Egy recept, amit jól kinéztem magamnak. Vártam, kerestem az időt, mikor alkalmas. Kiderítettem mennyi két narancs leve. Csak ezért vettem répát és citromot.Tehát nagyon készültem. A csincsilláknak nem adok répát ezen a héten. A kísérlet fontosabb. Nem sikerült rosszul, kicsit szokatlan, de a színe gyönyörű. Nincs hiba.
Hozzávalók:
- 500 gr répa
- 300 gr cukor (így is elég édes lett)
- 2 narancs leve - kb 100 ml.
- 1 citrom leve - kb 30 ml
Elkészítés
A répákat megpucoljuk, apró darabokra vágjuk és 3 dl vízben alaposan megfőzzük, amíg jó puha nem lesz. Ez legalább fél óra. Sok vizet magába szív, vagy elpárolog belőle. A puha répát késes mixerbe tesszük, aprítjuk. Mehet hozzá a narancslé, citromlé és a cukor. Visszatesszük a tűzhelyre és még 10 percig főzzük.
Üvegbe töltjük. Ebből a mennyiségből három kisebb üveg lett, kóstolónak, extrém gasztro ajándéknak kiváló. Keksz tetején jól mutat, s egyáltalán nincs benne a menekülésre késztető répa íz. Magába, kiskanállal kicsit nehezebb elfelejteni, miből készült. Frissen sült, zabpelyhes, dagasztás nélküli tönköly kenyéren is finom. Palacsintán is finom, lehet sütibe is belefér, de nem elég sűrű, így csak a tetejére.
Tudom már, készítek répatortát. A tetejére nagyon jó lesz. Yeee!
Mert az ember ugye, egy ilyen színű lekvártól azt várja tudat alatt, hogy barack íze legyen. :)
VálaszTörlés5 éves unokám, a Juli, ha megeszi a répát a levesből, egyből elkezd próbálgatni fütyülni. Néha sikerül, bár eddig ezt csak ő hallotta:) Majd meglepem ezzel a lekvárral, hátha hatásosabb:):)
Kíváncsi lennék milyen az íze. A sárgarépát imádom, de egyszer készítettem marokkói sárgarépa krémet, az viszont annyira nem ízlett...
VálaszTörlésBiztos nagyon finom lehet! Én narancsos répás ivólevet csináltam régen a kisfiamnak, úgy vedelte, hogy az csak na! A répa nagyon jó barátja a narancsnak! :o)))
VálaszTörlésA színe csodálatos, ízre is biztos finom, mégha kicsit meghökkentő is. Sárgarépa és narancslé jól illenek együtt. Kipróbálom, köszönet a receptért. :)
VálaszTörlésKöszi. Nekem ízlik, a család másik fele, kivéve Teó (aki a mákos sütemény tévedést is elfogadta), nem kedveli. Az arányokon kicsit finomítani kell, meg sűríteni,. Legyen inkább natúr ízű, mintsem eltúlzott répás cukor :)
VálaszTörlésMég sosem ettem, nagyon izgalmas
VálaszTörlés