Ugrás a fő tartalomra

Tejfölös kenyér - beavatás

Elgondolkodtam a "fölös" kifejezésen. Hogy valójában a felesleget jelenti. Tej-fölös kenyér. Ennél tovább nem jutottam. De beavattam kenyérsütésre legutóbbi szerzeményem. Nem bántam meg. A recept kivételesen teljesen sajátom, büszke, büszke, mert sikerült is. Ebben a tálban.
Hozzávalók:
- 50 dkg tönköly liszt (vagy bármilyen más fehér liszt BL 55/BL 80)
- 3 dl víz
- 2,5 dkg  friss élesztő (félkocka)
- 2 tk só
- 1 tk cukor
- 2 ek puha vaj
- 3 ek krumplipüré por (legközelebb friss krumpli lesz inkább)
- 3 ek tejföl

Az összetevőket mind beleraktam egy kenyérsütő gépbe (alul a folyadék, fölé a többi) s a dagaszt-keleszt programmal szépen elindítottam. Másfél óra, szépen megkelt. Lisztezett deszkán szépen szétlapogattam a kenyér tésztát, majd összehajtogattam. Kiliszteztem az új tálat. Beletettem a szépen meghajtogatott cipót, megliszteztem, s konvektorunkra tettem még kelni, kb. háromnegyed órára. Ejtettem a tetején egy éles késsel egy kereszt vágást, hogy sütés közben ne repedjen. Vízzel megpermeteztem, kis víz került a sütő aljára is (segíti a sütést a vízgőz) s be a sütőbe. 25 perc alatt szépen megsült. Olyan finom puha lett, mint egy kalács. Persze azért kenyér. Büszke, büszke. vagy csak szerencsés?


S legyen egy nagyon különleges zene: Hollywood Persuaders: Drums A-Go-Go. 

Megjegyzések

  1. Szia! Megsütöttem, zseniális lett, mindenki imádja, élen az 1 évessel:) Szerinted hogyan kéne változtatnom az összetevőkön, hogy legyen benne teljes kiőrlésű liszt, viszont az állaga ne változzon?

    VálaszTörlés
  2. Szia! Nagyon örülök a jó hírnek. Gratulálok a merészséghez és a sikerhez is. Én a DNK kenyereken kísérleteztem ki a teljes kiőrlésű liszt arányosítását. Úgy gondolom, hogy 1/3-d arányban nyugodtan tehetsz bele teljes kiőrlésű lisztet, lényegesen nem fogja módosítani a kenyér állagát, puhaságát. Viszont a vízből így egy kicsit kevesebb kerüljön bele, ezt szintén DNK tapasztalat. Szerintem sikerülni fog :)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm az útmutatást, jelentem, elkészült, finom lett. Még másnap is puha volt, mint ahogy az az original tejfölöstől egyébként elvárható. Pedig csaltam, mert tejföl hiányában joghurt került bele.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke