrjuk, majd 12 részre osztjuk. 
  6. A tenyerünk között, kis gombócot formálva, zsemléket készítünk. Tepsibe, sütőpapírra tesszük.
  7. 30 percig, letakarva kelni hagyjuk. Ismét a duplájára, legalább. Megkenjük tejszínnel, vékonyan. 
  8. Előmelegített, légkeveréses sütőbe téve, 200 C-on, 20-25 perc alatt szép barnára sütjük. 



Természetesen ez a zsemle egészen más, mint a mostani, bolti, pék ipari. Először is, igazán puha, van súlya és tartalma, még másnap is jó volt fogyasztani. Egészen picit, szinte leheletnyit lehet csak a mézet érezni benne. Az első sütés, ebben az esetben, biztosan nem az utolsó. Kezdődik a suli, valamivel az osztálytársakat is el lehet kápráztatni. Legközelebb teszek bele cukkinit is :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke