Ugrás a fő tartalomra

Kürtőskalács házilag

Olvastam egy rövid bejegyzést, hogy sörös dobozon milyen jól lehet kürtőskalácsot sütni. Nosza, vegyünk sört és igyuk meg. Kivételesen nem (csak) üvegeset. A dobozok tehát készen. Nyaralás van, lesz szabad tűz - parázs is. Gyors keresgélés s lett recept is, Ritakonyhaja.hu oldaláról. Tehát inspiráció, eszköz, recept és bátorság, fog ez menni kérem. Nem csalódtam magamban. Mások sem .
Hozzávalók (kb. 12 darabhoz) :
- 1 kg liszt (nálam BL-80 kenyérliszt volt, bár gondolom a sima BL-55-ös liszt is megfelel)
- 2 tojás
- 15 dkg cukor
- 10 dkg olvasztott vaj
- nagy csipet só
- fél liter tej
- 3 dkg friss élesztő
- kevés reszelt citrom héj
- liba zsír (vagy disznó) a kalács kenéséhez
- cukor, cukor, cukor

Elkészítés


Langyos tejben, kis cukorral, megfuttatjuk az élesztőt. Hozzá adtam a tojásokat, maradék cukrot, lisztet, sót, citromhéjat ( az olvasztott vajat nem) és jó alaposan átgyúrtam. Homogén, sűrű tésztát kaptam. Hozzátettem az olvasztott vajat is, s azt is teljesen beledolgoztam. Egy órát kelesztettem, legalább a duplájára kelt. Közben tüzet raktam, parazsat gyártottam. A kelt tésztát bőven lisztezett asztalra borítottam, s kisebb, ujjnyi szeleteket vágtam belőle. Vékony, hosszúkás tésztát sodortam belőle. Ezt kell aztán feltekerni a sütőfára vagy a sörös dobozra. Ha sütőfa, akkor és csakis akkor kell először bekeni a fát zsírral, majd arra szépen feltekerni, hézagosan a tészta csíkot. 

A sörös doboz alján lukat vágok, beleszúrok egy hosszú nyársat úgy, hogy a másik  végén kijöjjön, s ne lötyögjön benne, különben sütés közben szívinfarktus, hogy bele esik a kalácsunk. A tészta csík elejét és a végét betűrtem a következő alá, majd a dobozt óvatosan az asztalra nyomva, ellapítottam a tésztát. Megkentem libazsírral, majd jól, mindenhol megszórtam cukorral. 

Parázs fölött, görnyedezve sütögettem. Az elsőnél kicsit elment a kedvem, mert ott még a dobozt is lekentem zsírral, így a tészta elkezdett lekanyarodni róla sütés közben. Hibáimból tanultam, csak a cukor alá kell zsír, hogy rajtamaradjon. Az első sütést követő elszontyolodás nem vette el kedvemet, mivel a család lelkesen befalta az egészet. 

Ha nagyon vékonyra nyújtottam a tészta csíkot, többet fel tudtam tekerni, így nagyobb kalács lett. Változó méretűeket gyártottam ám mindegyik tökéletes lett. Valóban fontos parázson, erős parázson sütni, mert akkor fog a cukor szépen karamellizálódni. Láng fölött inkább megég. Fontos, hogy ne sötétedés után süssük, mert ha csak parázs van s más megvilágítás nincs, elég nehéz kivenni, mikor készül el a finomság. 

Sütés közbeni tapasztalatom. Először hiba néztem, csak azt láttam, hogy a tészta dagad, növekszik. Forgattam szép lassan. Aztán hirtelen az egyik oldala barna lett. Gondolom ekkor érte el a cukor az olvadás pontját. Ezt követően már csak az egyenletes barnaságra kellet felügyelnem. A végén, a cukor már annyira megolvadt, hogy szinte fortyogott, forgatás közben. Ekkor már könnyen odaég, ne kockáztassunk, elég volt a sütésből. Nem mértem az időt, de kb. 8 perc alatt készre lehetett sütni a kürtős kalácsot. Függőlegesre állítottam a dobozt s a friss, forró kalácsot óvatosan letoltam róla. Frissen, miután kicsit kihűlt, este tízkor meg is ettük az egészet. 

A sörös doboztól pedig nem féltem, alig vett át hőt a sülő kalácstól, így erre a célra, jobb híján, nekem tökéletesen megfelel, ráadásul környezet barát módon újra hasznosítottam is. 

Megjegyzések

  1. Olyan jól néz ki, hogy elismerően szólna róla édesanyám és Klári szomszédasszonya is. Pedig ők aztán igazi nagymesterei a kürtőssütésnek. Gratulálok, megérdemelnél egy igazi kürtős-felszerelést!

    VálaszTörlés
  2. Ez nagyon megtisztelő :) jó recepttel és szerencsés, mindent legyőző jókedvvel sikerült jól lakatni a családot. Lesz még ilyen, én is gondolkodom egy megfelelő eszközön :)

    VálaszTörlés
  3. Jók lettek, nagyon ötletes a sörösdobozon való sütés.

    VálaszTörlés
  4. parázson sütni a kürtőskalácsot a legjobb! :) ügyes vagy! :) Én sütőfán készítettem Bencééknél még 2 éve - remélem idén ismét - majd küldöm arra az illatokat, meg a füstöt :) -Én nem szórtam cukorral, hanem hempergettem benne és menet közben is néha-néha megkentem olvasztott vajjal. Finoom. :) /otthon lakásban pedig őzgerinformán készült/

    VálaszTörlés
  5. És gondolj bele Gergő, hogy a szórakozást leszámítva mennyit spóroltál. Egy sörösdoboznyi darab Szárszón 5-600 Ft-ba kerül.

    VálaszTörlés
  6. Szép lett, gratulálok! A leírást pedig nagyon köszi! :)

    VálaszTörlés
  7. Igen, a legjobban mégis az esett, hogy csurgó verítékkel, kormosan és perzselt karral jobbat, finomabbat (bár nem diós, fahéjas ízűt) magunknak gyártottam.

    A cukrot pedig csak a végén szórtam, a rendelkezésre álló tál nem volt túl nagy a forgatáshoz!

    VálaszTörlés
  8. Nagyon guszták! Szép pirosra sültek! Antialkoholistáknak elkészítését ajánlom még mini sodrófán, nekem az is bevált!
    http://izek-tortak-allatfajtak.blogspot.com/2011/03/kurtoskalacs.html

    VálaszTörlés
  9. sörösdoboz müxik, az szent. nálam is készült. ebből is falatoztam volna.
    antialkoholistáknak meg ott az alkeszmentes sör. ellenben bármilyen sörellenesnek ott van a Limara leírása. papírguriga.

    VálaszTörlés
  10. Tényleg! A Radler-ről majdnem elfelejtkeztem! (...és wc-papír is van itthon mindig) :-)
    Sokszor a legkézenfekvőbb dolog nem jut az ember eszébe.

    VálaszTörlés
  11. Válaszok
    1. Köszi, nem nagy újdonság, de elég vagány ilyet sütni, nyáron.... arra kell vigyázni, hogy amikor esteledik, legyen elég fény, hogy lássuk, mikor pirult meg eléggé :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke